Γ. Στουρνάρας και Α. Τουρκολιάs στο στόχαστρο για το "μπάχαλο" Εθνικής-Eurobank

Η άσχημη τροπή που πήρε η υπόθεση της συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, αλλά και ο τρόπος που αδειάστηκε ο Μανιτάκης είναι οι δύο ανοιχτές πληγές που θα αφήσουν πίσω τους φεύγοντας οι εκπρόσωποι της τρόικας. Μεταξύ των θυμάτων, όμως, βρίσκεται και η αξιοπιστία των τριών κυβερνητικών εταίρων, του Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι πόνταραν στο τραπεζικό deal και στο σχέδιο Μανιτάκη. Ή τουλάχιστον αυτά τους έλεγαν οι συνομιλητές της τρόικας (λέγε με Στουρνάρα), οι οποίοι υποτίθεται είχαν ενημερωθεί μέσω της ανταλλαγής e-mails για τις προθέσεις των Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ.

Έτσι, όλο το προηγούμενο διάστημα ακούγαμε ότι το σχέδιο Μανιτάκη είναι μία χαρά και θα λάβει την έγκριση και ότι η τραπεζική συγχώνευση αλλάζει την εικόνα της οικονομίας. Σε αυτόν τον χορό μπήκαν και οι τρεις αρχηγοί, και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Αφενός μεν έχασαν το επικοινωνιακό παιχνίδι έναντι της αντιπολίτευσης, και πάλι καλά να λένε που ο Τσίπρας έχει εξελιχθεί πρώτος σκόρερ στα αυτογκόλ.

Η ματαίωση της τραπεζικής συγχώνευσης με το «έτσι θέλω» από την τρόικα πέραν των οικονομικών συνεπειών, οι οποίες δεν έχουν χαρτογραφηθεί πλήρως, αποδεικνύει ότι ο όλος χειρισμός έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, η οποία, ενώ... βοούσε η οικουμένη για τα ανυπέρβλητα εμπόδια –κυρίως λόγω καθυστερήσεων εκ μέρους της Αθήνας– στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης, μέχρι την τελευταία στιγμή εξέπεμπε σχεδόν βεβαιότητα για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος. Το πρόβλημα διογκώνεται λόγω της εμπλοκής του ίδιου του πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.

«Αν δεν είχαν καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε κάτι πρέπει να αλλάξει τάχιστα. Αν πάλι το είχαν καταλάβει και άφησαν τον πρωθυπουργό να εκτεθεί, τότε εγκληματούν». Με αυτή φράση σχολίαζαν τις εξελίξεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., καθώς έτσι κι αλλιώς δεν συμπαθούν τον υπουργό Οικονομικών. Παράλληλα, έλεγαν πως αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι να μεταδώσει την εντύπωση στην ελληνική κοινωνία ότι αδυνατεί να αντισταθεί στις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς της τρόικας.

Ενδεικτικά του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη είναι και τα σχόλια που κάνουν βουλευτές για τη διαφαινόμενη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για την κινητικότητα στο δημόσιο. «Αν μετά από όλα αυτά προσπαθούμε να πείσουμε την κοινωνία ότι δώσαμε αγώνα και πετύχαμε για κάθε μία αποχώρηση επίορκου ή ανεπαρκούς υπαλλήλου να προσλαμβάνεται άλλος ένας μέσω ΑΣΕΠ, τότε έχουμε χάσει την επαφή μας με το δημόσιο αίσθημα», λένε.

Ο Στουρνάρας

Για ποιους, λοιπόν, χτυπά η καμπάνα; Κατά πρώτο λόγο για τον Γιάννη Στουρνάρα και εν συνεχεία για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Αλέξανδρο Τουρκολιά. Τις τελευταίες ώρες ολόκληρος ο επικοινωνιακός μηχανισμός του υπουργού Οικονομικών επιχειρεί να ρίξει όλες τις ευθύνες στις διοικήσεις των τραπεζών, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι ο Έλληνας «τσάρος» συνομιλούσε με τους τροϊκανούς για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

«Ας περιμένουμε λίγο για να δούμε εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μην προτρέχετε», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απευθυνόμενος προς όσους μιλούν για ναυάγιο του deal Εθνικής - Eurobank. Όπως τόνισε, «κανείς δεν έθεσε βέτο», αλλά οι δυο τράπεζες έκαναν γνωστό με επιστολές τους ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, άρα «δεν μπορούν να αποφασίσουν αυτές για τη συγχώνευση», όπως είπε, αλλά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο νέος μέτοχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ναυάγησε η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μη γίνει. Θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος, το ΤΧΣ», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Καρφιά από το ΠΑΣΟΚ

Βέβαια, μπορεί ο Στουρνάρας να προσπαθεί να δικαιολογηθεί και να αποσείσει τις όποιες ευθύνες έχει, όμως ήδη βρίσκεται στο στόχαστρο. Πρώτο και καλύτερο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εμμένει στη θέση του υπέρ της συγχώνευσης της Εθνικής με την Eurobank, όπως είχε αποφασιστεί και στην πρόσφατη σύσκεψη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρ’ ότι οι ελπίδες να αναστραφεί το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank είναι ελάχιστες, κύκλοι της Ιπποκράτους επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνίας αυτής επειδή θεωρεί ότι είναι καλύτερη λύση η δημιουργία ενός μεγάλου πόλου στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, ο οποίος υπό δημόσιο έλεγχο να λειτουργήσει ως ατμομηχανή για την ελληνική οικονομία. Επίσης, αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος. «Είχαμε επισημάνει εγκαίρως τα προβλήματα και είχαμε ζητήσει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί. Ακόμα και τώρα δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Εθνική Τράπεζα δεν θα βρίσκεται υπό ελληνικό και δημόσιο έλεγχο».

Σχετικά με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε με το σχέδιο Μανιτάκη για τη δημόσια διοίκηση, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί λύση και στο ζήτημα της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση, ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους της τρόικας του κανόνα 1:1 στο πλαίσιο της αξιολόγησης.