S&P: Δεν έχει βγει ακόμα από την κρίση η Ευρωζώνη - «Κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητά ο ο Χανς Βέρνερ Ζιν

Μπορεί να τα χειρότερα να έχουν περάσει ωστόσο η κρίση της Ευρωζώνης απέχει πολύ από το τέλος της, υποστηρίζει σε έκθεσή του ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ο αναλυτής της S&P, Μόριτς Κρέμερ, υποστηρίζει στην έκθεση πως, αν και η οξεία φάση της κρίσης πιθανόν έχει περάσει, χάρη στη δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι να κάνει «ότι χρειασθεί» για να μη διαλυθεί η Ευρωζώνη, αυτή η δέσμευση «ενστάλαξε μία αίσθηση εφησυχασμού όσον αφορά την πολιτική».

Ο οίκος θεωρεί ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται πλέον σε «μία δύσκολη φάση χαμηλής ανάπτυξης», καθώς οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να προσπαθούν να μειώσουν τα χρέη τους, σε μία περίοδο αδύναμης ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η προοπτική να βυθισθεί σε μία τρίτη ύφεση η οικονομία της Ευρωζώνης «διαταράζει την αίσθηση της ησυχίας και επιτυχίας μερικών υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής», αναφέρει ο κ. Κρέμερ, ο οποίος δεν βλέπει κάποια άμεση βελτίωση στον ορίζοντα.

«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους ζητά ο ο Χανς Βέρνερ Ζιν


ο πρόεδρος του Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν
Υπέρ ενός δραστικού «κουρέματος» του χρέους της Ελλάδας τάσσεται ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν. 

Κατά την παρουσίαση του νέου του βιβλίο με τίτλο «The Euro Trap» ο Χανς Βέρνερ Ζιν τάχθηκε υπέρ του κοινού νομίσματος, διατηρώντας ωστόσο τις ενστάσεις του στις αποφάσεις των ηγετών της Ευρώπης για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών.

Σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung, ο Ζιν, ο οποίος από νέος είναι ένθερμος ευρωπαίος και παθιασμένος με την Ελλάδα ταξιδευτής, αποστασιοποιείται σαφώς από τους ευρωσκεπτικιστές οικονομολόγους του κόμματος AfD (Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία).

Παράλληλα, απορρίπτει το αίτημα των ευρωσκεπτικιστών για ένα «ευρώ του Βορρά» και ένα «ευρώ του Νότου», καθώς γνωρίζει τη σημασία που έχει για την Ευρώπη ο γαλλογερμανικός άξονας. Και όχι μόνο.

Ο Ζιν τάσσεται υπέρ του ευρώ, το οποίο όπως λέει θα πρέπει να διατηρηθεί.

Παράλληλα, ο Ζιν τοποθετεί τώρα ένα νέο πυροβόλο σε θέση βολής: το δραστικό «κούρεμα». Θα πρέπει να γίνει άφεση του χρέους της Ελλάδας και άλλων χωρών, μολονότι με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύεται η εσφαλμένη τους συμπεριφορά, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος.

«Σε διαφορετική, ωστόσο, περίπτωση οι χώρες αυτές δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανακάμψουν», σημειώνει, σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Οικονομίας, Φλόριαν Σούι, υποστηρίζει ότι η πολιτική της λιτότητας στην Ευρωζώνη έχει αποτύχει και τάσσεται υπέρ νέων εναλλακτικών πολιτικών προσεγγίσεων των προβλημάτων των υπερχρεωμένων χωρών. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα.