"Απογειώνεται" ο Γκρίλο στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές

Στην πρώτη δημοσκόπηση που βλέπει το φως της δημοσιότητας στην Ιταλία μετά την εκλογική αναμέτρηση του Φεβρουαρίου το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο σκαρφαλώνει στο 28,5%.


Ενισχύονται επίσης σημαντικά τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι όσο και ο Λαός της Ελευθερίας (Pdl) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μεγάλη πτώση για τους μικρούς εταίρους των συνασπισμών της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, «βυθίζεται» ο κεντρώος πόλος του Μάριο Μόντι και «εξαφανίζονται» οι σύμμαχοί του.

Τα ΕΠΙΚΑΙΡΑonline δημοσιεύουν στοιχεία δημοσκόπησης του ινστιτούτου Lorien Consulting από τον δικτυακό τόπο affaritaliani.it και καταδεικνύουν πως εάν οι Ιταλοί επέστρεφαν σήμερα στις κάλπες θα έδιναν ακόμη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη στον Μπέπε Γκρίλο, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα μεγάλα κόμματα σε βάρος των μικρότερων σχηματισμών και του «μετώπου» Μόντι.

Ο συνασπισμός Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς εμφανίζεται ουσιαστικά ισοδύναμος (31,9% έναντι 31%).

Αναλυτικά, το Κίνημα 5 Αστέρων εκτινάσσεται περαιτέρω φθάνοντας το 28,5% από 25,6% που έλαβε στις εκλογές της 24ης-25ης Φεβρουαρίου, ποσοστό που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αναδεικνύοντας το κίνημα που «γεννήθηκε» από το μπλογκ του Μπέπε Γκρίλο σε «ρυθμιστή» στη μετεκλογική Ιταλία.

Ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) «απογειώνεται» κατά 4,9 μονάδες φθάνοντας στο 26,5% και συνολικά ο συνασπισμός της Κεντροδεξιάς αγγίζει το 31%.

Άνοδος 3,6% και για το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) που αγγίζει ποσοστό 29% και είναι το πρώτο κόμμα στην Ιταλία με διαφορά μισής ποσοστιαίας μονάδας από το Κίνημα 5 Αστέρων.
Ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς συγκεντρώνει συνολικά στη μέτρηση ποσοστό 31,9%.

Μεγάλες απώλειες καταγράφονται για τα μικρότερα κόμματα, ενώ απώλειες μετρά και η Λέγκα του Βορρά που συμμαχεί εκλογικά με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι (με πτώση 0,6% στο 3,5% από ποσοστό 4,8% που έλαβε στις εκλογές).

Αυτή που κυριολεκτικά «βυθίζεται» είναι η κεντρώα συμμαχία που υποστηρίζει τον Μάριο Μόντι και η οποία κατρακυλά στο 5,6% από 10,6% που απέσπασε στις εκλογές. Η Επιλογή Πολιτών του Μάριο Μόντι πέφτει στο 5% από 8,3% στις κάλπες.

Αδιέξοδο διαρκείας

Εν τω μεταξύ, το αδιέξοδο παραμένει ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης και τα βλέμματα στρέφονται πλέον στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος εμφανίζεται να εξετάζει τη λύση μιας νέας κυβέρνησης τεχνοκρατών με επικεφαλής εκ νέου μη πολιτικό πρόσωπο.

Η λύση αυτή θα εξεταστεί εφόσον ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι -ο οποίος αναμένεται ότι θα λάβει αρχικά την εντολή- αποτύχει στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Μπερσάνι έχει απορρίψει το ενδεχόμενο σύμπραξης με τη μπερλουσκονική δεξιά, και επιμένει ότι θα παρουσιαστεί ενώπιον της Βουλής με προγραμματική πρόταση οκτώ αξόνων και τότε «ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του» -όπως τονίζει κοιτώντας προς το αντισυστημικό Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο.

Ο Γκρίλο, ωστόσο, κρατά την Ιταλία υπό «ομηρία» χωρίς να αποσαφηνίζει τις προθέσεις του.

Έχει απορρίψει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς λέγοντας ότι το Κίνημά του θα ψηφίζει νόμους μεμονωμένα, κατά το μοντέλο που ισχύει στη Σικελία και το οποίο χαρακτηρίζει «ιδανικό».

Μία κυβέρνηση μειοψηφίας της Κεντροαριστεράς με υπό όρους στήριξη του Μπέπε Γκρίλο θεωρείται από τους αναλυτές πολύ δύσκολα βιώσιμη στην Ιταλία, με συνέπεια η συζήτηση να στρέφεται γύρω από ένα σχήμα τεχνοκρατών που θα έχει ως βασική αποστολή την αλλαγή του «παραμορφωτικού» εκλογικού νόμου για να ακολουθήσει η προκήρυξη νέων εκλογών.

Και αυτή την περίπτωση ο Γκρίλο ήρθε την Τρίτη να δηλώσει ότι τα Πέντε Αστέρα δεν πρόκειται να υποστηρίξουν μία κυβέρνηση τεχνοκρατών -παρόλο που επικεφαλής των Γκριλίνι στη Γερουσία Βιτόριο Γκρίλι είχε αναφέρει λίγες ώρες πριν πως «κυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν θα υποστηριχθεί, αλλά θα αξιολογηθούν εναλλακτικές προτάσεις» του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Η ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας πρόκειται να συναντηθεί, εν τω μεταξύ, την Τετάρτη για να εξετάσει τα επόμενα βήματα και να εγκρίνει τον άξονα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η θέση του Μπερσάνι στο εσωτερικό του κόμματος που «ήλθε πρώτο, αλλά δεν νίκησε» έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό και εντείνεται η φημολογία για πιθανή αντικατάστασή του, ενδεχομένως από τον 37χρονο δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι -τον οποίο ο Μπερσάνι είχε νικήσει πανηγυρικά στις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα του υποψηφίου πρωθυπουργού που είχαν λάβει χώρα προεκλογικά στους κόλπους της Κεντροαριστεράς, σε μία αναμέτρηση που είχε λάβει χαρακτήρα μάχης γενεών.