Παράθυρο ευκαιρίας για τις τράπεζες αφήνει ο Σόιμπλε

Eurogroup, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Ε.Ε., ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ευκαιρίας για την απεμπλοκή της διαδικασίας ανακεφαλαιαοποίησης των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι ανοίγει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μια μέρα μετά το Eurogroup που αποφάσισε την παράταση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση κατά μια εβδομάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του αφήνει να διαφανεί ότι σε υψηλό πολιτικό επίπεδο υπάρχει η διάθεση διευκόλυνσης της διαδικασίας
για τις τράπεζες χωρίς να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, αλλά μόνο τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις τράπεζες.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να καταστήσει δυνατή την πληρωμή 10 δισ. ευρώ έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα οποία έχουν συμφωνηθεί κατ' αρχήν.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθιστά σαφές ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να εκταμιευθούν τα 10 δισ. ευρώ είναι να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα για τα κόκκινα δάνεια, τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς και να δοθούν διευκρινήσεις για τον νόμο που διέπει το ρόλο του ΤΧΣ. Το Sofokleousin.gr είχε εγκαίρως αναφέρει χθες, ότι η κυβέρνηση επιδιώκει αυστηρή αποστείρωση της εν εξελίξει διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από την διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές, θέση η οποία γίνεται δεκτή από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Οι σημερινές δηλώσεις του γερμανού ΥΠΟΙΚ αποκαλύπτουν ότι επιτυγχάνεται συναίνεση επί της απεμπλοκής των τραπεζών από τη διαδικασία αξιολόγησης και δίδεται το πράσινο φως στους επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας να διαπραγματευθούν την τροποποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης και της δεύτερης. Συνεπώς η όποια συμφωνία θα επιτευχθεί επί ελληνικού εδάφους μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας.

Τα προαπαιτούμενα

Η εκταμίευση των χρημάτων συνδέεται με την υλοποίηση προαπαιτούμενων σχετικά με την τραπεζική διακυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, οι πλειστηριασμοί, τα κόκκινα δάνεια και οι μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ που συνδέεται με το πρώτο πακέτο προαπαιτουμένων, αλλά και την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι Ευρωπαίοι για να αποδεσμεύσουν τα 10 δισ. ευρώ ζητούν άμεσα:
1. Να κλείσει το πρώτο πακέτο των προαπαιτουμένων μέτρων και να συμφωνηθεί το καθεστώς βάσει του οποίου θα γίνονται οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης είναι «να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας των αδύναμων αλλά και να μην προστατεύονται πλέον οι “μπαταχτσηδες”».

2. Να ολοκληρώσει το νέο πλαίσιο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.

3. Να προχωρήσει στις αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών και του ΤΧΣ.
Τα σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν σχετίζονται τόσο με τις πραγματικές κεφαλαιακές τους ανάγκες αλλά με το μπρα-ντε-φερ για την επιλογή διοικήσεων και top management. Τον τελευταίο λόγο, ωστόσο, για τις διοικήσεις θα έχει η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής της SSM.

Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πλέον το δίλημμα είτε να κάνει μετόχους των τραπεζών τα κοράκια των αγορών, με ότι αυτό συνεπάγεται, είτε να παραχωρήσει τον έλεγχο στο ΤΧΣ και μεσω αυτού στον ESM, με προοπτική τον αφελληνισμό των διοικήσεων που θα οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια του ελέγχου ολόκληρου συστήματος.

Με εξαίρεση τη Eurobank οπου ο Πρεμ Γουάτσα έχει καταστήσει σαφές ότι θα στηρίξει τις επενδύσεις του, όλες οι υπόλοιπες τράπεζες είναι αναγκασμένες να αναζητήσουν ρευστότητα από τις αγορές, εκεί όμως το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει όσο ανεβαίνουν οι κεφαλαιακές ανάγκες.