Κλάους Ρέγκλινγκ: Το 2016 φεύγει από την Ελλάδα το ΔΝΤ

«Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα τελειώνει στο τέλος του χρόνου ακόμα και αν δεν εκταμιευθεί η τελευταία δόση», δήλωσε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και υπεύθυνος για τον δανεισμό της Ελλάδας Κλάους Ρέγκλινγκ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων – ανάμεσά τους και η «Κ», στα γραφεία του οργανισμού στο Λουξεμβούργο.

Δηλαδή, αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση με την τρόικα μέχρι τότε –η οποία ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και έχει πολλά θέματα «αγκάθια»– τα χρήματα που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα (1,8 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό – ΕFSF) θα τα χάσει οριστικά. Παρ’ όλο που η Ελλάδα δεν υποχρεούται να πάρει την τελευταία αυτή δόση της χρηματοδότησης, τα χρήματα που συνδέονται με αυτήν την τελευταία αξιολόγηση είναι ένα αρκετά σημαντικό ποσό το οποίο μπορεί να αποδειχθεί αναγκαίο για τις ανάγκες του ελληνικού προϋπολογισμού.

Ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση είναι για πρώτη φορά πολύ συγκεκριμένος και δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα χρονικά πλαίσια του τέλους του 2014. Αν χρειαστεί επιμήκυνση του προγράμματος, τότε ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι αυτό θα είναι «μία πολιτική απόφαση που πρέπει να ληφθεί στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μία τέτοια απόφαση δεν θα είναι τόσο απλή.

Δεν φεύγει το ΔΝΤ

Ο κ. Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με την Καθημερινή, έδωσε τέλος στα σενάρια που βλέπουν το ΔΝΤ να φεύγει από την Ελλάδα και να εξοφλεί τα υπόλοιπα 12 δισ. που απομένουν να δοθούν στη χώρα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. «Αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα δεν συζητείται, δεν μου φαίνεται πολύ πιθανό, καθώς πολλά κράτη-μέλη έχουν θέσει ως όρο την παρουσία του ΔΝΤ απαραιτήτως για να δανείσουν κάποια χώρα, οπότε δεν βλέπω πώς θα γίνει αυτή η έξοδος του Ταμείου», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν ζητήσει την εκταμίευση των υπολοίπων χρημάτων του ΔΝΤ έτσι ώστε να τελειώσει και το πρόγραμμα του Ταμείου στο τέλος του έτους, ο Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «κάτι τέτοιο η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το κάνει και άλλες χώρες κοντά στη λήξη του προγράμματος με το ΔΝΤ το έχουν κάνει στο παρελθόν». Συγχρόνως όμως εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι ρεαλιστικό κάτι τέτοιο, ενώ δήλωσε ότι με το τέλος της αξιολόγησης θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα.

Εξαμηνιαίος έλεγχος

Στο τι θα γίνει με την επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής της χώρας με τη λήξη του προγράμματος ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν δημιουργηθεί μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται ήδη στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, «καθώς πρέπει να βεβαιώσουν ότι η χώρα προγράμματος θα εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της». Αυτοί οι έλεγχοι, δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, στην περίπτωση και της Ελλάδας θα γίνονται κάθε έξι μήνες. Τα χρήματα που βρίσκονται σαν «μαξιλάρι» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (11 δισ.), αν δεν χρειαστούν για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τότε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανάγκες του γενικού προϋπολογισμού.

Συγχρόνως τόνισε ότι αν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, θα βρίσκεται σε «πολύ καλή κατάσταση».