Φρανσουά Ολάντ: Σε κίνδυνο η φυσιογνωμία της Ευρώπης λόγω λιτότητας

Απειλή για την ίδια την φυσιογνωμία της Ευρώπης αποτελεί, σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, η παρατεταμένη ύφεση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι η οικονομική κρίση είναι πλέον υπό έλεγχο και βρίσκεται «πίσω μας», ωστόσο «εκείνο το οποίο είναι το μείζον για την Ευρώπη είναι η ύφεση, η οποία προκαλείται από την πολιτική λιτότητας».

Οι δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας την Πέμπτη έρχονται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση στοιχείων σύμφωνα με τα οποία η γαλλική οικονομία επανήλθε σε τροχιά ύφεσης.

«Εάν η Ευρώπη δεν προχωρήσει μπροστά, θα εκπέσει ή και θα εξαφανιστεί από τον παγκόσμιο χάρτη», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμίζοντας ότι καθήκον του είναι να βγάλει την Ευρώπη «από το λήθαργο».

Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε επίσης «καλό σημάδι» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται τους κινδύνους» της παρατεταμένης δημοσιονομικής λιτότητας.

Μεταρρυθμίσεις και από το Βερολίνο ζητεί ο Μπαρόζο

Την προώθηση μεταρρυθμίσεων και από τη Γερμανία ζήτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλώντας σε ημερίδα για την Ευρώπη στη γερμανική πρωτεύουσα, τονίζοντας ότι το Βερολίνο «δεν πρέπει να χαλαρώνει».

«Το χρέος είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Για τις υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι τα «πρώτα θετικά αποτελέσματα» είναι ορατά.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο σε ό,τι αφορά την διόρθωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών όσο και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας», ανέφερε.

Επεσήμανε ωστόσο ότι «δεν δικαιολογείται κανένα αίσθημα ικανοποίησης, όπως έδειξαν και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητική, ενώ ειδικά το ποσοστό της ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό. «Η κοινωνική κατάσταση αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.