Το “πειραματόζωο” Ελλάδα και το ΔΝΤ

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα από τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, και ιδίως της Ελλάδας, η οποία το 2012 προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία» τονίζεται σε άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ», με αφορμή την αναφορά του ΔΝΤ για τη μελέτη εξεύρεσης νέου τρόπου δανεισμού.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι «το ΔΝΤ εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου τρόπου δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες και την κατάργηση της εξαίρεσης στους υπάρχοντες κανόνες δανεισμού, η οποία επέτρεψε τον δανεισμό της Ελλάδας το 2010, χωρίς να προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους της».

Στο μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμα στο «Μπλούμπεργκ» αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ερωτηθείς (κατά τη συνέντευξη Τύπου, την Πέμπτη) εάν το Ταμείο θα πρέπει να αναθεωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ υπήρξε πολύ ανοικτό και ειλικρινές ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και έχει ήδη ενσωματώσει τα διδάγματα αυτά στο νέο πακέτο διάσωσης». Ο κ. Ράις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία απολογία σε ό,τι είπα».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μελετά την εξεύρεση νέου τρόπου δανεισμού για τις χρεωμένες χώρες, όπως αναφέρεται σε σχετική αναφορά του Ταμείου.

Βασικό σημείο της «νέας πρότασης» για παροχή μεγάλου δανείου σε κάποια χώρα από το ΔΝΤ φαίνεται να είναι η αναγκαιότητα για εξασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους.

Στην πρόταση μελετώνται οι μέθοδοι με τις οποίες θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι όταν τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα διάσωσης.

Επίσης, επισημαίνεται ότι έχει γίνει σαφές ότι η συστηματική απαλλαγή που προβλεπόταν για το 2010 δεν παρέχει μια «συνεκτική μακροπρόθεσμη λύση» στο πρόβλημα και οι προτεινόμενες αλλαγές θα βοηθήσουν τη δανειζόμενη χώρα να βελτιώσει την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για μια προσπάθεια «να μειωθεί το κόστος της επίλυσης κρίσεων για τους πιστωτές και τους οφειλέτες».

Σε περίπτωση που απαιτείται αναδιάρθρωση του χρέους, σύμφωνα με τη μελέτη, η προσέγγιση αυτή επιδεινώνει απλώς τα προβλήματα για το μέλος (δανειζόμενο) και τοποθετεί τους πόρους του ΔΝΤ σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Μεταξύ άλλων μελετήθηκαν και οι περιπτώσεις που μια χώρα-μέλος του ΔΝΤ έχει απολέσει την πρόσβαση στην αγορά και το χρέος της εκτιμάται να είναι βιώσιμο, αλλά όχι με μεγάλη πιθανότητα.

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ τονίσθηκε ότι έγινε προκαταρκτική συζήτηση και ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των συμμετεχόντων στην αγορά.