Υποσκάπτεται η θέση των Ελληνικών Τραπεζών στα Βαλκάνια

Υποσκάπτεται μεθοδικά από την ΕΕ η θέση των ελληνικών τραπεζών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των βαλκανικών κρατών. Με παρότρυνση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ, οι κεντρικές τράπεζες της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, αλλά ακόμη και της Τουρκίας και της Κύπρου αποφάσισαν να διατάξουν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στις αντίστοιχες χώρες να μηδενίσουν κυριολεκτικά την κατοχή τους σε ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του ελληνικού κράτους!

Επιπροσθέτως, να μη διατηρούν καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, να μη δανειοδοτούν ελληνικές επιχειρήσεις ή Ελληνες ιδιώτες κ.λπ. Το πρόσχημα με το οποίο υπέδειξε αυτά τα μέτρα η ΕΚΤ προς τις κεντρικές τράπεζες των Βαλκανίων ήταν η προστασία των βαλκανικών οικονομιών από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Η ουσία είναι ότι η ΕΚΤ, υποσκάπτοντας τη θέση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια, ανοίγει χώρο για να καταλάβουν τις θέσεις αυτές οι γερμανικές, αυστριακές, γαλλικές, ολλανδικές και άλλες τράπεζες. Χώρος που δεν είναι καθόλου ασήμαντος όπως δείχνουν τα στοιχεία. Αξίζει τον κόπο να τα δούμε. Τα τελευταία στοιχεία που εμείς έχουμε στα χέρια μας είναι του 2013 και όχι του 2014, οφείλουμε να επισημάνουμε. Βάσει των στοιχείων αυτών, λοιπόν, οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες -η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), η Alpha (Α), η Eurobank (ΕΒ) και η Τράπεζα Πειραιώς (ΤΠ)-   είχαν 1.637 υποκαταστήματα στις πέντε κύριες βαλκανικές χώρες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα είχαν 616 στη Ρουμανία (ΕΤΕ 120, Α 149, ΕΒ 207, ΤΠ 140) και 466 υποκαταστήματα στη Βουλγαρία (ΕΤΕ 199, Α 0, ΕΒ 184, ΤΠ 83). Στη Σερβία το 2013 οι ελληνικές τράπεζες είχαν 351 υποκαταστήματα (ΕΤΕ 109, Α 101, ΕΒ 99, ΤΠ 42), στην Αλβανία 122 (ΕΤΕ 27, Α 42, ΕΒ 0, ΤΠ 53) και στην ΠΓΔΜ 82 (ΕΤΕ 64, Α 18, ΕΒ 0, ΤΠ 0). Με άλλα λόγια από τα 1.637 υποκαταστήματα που είχαν το 2013 οι κατά τόπους θυγατρικές των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στις πέντε προαναφερθείσες βαλκανικές χώρες, τα 519 τα είχε η Εθνική Τράπεζα, τα 490 η Eurobank, τα 318 η Τράπεζα Πειραιώς και τα 310 η Alpha. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τα 674 καταστήματα που είχε η Εθνική Τράπεζα στην Τουρκία μέσω της αγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank με το μέλλον αυτής της σχέσης άκρως αβέβαιο, καθώς η ΕΕ πιέζει την Εθνική να την πουλήσει. Ούτε που ξέρει κανείς, επιπροσθέτως, τι γίνεται στην πολεμικά σπαρασσόμενη Ουκρανία με τα 90 συνολικά υποκαταστήματα που είχαν εκεί η Eurobank (53) και η Τράπεζα Πειραιώς (37) το 2013.

Προσθέτοντας αυτά τα 764 καταστήματα της Τουρκίας και της Ουκρανίας, το σύνολο των καταστημάτων των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών στις επτά γειτονικές χώρες ανερχόταν σε 2.401, στα οποία δούλευαν περίπου 40.000 άνθρωποι. Το σχέδιο απομόνωσης των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και την Τουρκία τόσο από το ελληνικό Δημόσιο όσο και από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που προώθησε η ΕΕ είχε ήδη ολοκληρωθεί. Ούτε καν διατραπεζική χρηματοδότηση μεταξύ της μητρικής τράπεζας και των θυγατρικών της δεν επιτρέπουν οι κεντρικές τράπεζες των βαλκανικών χωρών για τις ελληνικές τράπεζες πλέον. Επειδή όμως «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε - γέλασε», οι ελληνικές τράπεζες διακατέχονται και από έναν άλλον, πολύ σοβαρότερο φόβο. Παρά τη «στεγανοποίηση», τη «μόνωση», των βαλκανικών χρηματοπιστωτικών συστημάτων από τον κίνδυνο μετάδοσης των συνεπειών στα Βαλκάνια μιας υποτιθέμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, αν όντως η Ελλάδα χρεοκοπούσε, οι Ελληνες τραπεζίτες φοβούνται το ενδεχόμενο οι τοπικές αρχές να... αρπάξουν τις θυγατρικές ελληνικών τραπεζών που βρίσκονται στην κάθε βαλκανική χώρα! Δεν έχουν καθόλου άδικο, εδώ που τα λέμε. Το πρόσχημα που θα χρησιμοποιεί είναι από τώρα γνωστό «η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Το ίδιο άλλωστε δεν έκαναν και οι Ελληνες τραπεζίτες; Μόλις ξέσπασε η κρίση στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, την άνοιξη του 2013, τότε που ο πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να αρπάξει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τις καταθέσεις των Ρώσων και των άλλων ολιγαρχών από την Ανατολική Ευρώπη, αλλά και όσων Ελλήνων είχαν την αφέλεια να εμπιστευθούν στους Κύπριους αδελφούς πάνω από 100.000 ευρώ, τι έγινε στην Ελλάδα; Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, άρπαξαν οι Ελληνες τραπεζίτες όλα τα κυπριακά υποκασταστήματα στην Ελλάδα! Για να διαφυλάξουν τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, βεβαίως, βεβαίως! Πλάκα θα είχε να υποστούν και οι ίδιοι όσα δίδαξαν!
του Γιώργου ΔΕΛΑΣΤΙΚ
*Δημοσιεύθηκε στο ''ΕΘΝΟΣ'' την Παρασκευή 22 Μαίου 2015