Τη συνέχιση λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης απαιτούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στον Π. Καψή.

Τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ ως συνέχεια της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ζητούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, με την απάντησή τους στον υφυπουργό για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, Παντελή Καψή.

Ειδικότερα, στην απόφαση που έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ (αργά το βράδυ της Τρίτης, και με τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΣΠΕΡΤ), αναφέρεται ότι «στη θέση της άγονης συζήτησης περί «ενδιάμεσου φορέα» πρέπει να ορισθεί ως συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU».

Σύμφωνα με την απόφαση «η κυβέρνηση ζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παραλόγου. Γι' αυτό και ζητά τη συναίνεση μας στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο φορέα». Επίσης, αναφέρεται πως οι απανωτές τροποποιήσεις της ΚΥΑ φανερώνουν τα νομικά και θεσμικά αδιέξοδα που έχουν ο ειδικός διαχειριστής, Γκίκας Μάναλης και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Κάτι, που, όπως υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, «επιβεβαιώνεται από τον υφυπουργό Παντελή Καψή, ο οποίος για κάθε διαδικαστικό θέμα αναγγέλλει και μια νέα τροποποίηση της ΚΥΑ».

Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ στην απόφασή τους επισημαίνουν ότι «παρότι η πρόταση του κ. Καψή δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή βάση διαλόγου, τα τρία πρώτα σημεία της πρότασης του (υπολογισμός αποζημιώσεων, κίνητρα συνταξιοδότησης και πριμοδότηση των απολυμένων) είναι θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων, οι οποίες δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα».

Σχετικά με τους εργαζόμενους, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ προτείνουν η εργασία τους το επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρεται χωρίς νέα σύμβαση και η αμοιβή να καθορίζεται με τη μορφή «απολαβών ισόποσων προς τους μισθούς» (που είχαν μέχρι την 11η Ιουνίου), καθώς, όπως σημειώνουν, οι μισθοί εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των άκυρων απολύσεων.

Επιπλέον, προτείνουν να υπάρξει ένα «σαφές και νομικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να λάβουν την αποζημίωσή τους (από την ΕΡΤ και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό) και να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, ή να αναζητήσουν άλλον εργοδότη και όχι εργασιακή σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση» και «καταβολή αποζημιώσεων με υπολογισμένη τη συνολική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ (από την πρώτη σύμβαση έργου), χωρίς πλαφόν».

Η Γενική Συνέλευση των Δημοσιογράφων της ΕΡΤ ομόφωνα έλαβε την Τρίτη την ακόλουθη απόφαση, η οποία έχει και τη σύμφωνη γνώμη της ΠΟΣΠΕΡΤ.
«H παραβίαση της νομιμότητας έχει καταγραφεί ήδη στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και της διεθνούς κοινής γνώμης. Η κυβέρνηση ζητά διέξοδο και εκλογίκευση του παράλογου. Γι’ αυτό και ζητά τη συναίνεσή μας στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο φορέα. Ζητούν την υπογραφή μας, που θα επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι:

•Η ΕΡΤ έκλεισε εν μία νυκτί

•Οι εργαζόμενοί της απολύθηκαν για να αντιμετωπιστούν με απεχθείς όρους προσωρινής απασχόλησης και απώλεια των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων

•Το «μαύρο» ήρθε ως φυσιολογική εξέλιξη μιας αναγκαιότητας που επιβλήθηκε… από το υπερπέραν.

Ζητούν αυτά γιατί είναι δεδομένο ότι ο Ειδικός Διαχειριστής Γκ. Μάναλης και ο υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχουν νομικά και θεσμικά αδιέξοδα. Αυτό προκύπτει από τις απανωτές τροποποιήσεις της ΚΥΑ και επιβεβαιώνεται από τον υφυπουργό Παντελή Καψή, ο οποίος για κάθε διαδικαστικό θέμα αναγγέλλει και μια νέα τροποποίηση της ΚΥΑ. Το μαζικό εξώδικο του συνόλου των εργαζομένων της ΕΡΤ έχει απαντήσει ήδη με τον πιο αποφασιστικό τρόπο ότι δεν αποδέχονται πως η ΕΡΤ έχει κλείσει και πως οι εργαζόμενοί της έχουν απολυθεί.

Παρότι η πρόταση του κ. Καψή δεν μπορεί να αποτελέσει ικανή βάση διαλόγου επισημαίνουμε ότι:

1. Τα τρία πρώτα σημεία της πρότασης του αρμόδιου υφυπουργού για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, (υπολογισμός αποζημιώσεων με υπέρβαση του ισχύοντος πλαισίου, κίνητρα συνταξιοδότησης και πριμοδότηση για απολυμένους) είναι θέματα νομοθετικών ρυθμίσεων οι οποίες δεν έχουν δρομολογηθεί ακόμα.

2. Στην κρίσιμη ώρα που οριστικοποιείται το αύριο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είναι παρόντες, ενεργοί και καταθέτουν θεσμικά και νομικά κατοχυρωμένη πρόταση

•Στη θέση της άγονης συζήτησης περί «ενδιάμεσου φορέα» πρέπει να ορισθεί ως συνέχεια της λειτουργίας της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ (κεντρικά και περιφερειακά) για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει ρητά η απόφαση του ΣτΕ και συστήνει η EBU:

Α) Λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με πλήρες ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΡΤ και διαδικτυακούς ιστότοπους.

Β) Διαφύλαξη υποδομών και εξοπλισμού της ΕΡΤ, περιφρούρηση της δημόσιας περιουσίας.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους ζητούμε:

Α. Η εργασία μας το επόμενο χρονικό διάστημα να προσφέρεται χωρίς νέα σύμβαση και η αμοιβή να καθορίζεται με τη μορφή «απολαβών ισόποσων προς τους μισθούς» που είχαν μέχρι την 11η Ιουνίου οι εργαζόμενοι και οι οποίοι μισθοί εξακολουθούν να υφίστανται λόγω των άκυρων απολύσεων.

Β. Σαφές και νομικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου», κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης, για όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να λάβουν την αποζημίωσή τους (από την ΕΡΤ και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό) και να προχωρήσουν σε συνταξιοδότηση, ή να αναζητήσουν άλλον εργοδότη και όχι εργασιακή σχέση με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Καταβολή αποζημιώσεων – σε όποια φάση- με υπολογισμένη τη συνολική προϋπηρεσία στην ΕΡΤ (από την πρώτη σύμβαση έργου), χωρίς πλαφόν. Ο ειδικός λογαριασμός, που αναφέρεται στην πρόταση του κ. Καψή, μόνο αμφιβολίες εγείρει και κακές μνήμες, αφού όπου έχει χρησιμοποιηθεί έχει οδηγήσει σε στρέβλωση της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων και πάντα εις βάρος των απολυμένων.

Για εμάς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, καταληκτικά μοναδική προϋπόθεση είναι να εκπέμψει κανονικά η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και να λειτουργήσουν όλες οι δραστηριότητές της. Να δώσει τέλος η κυβέρνηση στο μπαράζ παρανομίας και θεσμικών εκτροπών με μία αποφασιστική στροφή στη νομιμότητα. »
Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η τελική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί της προσφυγής της ΠΟΣΠΕΡΤ (27 Σεπτεμβρίου 2013). 
πηγή: ertopen.gr