Η ευρω-κρίση εξαπλώνεται στο Βορρά

O προϋπολογισμός του 2014 θέτει σημαντικά διλήμματα για ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, σύμφωνα με το euro2day.gr, καθώς θα πρέπει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών.

Στις 15 Οκτωβρίου διάφορες χώρες της ευρωζώνης παρουσίασαν τους προϋπολογισμούς τους για το 2014. Οι προϋπολογισμοί του επόμενου έτους αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς τα προγράμματα διάσωσης που εφαρμόζουν λήγουν στο τέλος του 2013 και στα μέσα του 2014 αντίστοιχα και το Δουβλίνο και η Λισαβόνα προσπαθούν να διασφαλίσουν μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές.

Η οικονομία της Πορτογαλίας έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την ευρωπαϊκή κρίση και βρίσκεται σε ύφεση από το 2010. Την ίδια ώρα, ενώ η Ιρλανδία επέστρεψε πρόσφατα σε ανάπτυξη, η οικονομία της παραμένει εύθραυστη. Αυτό αφήνει τη Λισαβόνα και το Δουβλίνο με ένα δίλλημα: Από την μία πλευρά, θέλουν να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας για να κρατήσουν υπό έλεγχο την κοινωνική δυσαρέσκεια. Από την άλλη πλευρά, επιθυμούν να εξασφαλίσουν προαιρετικές πιστωτικές γραμμές με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να διασφαλίσουν μια ομαλή έξοδο από τα προγράμματα διάσωσης που ακολουθούν.

Οι συνομιλίες για τον προϋπολογισμό έχουν ενταθεί και στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Γαλλία, τρεις χώρες που έχουν αποφύγει την υποβολή αιτήματος διάσωσης, αλλά είναι αντιμέτωπες με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ανεργία. Στην Ιταλία και την Ολλανδία, η οικονομική επιβράδυνση συνοδεύεται και από πολιτική αστάθεια, καθώς και στις δύο χώρες την εξουσία έχουν εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και καθιστά τις πολιτικές αντιπαραθέσεις επικίνδυνες για την επιβίωση της κυβέρνησης.

Η Γαλλία αναμένει αδύναμη οικονομική ανάπτυξη αυτό το χρόνο, ενώ η Ολλανδία και η Ιταλία θα τελειώσουν το έτος με ύφεση και αναμένουν αδύναμη ανάπτυξη για το 2014. 

Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η κρίση εξαπλώνεται προς τον Βορρά, επηρεάζοντας χώρες που δεν είχαν δεχθεί ισχυρό χτύπημα από το πρώτο κύμα της κρίσης.

Η πορεία του ΑΕΠ στις πέντε χώρες και στην ευρωζώνη