Η προγραμματική διακήρυξη της ΛΑ.Ε. - Λαφαζάνης: «Μέρα με τη μέρα αποκτάμε μια πολύ μεγάλη λαϊκή δυναμική» (vid)

Παναγιώτης Λαφαζάνης, ΛΑΕ, Αριστερά, εκλογές,

 Η Λαϊκή Ενότητα ιδρύθηκε ως ένα μέτωπο, τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της ΛA.E., δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ένα προεδροκεντρικό ή αρχηγικό συγκεντρωτικό μόρφωμα.....


ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ δεν είναι για εμάς φετίχ, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο και εργαλείο». Αυτό ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας. «Μέρα με τη μέρα αποκτάμε μια πολύ μεγάλη λαϊκή δυναμική», δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης και τόνισε ότι το κόμμα του θα είναι η απάντηση στο «νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης
του Αλ. Τσίπρα με τη ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ».

«Η Λαϊκή Ενότητα δεν είναι ένα κόμμα και πολύ περισσότερο ένα κόμμα με την παραδοσιακή έννοια. Η Λαϊκή Ενότητα ιδρύθηκε ως ένα μέτωπο», τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και συμπλήρωσε πως «προφανώς δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ένα προεδροκεντρικό ή αρχηγικό συγκεντρωτικό μόρφωμα, όπως τα παραδοσιακά κόμματα του συστήματος. Δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει ένα μονολιθικό κόμμα, όπως ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς. Βασίζεται και θέλει να λειτουργεί με αδιαπραγμάτευτες συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, με την πλήρη, αδιαπραγμάτευτη και άμεση συμμετοχή των μελών της στη λήψη όλων των αποφάσεων και ιδιαίτερα των αποφάσεων που καθορίζουν τις βασικές επιλογές και την πορεία της Λαϊκής Ενότητας».

Ο κ. Λαφαζάνης πρόσθεσε ότι «φιλοδοξούμε να αναδειχθούμε σε ένα απολύτως πρωτότυπο και καινοτόμο εγχείρημα και πείραμα δημοκρατίας, που παραπέμπει στις αρχές και τις πρωτότυπες δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες εγκαινιάστηκαν από το ΕΑΜ και την αντιστασιακή Ελλάδα των βουνών».

Απεύθυνε κάλεσμα σε εργαζόμενους, πολίτες, προοδευτικούς ανθρώπους, πατριώτες, αγωνιστές, μαχητές και στελέχη των κοινωνικών αγώνων και της Αριστεράς «να αυτενεργήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης και να κτίσουν παντού, σε πόλεις, Δήμους, Κοινότητες και γειτονιές, ανοικτές Επιτροπές και οργανώσεις της Λαϊκής Ενότητας που θα λειτουργούν με πλατιές συμμετοχικές διαδικασίες ως κύτταρα προοδευτικής αντιμνημονιακής ανατροπής και κοινωνικού μετασχηματισμού».

«Η Λαϊκή Ενότητα δεν περιορίζεται μόνο ως μέτωπο οργανώσεων, κινήσεων και προσώπων που συμμετέχουν στο εγχείρημα στη βάση κοινής προγραμματικής διακήρυξης, διατηρώντας πλήρως την οργανωτική τους αυτονομία και την ιδεολογικοπολιτική τους ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.



Η προγραμματική διακήρυξη της Λαϊκής Ενότητας


«Η προγραμματική διακήρυξη συντάχθηκε με πλατιά συμμετοχή, αλλά δεν ειναι θέσφατο. Είναι η αφετηρία μεγάλης προγραμματικής προσπάθειας» τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Δεν θα ασχοληθώ με τα μνημόνια και ειδικά με το τρίτο, που δεν αντέχει κριτικής. Το τρίτο μνημόνιο αποτελεί την απόλυτη καταστροφή χώρας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρίτου μνημονίου και των υπολοίπων: κουτσουρεμένο περαιτέρω σε μισθούς και συντάξεις, πλήττει τη νεολαία και οδηγούμεθα σε μια Ελλάδα που θα έχει 150 ευρώ κατώτατη σύνταξη και 220 ευρώ κατώτατο μισθό».

«Δεν ειναι μόνο αυτά τα θύματα του τρίτου μνημονίου» παρατήρησε. «Ο στόχος είναι η περιφέρεια, ο αγροτικός κόσμος, που θέλει να τον αφανίσει. Η ύπαιθρος έχει ερημωθεί. Ακαλλιέργητες εκτάσεις και με τη φορολογία δίνεται η χαριστική βολή. Κι οι διατάξεις για φρέσκο γάλα είναι καταστροφή και για τους κτηνοτρόφους».

«Η ΛΑΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση και έχει εναλλακτική προταση με άμεση κυβερνητική προοπτική-προοπτική εξουσίας με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε μόνο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρειάζεται τετραδιάστατη προοπτική, ώστε, εκτός Ευρώπης, να επεκταθεί σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Ανατολή, Ασία, Λατινική Αμερική» είπε επίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η ΛΑΕ περιλαμβάνει στην προγραμματική της διακήρυξη τα παρακάτω:
- Ακυρώνει το τρίτο μνημόνιο μαζί με προηγούμενα και βάζει τέλος στην πολιτική λιτότητας.
- Όλες οι μειώσεις μισθών και συντάξεων του 3ου Μνημονίου καταργούνται
- Καταργείται η αύξηση ΦΠΑ
- Στόχος η αύξηση μισθών και συντάξεων
- Αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων
- Τέρμα στη φορο-λεηλασία μικρομεσαίων εισοδημάτων
- Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλα τα εισοδήματα
- Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέους δίκαιους δείκτες φορολόγησης, που βασίζονται στα πραγματικά εισοδήματα
- Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με εγγύηση καταθέσεων
- Νέος ρόλος τραπεζών με αναπτυξιακό κοινωνικό πρόσημο
- Αποφασιστική σεισάχθεια που ειναι απαραίτητη
- Κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ και δεν ιδρύεται το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων
- Σταματάμε τις ιδιωτικοποιήσεις
- Ματαιώνουμε ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνικού
- Εκμετάλλευση δημοσίων στρατηγικών επιχειρήσεων με κρατικοποιήσεις
- Σταματάμε τη διάλυση και συρρίκνωση της ΔΕΗ.
- Αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία για αναπτυξιακή τροχιά.
- Χρηματοδότηση στην οικονομία για διαμόρφωση μεγάλου δημοσίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
- Θα χρηματοδοτήσουμε με ευνοϊκούς όρους την ελληνική οικονομία, χωρίς τα στενά τραπεζικά κριτήρια και την τραπεζική διαφθορά. Νέα κριτήρια, που θα περιέχουν και ρίσκο, ανοικτά προς τη μικρομεσαία επιχείρηση
- Προχωρούμε σε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
- Φέρνουμε τη δημοκρατία με το λαό κυρίαρχο και συμμέτοχο. Σήμερα έχουμε δικτατορία μνημονιακή του χρηματιστικού κεφαλαίου και του ευρώ. Τέρμα οι εκβιασμοί.
- Κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Τέρμα σε πολιτικές εθνικης υποτέλειας. Δράσεις διεθνών ενεργειακών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο ένα ευρωατλαντικό οικόπεδο. Έκανα μια σημαντική συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου που, αν υπάρξει συνέχεια, θα φέρει οφέλη. Φοβάμαι ότι μετά το νέο μνημόνιο θα μείνει μετέωρο και θα είναι θανάσιμο πισώπλατο μαχαίρωμα στην εθνική οικονομία.

Για το εθνικό νόμισμα


Προϋπόθεση εφαρμογής ριζοσπαστικού προγράμματος είναι να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Και συνέχισε: «Είναι αδύνατο εντός ευρω να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα, όχι γιατί έχουμε προκατάληψη, αλλά γιατί το ευρώ και η ευρωζώνη δεν είναι απλά ένα συμμαχικό σχήμα, αλλά σχήμα εκθεμελίωσης της χώρας μας. Δεν μπορει να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας στο ευρώ. Θέλει εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα δεν ειναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα. Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».

«Το εθνικό νόμισμα είναι εργαλείο για να φύγουμε απο νομισματικές υποδουλώσεις. Με το εθνικό νόμισμα θα εχουμε τη δυνατότητα να ενισχύουμε και το Δημόσιο και την οικονομία με ρευστότητα. Γι' αυτο θελουμε το εθνικό νόμισμα και έξοδο από την ευρωζώνη με σύγκρουση με της νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ευρωζώνης, που κινείται όλο και πιο αντιδημοκρατικά» προσέθεσε.

Εξω από την ευρωζώνη, μέσα στην ΕΕ


«Η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα έχει κορμό το μνημόνιο. Σε αυτές τις κυβερνήσεις δεν έχουμε θέση. Αν το θέλαμε, θα είχαμε παραμείνει στην προηγούμενη» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Και συνέχισε: «Για ευρυζωνικές καταστάσεις, η διακήρυξή μας λέει ότι φεύγουμε από την ευρωζώνη και συγκρουόμαστε με σκληρές αποφάσεις της ΕΕ. Θέτουμε θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, δεν θέτουμε άμεσα θέμα εξόδου από την ΕΕ. Εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αν στην πορεία εφαρμογής προκύψουν εμπόδια από το πλαίσιο της ΕΕ, εμείς θα προσφύγουμε σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός τι θα επιλέξει».

Δημόσιο χρέος


«Δεν μπορεί να αποπληρωθεί» είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, «εκτός και αν εξοντώσουμε τον ελληνικο λαό. Χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Θα το κάνουμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε. Η διαδικασία της Βουλής με την Επιτροπή είναι θετικό βήμα, που πρέπει να αξιοποιηθεί. Το χρέος μπαίνει ως θηλιά στο λαιμό των πολιτών».

«Μπορούμε να πετύχουμε όσα λέμε, όπως τα κατάφεραν όσοι μας κουνούν το δάχτυλο. Πρόσφατα διαγράφηκε χρέος στο Ιράκ, το ίδιο και στην Ουκρανία. Γιατι όχι στην Ελλάδα;» σημείωσε ακόμη.

Δημοσκοπήσεις


«Πολλά δεν φαίνονταν και πολλά έγιναν» τόνισε, σχολιάζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από 4% έγινε κυβέρνηση».

«Η ΛΑΕ είναι η δύναμη που γρήγορα θα διαμορφώνει τις εξελίξεις και από κυβερνητική θέση. Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει κουρελόχαρτο. Θα διαψευστούν. Το πολιτικό σκηνικό δεν θα διαμορφωθεί από τη διαπλεκόμενη μιντιοκρατία» τόνισε.
 

Η εισαγωγική του ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη


“Επιχειρήσαμε να κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου, αλλά βλέπω ότι έχουμε μια πολύ πυκνή συγκέντρωση. Κι αυτό είναι πάρα πολύ θετικό μήνυμα. Δείχνει σε όλους την απήχηση που έχει η “Λαϊκή Ενότητα”. Είμαστε το μέτωπο που πρωτοϊδρύθηκε, αλλά απ' ό,τι φαίνεται μέρα με τη μέρα αποκτάμε μια πολύ μεγάλη λαϊκή δυναμική. Ιδιαίτερη δυναμική στα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και πρώτα από όλα στη νεολαία. Τα νιάτα της Ελλάδας στα οποία ανήκει και το μέλλον. Και αυτά τα νιάτα θα πάρουν τη σκυτάλη του μέλλοντος στα χέρια τους. Και η “Λαϊκή Ενότητα” έχει αυτόν τον κύριο στόχο. Να πάρει η νεολαία τη σκυτάλη, τις αποφάσεις και να πάρει στα χέρια της την πορεία της χώρας. Και τότε θα γίνουν παρελθόν μνημόνια, εξαρτήσεις, λιτότητες και υποτέλειες. Θα δούμε μια νέα Ελλάδα.

Επιτρέψτε μου να πω εισαγωγικά ορισμένες θεμελιώδεις σκέψεις για το εγχείρημα της «Λαϊκής Ενότητας».

Η «Λαϊκή Ενότητα» γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής προκειμένου να υπάρξει ένα δυνατό και αποφασιστικό εγχείρημα ως ριζοσπαστική απάντηση στη νέα μνημονιακή συναίνεση, στο νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης του Αλ. Τσίπρα με τη ΝΔ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως εκφράστηκε με την από κοινού ψήφιση στη βουλή του τρίτου μνημονίου καταλήστευσης της χώρας και του λαού.

Η «Λαϊκή Ενότητα» δεν είναι ένα κόμμα και πολύ περισσότερο ένα κόμμα με την παραδοσιακή έννοια.

Η «Λαϊκή Ενότητα» ιδρύθηκε ως ένα μέτωπο.

Ένα ανοικτό και πλατύ μέτωπο που φιλοδοξεί να εκφράσει και να αντιπροσωπεύσει όλο και ευρύτερες αριστερές, ριζοσπαστικές, καινοτόμες και προοδευτικές δυνάμεις, που έχουν αντιμνημονιακό δημοκρατικό προσανατολισμό και επιδιώκουν να βάλουν τη χώρα σε μια νέα ανορθωτική αναπτυξιακή τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης με κοινωνικό πρόσωπο και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Στη «Λαϊκή Ενότητα» ήδη έχουν δηλώσει ενεργή συμμετοχή ή συνεργασία πολλές οργανώσεις, κινήσεις και προσωπικότητες της Αριστεράς και του προοδευτικού τόξου.

Η «Λαϊκή Ενότητα» προφανώς δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει ένα προεδροκεντρικό ή αρχηγικό συγκεντρωτικό μόρφωμα, όπως τα παραδοσιακά κόμματα του συστήματος. Δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει ένα μονολιθικό κόμμα, όπως ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς.

Η «Λαϊκή Ενότητα» βασίζεται και θέλει να λειτουργεί με αδιαπραγμάτευτες συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, με την πλήρη, αδιαπραγμάτευτη και άμεση συμμετοχή των μελών της στη λήψη όλων των αποφάσεων και ιδιαίτερα των αποφάσεων που καθορίζουν τις βασικές επιλογές και την πορεία της «Λαϊκής Ενότητας».

Απ' αυτήν την άποψη φιλοδοξούμε να αναδειχθούμε σε ένα απολύτως πρωτότυπο και καινοτόμο εγχείρημα και πείραμα δημοκρατίας, που παραπέμπει στις αρχές και τις πρωτότυπες δημοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες εγκαινιάστηκαν από το ΕΑΜ και την αντιστασιακή Ελλάδα των βουνών.

Από αυτή τη θέση καλούμε εργαζόμενους, πολίτες, προοδευτικούς ανθρώπους, πατριώτες, αγωνιστές, μαχητές και στελέχη των κοινωνικών αγώνων και της Αριστεράς να αυτενεργήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης και να κτίσουν παντού, σε πόλεις, Δήμους, Κοινότητες και γειτονιές, ανοικτές Επιτροπές και οργανώσεις της «Λαϊκής Ενότητας» που θα λειτουργούν με πλατιές συμμετοχικές διαδικασίες ως κύτταρα προοδευτικής αντιμνημονιακής ανατροπής και κοινωνικού μετασχηματισμού. Και κυρίως να κτίσουν παντού Επιτροπές και οργανώσεις ανοικτής λαϊκής συμμετοχής που θα δώσουν αποφασιστικά και με επιτυχία τον εκλογικό αγώνα για μια μεγάλη νίκη της «Λαϊκής Ενότητας».

Η «Λαϊκή Ενότητα», όμως, δεν περιορίζεται μόνο ως μέτωπο οργανώσεων, κινήσεων και προσώπων που συμμετέχουν στο εγχείρημα στη βάση κοινής προγραμματικής διακήρυξης, διατηρώντας πλήρως την οργανωτική τους αυτονομία και την ιδεολογικοπολιτική τους ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα.

Η «Λαϊκή Ενότητα» πρώτα από όλα και κυρίως φιλοδοξεί να είναι ένα κίνημα λαϊκής βάσης. Ένα κίνημα λαϊκής συμμετοχής, λαϊκής αυτοργάνωσης και λαϊκής αυτενέργειας. Ένα μέτωπο που θα δίνει το παρόν στην κοινωνία και θα στηρίζεται στους εργατικούς, λαϊκούς, κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες και στα κοινωνικά κινήματα, ως τις κατεξοχήν δυνάμεις αντίστασης και προοδευτικής ανατροπής”.