Ο Λόφος του Φιλοπάππου. Μια από τις σπηλιές του ήταν η φυλακή του Σωκράτη. Μερικά μέτρα πιο μακρυά, οι σύγχρονοι «Άθλιοι» της Αθήνας ζουν το δικό τους δράμα, στη σκιά της Ακρόπολης.
«Αν βρω δουλειά θα φύγω αμέσως, θα βρω ένα σπίτι να ζήσω σαν άνθρωπος. Δε θέλω παλάτι, απλώς ένα δωμάτιο. Σήμερα πήγα στην αγορά και βρήκα φαγητό στα σκουπίδια. Δεν είμαι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που ζει έτσι. Δεν είμαι μόνο εγώ. Πολλές οικογένειες το κάνουν αυτό» δήλωσε η Γεωργία Μαϊμάνογλου, που ζει εκεί τα τελευταία πέντε χρόνια.
Την ημέρα, γυρνούν στους δρόμους της πόλης γυρεύοντας φαγητό και χρήματα. Το βράδυ, αναζητούν το δικό τους καταφύγιο, εκεί όπου άλλοτε ήταν φυλακισμένος ο Σωκράτης.
Ανάμεσα τους και ο Ματθαίος Μονσελάς. Το όνομα που έχει συνδεθεί με μία από τις πλέον πολύκροτες αστυνομικο-δικαστικές υποθέσεις που γνώρισε η χώρα.
Μια σκηνή δίπλα σε σπηλιά, τρεις καρέκλες και ένα παλιό τραπέζι αποτελούν το πρωτόγονο νοικοκυριό του.
Σπηλιές αστέγων |
«Στη σπηλιά βρίσκεις καταφύγιο, μπορείς να προστατευθείς από το κρύο και είναι καλύτερο από το να ζεις σε ένα παγκάκι ή στο δρόμο. Είναι η μίζερη πλευρά της ζωής» δήλωσε ο Ματθαίος Μονσελάς.
Εκτός από τη θέα μέχρι στον Παρθενώνα και τη σπηλιά του Σωκράτη, οι τουρίστες αντικρίζουν μια γειτονιά διαφορετική από τις άλλες, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Εκεί οι άστεγοι έχουν στήσει τη δική τους μικρή κοινωνία.
Ο δημοσιογράφος του Euronews Μιχάλης Αραμπατζόγλου μεταδίδει: «Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης για φέτος. Για την επίτευξή του όμως το τίμημα είναι βαρύ και έχει κόστος στις ζωές των ανθρώπων. Οι άστεγοι που ζουν εδώ, στη σκιά της Ακρόπολης ζητούν μια δουλειά. Το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια όπως λένε».