Ο Moody's αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες αλλά μιλά για 7,5 δισ. ανάγκες ανάγκες

Την αναβάθμιση των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε σταθερές από αρνητικές ανακοίνωσε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's, σημειώνοντας ότι... η μεταβολή αυτή αντανακλά τις προσδοκίες για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2014-15, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. «Η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, σε συνδυασμό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και την ανάκτηση της πρόσβασης στις διατραπεζικές αγορές και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, θα μειώσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές πιέσεις και θα οδηγήσει στη βαθμιαία ανάκαμψη το 2015 της κερδοφορίας προ προβλέψεων», αναφέρει ο οίκος στη νέα έκθεσή του με τίτλο: «Προοπτικές του τραπεζικού συστήματος: Ελλάδα» που δημοσιοποίησε σήμερα.

«Επιπροσθέτως, οι προοπτικές λαμβάνουν υπόψη την αναμενόμενη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και των κεφαλαιακών δεικτών το 2014, αν και με πολύ μικρότερο ρυθμό από πριν», αναφέρει η έκθεση.

Ο Moody's, σύμφωνα με το δημοσιογραφικό portal newsit.gr, θεωρεί ότι - παρά τη συνεχιζόμενη αδύναμη εγχώρια ζήτηση λόγω των μισθολογικών μειώσεων και του ακόμη υψηλού ποσοστού ανεργίας - το πλαίσιο λειτουργίας για τις ελληνικές τράπεζες θα βελτιώνεται σταδιακά, σηματοδοτώντας την επανεμφάνιση πιο φυσιολογικών χρηματοπιστωτικών δεικτών στον ορίζοντα των προοπτικών για τους επόμενους 12 - 18 μήνες.

Ο οίκος προβλέπει τη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας - με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της κατά 0,3% το 2014 και 1,2% το 2015 - που θα καθοδηγείται από τον τουρισμό και τις εξαγωγές, καθώς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετασχηματίζουν βαθμιαία την Ελλάδα σε μία πιο ανταγωνιστική, προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία από ένα καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης.

Παρά το ότι η αγορά εργασίας και η ζήτηση είναι ακόμη αδύναμες, ο οίκος θεωρεί ότι η σημερινή διαδρομή αύξησης του ΑΕΠ θα δημιουργήσει περισσότερες βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες, ενώ οι οικονομίες κλίμακας που πέτυχαν αυτές μετά τις μεγάλες συγχωνεύσεις που έγιναν τη διετία 2012-13 θα φέρει σε καλύτερη θέση τις τράπεζες για να επωφεληθούν πιο αποτελεσματικά.

Ο οίκος περιμένει μία σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών το 2015, καθώς τα κέρδη τους πριν από τις προβλέψεις θα αυξάνονται βαθμιαία. Ωστόσο, θεωρεί ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες φέτος, λόγω των ακόμη υψηλών προβλέψεων για επισφαλή δάνεια. Ο Moody's προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών θα κορυφωθούν στο 37% στο τέλος του 2014 ή τις αρχές του 2015 από το 31,7% που έφθασαν τον Δεκέμβριο του 2013, λόγω της καθυστερημένης επίπτωσης από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο οίκος εκτιμά σε περίπου 7,5 δις. ευρώ τις περαιτέρω κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που θα προκύψουν μόνο από το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρξουν και άλλες ζημιές στα κρατικά ομόλογα που διαθέτουν. Το ποσό αυτό, σημειώνει ο οίκος, είναι σε γενικές γραμμές συνεπές με το ποσό των 6,4 δις. ευρώ που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών με το βασικό σενάριο της. Τα νέα κεφάλαια, προσθέτει ο οίκος, πιθανότατα θα αντληθούν σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες επενδυτές, όπως προκύπτει από τις πρόσφατες επιτυχείς αυξήσεις κεφαλαίων από δύο ελληνικές τράπεζες.