Εβδομάδα "παθών" για το ελληνικό ΥΠ.ΟΙΚ.

Χαμηλούς τόνους κρατά το Υπουργείο Οικονομικών μετά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα, την οποία χαρακτηρίζει «διευρευνητική». Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, έστω και πιλοτικά: τα μέλη της τρόικα ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία για να εγκρίνουν το μέτρο.

Η συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών έγινε στον απόηχο της παραδοχής του ΔΝΤ για τα λάθη του πρώτου Μνημονίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για πανηγυρισμούς. Η χώρα βρίσκεται 934 εκατ. μακριά από το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Η απόκλιση στα έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, φτάνει τα 562 εκατ. ευρώ.

Δύσκολη αναμένεται και η συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς οι δανειστές θα αναζητήσουν σχέδιο για τις 4.000 απομακρύνσεις που θα πρέπει να γίνουν ως το τέλος του έτους.

Στις καλένδες η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ
Η αιφνίδια αποχώρηση της Gazprom από το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ τίναξε στον αέρα μία αποκρατικοποίηση που αναμενόταν να αποφέρει περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ και εκκρεμούσε τους τελευταίους δεκαέξι μήνες.

Αρχικά ελληνικές πηγές απέδωσαν την επαναχώρηση των Ρώσων σε πιέσεις από τις Βρυξέλλες, για την αποφυγή μονοπωλιακών συνθηκών στην παροχή φυσικού αερίου.

Στη συνέχεια, πάντως, εκπρόσωπος της Gazprom έκανε αναφορά στους «ανοιχτούς λογαριασμούς» που έχει η ΔΕΠΑ με ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας και τις βιομηχανίες, οι οποίοι της χρωστούν 520 εκατομμύρια ευρώ: «Δεν έχουμε λάβει αρκετές εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας».