Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜ.ΑΡ για την Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας

Συνάντηση στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ στη Βουλή είχαν αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Η συνάντηση έγινε μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρουτης ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Η συνάντηση αυτή ήταν ένα βήμα μπροστά στη συγκρότηση του προοδευτικού, αντιμνημονιακού πόλου εξουσίας έγινε την περασμένη Πέμπτη, με τη συνάντηση των αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜ.ΑΡ. Έχοντας ως καμβά τις επιστολές που αντήλλαξαν οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, οι δύο αντιπροσωπείες (Δ. Βίτσας, Κ. Πουλάκης και Χρ. Στάικος από τη μια, Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Αναγνωστάκης και Στ. Μανίκας από την άλλη) συμφώνησαν σε πολλά (κοινωνική πολιτική), αφήνοντας τα υπόλοιπα -και πιο σημαντικά- για τη νέα τους συνάντηση, το φθινόπωρο.

Αναβολή απολύτως εύλογη, αν ληφθεί υπόψη ότι τότε η ΔΗΜ.ΑΡ. προχωρά σε συνέδριο διαμόρφωσης των στρατηγικών της επιλογών. Στον βαθμό λοιπόν που, όπως σημειώνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜ.ΑΡ. προτάξει την ανάγκη δημιουργίας συνασπισμού εξουσίας με αριστερό προοδευτικό πρόσημο και συνακόλουθα πει «όχι» στο πρόσωπο που θα προταθεί από τη συγκυβέρνηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι σαφές ότι ανοίγει ο δρόμος για πιο ουσιαστική συνεργασία.4

Δεδομένου ότι, όπως υπογράμμισε στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση ο γραμματέας της Κ.Ε. Δημήτρης Βίτσας, το κυρίαρχο για τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα είναι «να σταματήσει η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα στην προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία». Ενώ, όπως ζήτησε σε συνεντεύξεις του ο Κώστας Πουλάκης, οι συμμαχίες πρέπει να γίνουν προεκλογικά και όχι «να ψάχνουμε μετεκλογικά σε ένα θολό και επικίνδυνο τοπίο». Τούτων δοθέντων είναι σαφές, ασφαλώς, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα κεντροαριστερά σενάρια ουδόλως τον αφορούν.

Πιο συμπαγής η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα δε με την εξωστρεφή αυτή προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταβάλλεται μια εξίσου σημαντική προσπάθεια για πιο σφικτή λειτουργία: αυτό αποτυπώνει ο νέος κανονισμός λειτουργίας της Κ.Ο. (εκτενή αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η «Αυγή» στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης) και ο οποίος εγκρίθηκε από το Σώμα μετά από διεξοδική συζήτηση και τίθεται, από την Π.Γ., προς έγκριση από την Κ.Ε.

Πρόκειται για κείμενο που αναδεικνύει την άρρηκτη σχέση βουλευτών και κοινωνίας, με παρουσία των πρώτων στα κινήματα, τον δημόσιο χώρο - και όλα αυτά με ένα στόχο: την υποστήριξη των «προοδευτικών λαϊκών αγώνων και των δίκαιων αιτημάτων τους». Παράλληλα, η Κ.Ο. «επιδιώκει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού, μαζικού και ενωτικού κοινωνικοπολιτικού κινήματος, ενός κινήματος για την προώθηση των μεγάλων στόχων του προοδευτικού κοινωνικού μετασχηματισμού».

Στόχοι που προωθούνται με τακτικές συνεδριάσεις της Κ.Ο., με ενιαία στάση των βουλευτών στις μείζονες ψηφοφορίες, με ακόμη καλύτερη συνεννόηση στην αντιπολιτευτική τακτική. Είναι δε βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα επίκεινται μεγάλες συγκρούσεις με την πολιτική της κυβέρνησης, έξω αλλά και μέσα στο Κοινοβούλιο.

"Εποικοδομητική συζήτηση" σύμφωνα με την ΔΗΜ.ΑΡ.

Μετά τη συνάντηση, ο γραμματέας της Κ.Ε. της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «Σήμερα έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση και υπήρξε ο διάλογος στη βάση των επιστολών του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη με τα 12 προγραμματικά σημεία και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τα εννέα σημεία τα οποία έθεσε.

Υπήρξαν σημεία στα οποία υπήρξε συμφωνία και άλλα που χρειάζονται μεγαλύτερη επεξεργασία. Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχίσει τον διάλογο για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Δεν τέθηκαν προαπαιτούμενα για την έναρξη του διαλόγου.

Από την πλευρά μας τονίσαμε τις θέσεις μας, μεταξύ των οποίων την αδιαπραγμάτευτη θέση μας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παραμονή στο ευρώ. Σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσουμε τα αρμόδια όργανα του κόμματός μας και θα υπάρξει επεξεργασία με στόχο μια νέα συνάντηση που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα».