Το μεσημέρι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με επίκεντρο το ασφαλιστικό - Αδύναμος ο Τσίπρας, σκεπτικισμός στην αντιπολίτευση

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών,
ΑΔΥΝΑΜΟΣ ο Τσίπρας, δεν στηρίζουμε τους τακτικισμούς και τα τερτίπια του είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης. Για τις 12:00 σημερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο αιτήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κύρια θέματα της συνεδρίασης θα είναι η αντιμετώπιση του προσφυγικού, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και η συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών δεν θα ληφθούν αποφάσεις, αλλά θα γίνει μία προσπάθεια για πολιτική συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε αρχικά με τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Ι. Πλακιωτάκη και στη συνέχεια με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της Χρυσής Αυγής), από τους οποίους έλαβε και τη θετική τους απόκριση για τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Πιο θερμή αναφέρεται πως ήταν η συζήτηση με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι διαφωνεί με το να συμπεριληφθεί το ασφαλιστικό στη συζήτηση και ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν τέτοιου είδους διάλογο.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε επίσης και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δ. Κουτσουμπά, παρά το γεγονός ότι το ΚΚΕ είχε από την αρχή διαμηνύσει πως δεν επρόκειτο να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Κατρούγκαλος: Εθνική κόκκινη γραμμή η μείωση των συντάξεων - Αναγκαίος ο διάλογος με τα κόμματα

«Εθνική κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε τη μείωση των συντάξεων ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην ανάγκη για διάλογο όλων των πολιτικών κομμάτων στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το Σάββατο 28 Νοεμβρίου.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μειωθούν καθόλου οι κύριες συντάξεις» διαβεβαίωσε ο Γ. Κατρούγκαλος, ενώ επεσήμανε ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να συμμετάσχει στον διάλογο για την εθνική κόκκινη γραμμή».

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών - Στόχος η συναίνεση

«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος εξήγησε ότι πρόκειται για μια διαδικασία με στόχο την πολιτική συναίνεση.

«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. 

Είναι μια διαδικασία για το πως θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Κύριος στόχος της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».

Σε σχέση με το προσφυγικό κατέστησε σαφές ότι «είναι θέμα ανθρωπιστικό», ότι υπάρχει «σαφής διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και σε τρομοκράτες» και ότι «στην περίπτωση των τρομοκρατών η ανοχή είναι μηδενική».

Επιστολή στον ΠτΔ απέστειλε η Φ. Γεννηματά - «Δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό»

Τη θέση ότι το ασφαλιστικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να συζητηθεί μόνο στη Βουλή, και όχι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, εξέφρασε η κα Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικέφαλης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σε επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, η κα Γεννηματάτα αναφέρει στην επιστολή της πως «για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας», ενώ καθιστά σαφές πως «σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας».

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:
Κύριε Πρόεδρε,

Mου ζητήσατε σήμερα, μετά από αίτημα του Πρωθυπουργού, να συμμετάσχω ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό την προεδρία σας με θέματα: 

α) Ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας για το "προσφυγικό",
β) Ασφαλιστικό,
γ) Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ως προς την ενημέρωση για το "προσφυγικό", η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς. 

Επίσης θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τα άλλα μείζονα Εθνικά Θέματα.

Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον Πρωθυπουργό, πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται. 

Θα ακυρώσει μια χρήσιμη και σταθερή πρακτική πολλών δεκαετιών και μπορεί να θίξει το κύρος σας, ως ρυθμιστή του πολιτεύματος.

Σε κάθε περίπτωση για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας. 

Το πεδίο διαλόγου και συνεννόησης των Πολιτικών Δυνάμεων ακόμα και για μείζονα θέματα κυβερνητικής πολιτικής όπως το Ασφαλιστικό είναι το κοινοβούλιο και οι αντίστοιχοι θεσμοί έκφρασης των Κοινωνικών Εταίρων.

Για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος τα περισσότερα κόμματα έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά. 

Υπενθυμίζω ότι και αυτό το ζήτημα είναι μια αποκλειστικά κοινοβουλευτική λειτουργία.

Κύριε Πρόεδρε

Θα προσέλθουμε σε αυτή τη σύσκεψη. 

Ήθελα, όμως εκ των προτέρων με την παρούσα επιστολή να σας ενημερώσω για τις σκέψεις και τις επιφυλάξεις μου.
Με εκτίμηση
Φώφη Γεννηματά

Επιδίωξη του πρωθυπουργού ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού: «Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας κ. Πλακιωτάκη, του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, του Ποταμιού κ. Θεοδωράκη και της Ένωσης Κεντρώων κ. Λεβέντη.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκληθεί σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σε σχέση με τον Προσφυγικό, εν όψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και να προσδιοριστεί από κοινού διαδικασία Εθνικού Διαλόγου σχετικά με το Ασφαλιστικό και την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε στους Πολιτικούς Αρχηγούς ότι δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συναίνεση, αλλά αυτό που επιδιώκει κατ αρχάς είναι ο συντεταγμένος Εθνικός Διάλογος, η καταγραφή των απόψεων και, βεβαίως, η σύνθεση, εφ” όσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό».

Πλακιωτάκης (ΝΔ): Με την πρόσκληση του ο Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει

Την θέση ότι με τη πρόσκληση για τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει διατύπωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης.
«Με τη πρόσκλησή του ο κ. Τσίπρας δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις του» υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος αφού ανακοίνωσε ότι η ΝΔ αποδέχεται την πρόσκληση του πρωθυπουργού, τόνισε ότι «η ΝΔ ως σοβαρό κόμμα θα εκτελέσει τον θεσμικό της ρόλο».
«Η συμμετοχή μας δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως στήριξη στους τακτικισμούς και στα τερτίπια του κ. Τσίπρα» τόνισε ο κ.Πλακιωτάκης.

Γεννηματά: Δεν θα συμμετάσχω στη συζήτηση για το ασφαλιστικό

Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε συζήτηση για το ασφαλιστικό, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Σε αυστηρό ύφος, όπως λένε κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά κατέστησε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι διαφωνεί πλήρως με την ατζέντα που έχει προτείνει και εδικότερα για την συμπερίληψη του ασφαλιστικού.

«Θα μπορούσε να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή να καταθέσεις τις προτάσεις της κυβέρνησης στην ΟΚΕ ή να μας καλέσεις και να μας ενημερώσεις γι αυτές» φέρεται να είπε, σύμφωνα με τους κύκλους του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά.

Επίσης, διεμήνυσε ότι μπορούν να συζητηθούν τα εθνικά θέματα που αφορούν στο ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, τις ραγδαίες εξελίξεις στον πόλεμο της Συρίας και το προσφυγικό και γι αυτά είναι έτοιμη να συμμετέχει και να συζητήσει.

Δεν θα συμμετάσχει στο συμβούλιο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των διερευνητικών τηλεφωνημάτων ενόψει της αυριανής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. 

Ο κ. Κουτσούμπας απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι στη διάθεσή του να τον ενημερώσει όποτε ο γγ του ΚΚΕ το κρίνει σκόπιμο.

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συναίνεση σε τρία κομβικά ζητήματα:
* Πρόβλεψη για «ρήτρα ανάπτυξης»
* «Ανακεφαλαιοποίηση» των ασφαλιστικών ταμείων» τα αποθεματικά των οποίων μειώθηκαν δραματικά με το PSI
* Αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με παράλληλη μικρή αύξηση των εισφορών και των εργαζομένων
Και στα τρία ζητήματα αυτά ζητήματα η στάση των πιστωτών είναι κάθετα αρνητική με την κυβέρνηση να γνωρίζει καλά ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματά της, οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι σημαντικές και σίγουρα δεν θα είναι οι τελευταίες.

Η πολιτική στόχευση του Αλ. Τσίπρα

Σε ότι αφορά το πολιτικό επίπεδο πίσω από το προσκλητήριο στους αρχηγούς να προσέλθουν στην σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κρύβεται η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, και προσωπικά του πρωθυπουργού, να ενταχθούν όλα τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που θα επικυρώσει η Βουλή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. 

Να περάσουν δηλαδή «με έναν πόνο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο bankingnews.gr υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή συμπληρώνοντας με νόημα ότι «παρά τα όσα ακούγονται, λέγονται και γράφονται περί «ισχνή, αδύναμης και οριακής» κυβερνητικής πλειοψηφίας 153 βουλευτών που θα κληθούν να υπερψηφίσουν το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, δεν θα υπάρξουν νέες απώλειες». 

Η ίδια πηγή σημειώνει με νόημα πως «πίσω από το «προσκλητήριο συναινέσεων» δεν κρύβεται κανένα απολύτως σενάριο διεύρυνσης των συνεργασιών αλλά ούτε και κάποια ανάγκη να «ξεπλυθούν» οι αποφάσεις που θα ληφθούν για θέματα όπως το ασφαλιστικό τα κόκκινα δάνεια κ.α καθώς οι πολίτες έχουν πεισθεί για την διαρκή διαπραγματευτική μάχη που δίνει η κυβέρνηση με τους δανειστές».