Η Ελλάδα απείχε στην ψήφιση του ΟΗΕ για την προστασία από τους κερδοσκόπους!

Η Ελλάδα παρά το υπέρογκο χρέος της απείχε στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για την δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Στην ψηφοφορία «ΝΑΙ» ψήφισαν 124 χώρες, «ΟΧΙ» 11, ενώ 41 απείχαν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα(!).

Στην ψηφοφορία ουσιαστικά απείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Γερμανίας και της Βρετανίας, της Φινλανδίας και της Τσεχίας που μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιαπωνία ψήφισαν αρνητικά. Δηλαδή η Ελλάδα συντάχτηκε με τα κράτη που δεν θέλουν την προστασία του δημόσιου χρέους από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια

Η απόφαση του ΟΗΕ χαιρετίστηκε φυσικά από την Αργεντινή η οποία έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Εκ μέρους αυτών που διαφωνούσαν ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η ψήφιση ενός μηχανισμούς αναδιάρθρωσης των κρατικών χρεών θα προκαλούσε οικονομική ανασφάλεια που θα μπορούσε να επηρεάσει τις ανεπτυγμένες χώρες. Συνεχίζοντας την ομιλία του ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ήδη μηχανισμός υποστήριξης των κρατών που βρίσκονται σε δυσκολία και αυτός είναι το ΔΝΤ.

Στην Ελλάδα που φαίνεται ότι καιγόμαστε πολύ για την οικονομική ασφάλεια των ανεπτυγμένων κρατών έχουμε ζήσει από πολύ κοντά την καλοσύνη του μηχανισμού υποστήριξης που ονομάζεται Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Για αυτό φαίνεται ότι καταψηφίσαμε.

Η Ελλάδα παρά το υπέρογκο χρέος της απείχε στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για την δημιουργία ενός νομικού πλαισίου για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους. Στην ψηφοφορία «Ναι» ψήφισαν 124 χώρες, «Όχι» 11, ενώ 41 απείχαν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στην ψηφοφορία ουσιαστικά απείχαν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός της Γερμανίας και της Βρετανίας, της Φινλανδίας και της Τσεχίας που μαζί με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ιαπωνία ψήφισαν αρνητικά. Δηλαδή η Ελλάδα συντάχτηκε με τα κράτη που δεν θέλουν την προστασία του δημόσιου χρέους από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια

To Ψήφισμα

Το ψήφισμα παρουσίασε η «Ομάδα των 77» αναπτυσσομένων χωρών. Πέντε κράτη – μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Φιλανδία) ήταν μεταξύ αυτών που το καταψήφισαν, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι απείχαν.

Το ψήφισμα τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να την προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Ζητά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους, ενισχύοντας τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς για την πρόληψη και την επίλυση κρίσεων, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Καλεί όλα τα κράτη μέλη και το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και προσκαλεί τα θεσμικά όργανα του Bretton Woods και τον ιδιωτικό τομέα, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων, συμφωνιών και αποφάσεων των μεγάλων συνδιασκέψεων και συνόδων κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως εκείνων που σχετίζονται με το ζήτημα της βιωσιμότητας του εξωτερικού χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Αναγνωρίζει τους ρόλους των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εντολές τους και τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την αειφόρο ανάπτυξη και μία διαρκή λύση στο πρόβλημα του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Αποφασίζει να επεξεργαστεί και να εγκρίνει μέσα από μια διαδικασία διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων, ως θέμα προτεραιότητας, κατά τη διάρκεια της 69ης συνόδου της ΓΣ ένα πολυμερές νομικό πλαίσιο για τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του εθνικού χρέους, με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αύξηση της αποτελεσματικότητας, της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και την επίτευξη βιώσιμης, δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξη και βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες εθνικές συνθήκες και προτεραιότητες.

Τέλος αποφασίζει να καθορίσει τις λεπτομέρειες για τις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις και την έγκριση του κειμένου του πολυμερούς νομικού πλαισίου, στο κυρίως μέρος της 69ης συνόδου της ΓΣ του ΟΗΕ, πριν από το τέλος του 2014.