Συλβάνα Ράπτη στο ΕΚ: "Απόφαση του Πρωθυπουργού Σαμαρά ήταν το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ"

"Απόφαση του Πρωθυπουργού Σαμαρά και όχι της τότε τρικομματικής κυβέρνησης ήταν το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ" ξεκαθάρισε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κα Συλβάνα Ράπτη, μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για την αιφνιδιαστική παύση λειτουργίας της ΕΡΤ - σε μια συζήτηση που σημαδεύτηκε από εντάσεις και διαφωνίες, αλλά κι από σχεδόν πλήρη καταδίκη του κλεισίματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα.

Η κα Ράπτη, απαντώντας εμμέσως και σε τοποθετήσεις συναδέλφων της, ξεκαθάρισε ότι "το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν απόφαση της τρικομματικής, τότε, κυβέρνησης - ήταν του πρωθυπουργού Σαμαρά, αρχηγού της ΝΔ, ο οποίος πρώτον, δε ρώτησε τους άλλους δυο εταίρους που συμμετείχαν στην κυβέρνηση συνασπισμού, δεύτερον, δεν έκανε διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τρίτον, δεν έφερε το θέμα στη Βουλή". Έτσι, πρόσθεσε η κ. Ράπτη "επέφερε άμεσο πλήγμα στη δημοκρατία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναγνώρισε ότι η ΕΡΤ χρειάζεται εξυγίανση, βελτίωση και εκσυγχρονισμό αλλά υπογράμμισε πως "ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα!". Υπενθύμισε, δε, ότι "με την ενέργειά του ο κ. Σαμαράς δημιούργησε μεγάλη πολιτική κρίση, που λίγο έλλειψε να οδηγήσει σε νέες εκλογές - κι αυτές θα συνιστούσαν καταστροφή για τη χώρα και θα έστελναν στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες του ελληνικού λαού".

"Τώρα, -κατέληξε η κα Ράπτη γίνεται προσπάθεια να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με βάση ένα σχέδιο που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και αρχίζει διαβούλευση με τους εργαζόμενους".

Ο Επίτροπος κ. Σέφκοβιτς επανέλαβε την έως τώρα θέση της Κομισιόν, υποστηρίζοντας πως το κλείσιμο υπήρξε αυτόνομη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και πως η Κομισιόν δε ζήτησε το κλείσιμο οποιουδήποτε φορέα. Πρόσθεσε ότι η στήριξη της δημόσιας τηλεόρασης των χωρών - μελών και της πολυφωνίας περιλαμβάνεται στη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και πως η ορθολογικοποίηση της λειτουργίας των δημοσίων οργανισμών εναπόκειται στις ελληνικές αρχές. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα για ταχεία επαναλειτουργία της ΕΡΤ, με σεβασμό της πολυφωνίας και της νομοθεσίας, καλώντας και Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) να συμβάλει σε αυτό.

Ο εκπρόσωπος της λιθουανικής προεδρίας, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Λεσκεβίσιους, αρνήθηκε να πάρει θέση στη συζήτηση, θεωρώντας αναρμόδιο το Συμβούλιο. Ωστόσο, σημείωσε πως "όλοι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον το θέμα της ελληνικής δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, διότι χρειαζόμαστε δυνατά και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης". Και δεσμεύθηκε ότι θα μεταφέρει τον προβληματισμό των ευρωβουλευτών στους συναδέλφους του στο Συμβούλιο.