Λαϊκή Ενότητα: Ξεπουλάνε τον ΑΔΜΗΕ, πνίγουν την ΔΕΗ! - Αναβρασμός στη ΔΕΗ

ΣΚΛΗΡΗ επίθεση στον Πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν οι πρώην του σύντροφοι μέσα από το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η «Λαϊκή Ενότητα» κάνοντας λόγο για κατάπτυστη συμφωνία, της παραδομένης κυβέρνηση των Τσίπρα-Σκουρλέτη, κατ' εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου όσον αφορά την τύχη του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας),
την οποία προσπαθεί να περιβάλει με “χρυσόσκονη”, προς παραπλάνηση των αφελών και αναφορικά ακόμα με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος για την συμφωνία-πλαίσιο κυβέρνησης και πιστωτών που προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του 100% στο νέο υπερταμείο που θα δημιουργηθεί.

Αναβρασμός επικρατεί στη ΔΕΗ

Μπορεί στη Μεσογείων και στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατεί ευφορία σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τον ΑΔΜΗΕ, στη Χαλκοκονδύλη όμως, όπου βρίσκονται τα γραφεία της ΔΕΗ, επικρατεί αναβρασμός και απογοήτευση. Ενα από τα θέματα που με έμφαση έθετε κάθε φορά που γινόταν συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις με τον ΑΔΜΗΕ ο επικεφαλής της επιχείρησης Μαν. Παναγιωτάκης ήταν η αποζημίωση της ΔΕΗ για τα πάγια που θα χάσει, τονίζοντας μάλιστα ότι ο ΑΔΜΗΕ προσφέρει στη ΔΕΗ περί τα 200 εκατ. κέρδη προ φόρων ετησίως. Το πλαίσιο συμφωνίας στο οποίο τελικά κατέληξαν κυβέρνηση και πιστωτές αφήνει παντελώς ακάλυπτη τη ΔΕΗ ως προς αυτό το θέμα, απειλώντας ευθέως τη βιωσιμότητά της. Ανησυχία όμως επικρατεί γενικότερα στην αγορά ενέργειας, αφού το σχέδιο για τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ απειλεί με κατάρρευση το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού, που είναι στημένη γύρω από τον πυλώνα της ΔΕΗ.

Η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ συναντά τέλος την έντονη αμφισβήτηση νομικών κύκλων και οικονομικών αναλυτών. Για «δυσεφάρμοστο και νομικά διάτρητο κείμενο που θα καταπέσει στην πρώτη αγωγή» κάνουν λόγο νομικοί κύκλοι και για «πρωτόγνωρη πρακτική στα χρονικά της χρηματιστηριακής αγοράς» οικονομικοί αναλυτές.

Η συμφωνία-πλαίσιο στην οποία κατέληξαν προχθές αργά το βράδυ κυβέρνηση και πιστωτές προβλέπει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και τη μεταφορά του 100% στο νέο υπερταμείο που θα δημιουργηθεί. Για το στάδιο αυτό δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση της ΔΕΗ, οι μέτοχοι της οποίας θα δουν ένα περιουσιακό τους στοιχείο να υφαρπάζεται ουσιαστικά από τον βασικό μέτοχο. Στη συνέχεια το υπερταμείο θα διαθέσει μέσω διαγωνισμού το 20% περίπου σε στρατηγικό επενδυτή, που θα είναι διαχειριστής δικτύου ευρωπαϊκής χώρας και ποσοστό 29% στο Χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα αποζημιωθεί αφού πουληθεί το συνολικό ποσοστό του 49% από τα έσοδα που θα προκύψουν, ενώ ένα άλλο μέρος θα προέλθει από την καταβολή μέρους των κερδών του ΑΔΜΗΕ. Η αποζημίωση της ΔΕΗ θα υπολογιστεί βάσει μελέτης αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ από ανεξάρτητο εκτιμητή που θα οριστεί τον Ιανουάριο σε συμφωνία του Δημοσίου με τους θεσμούς. Για τον καθορισμό του τιμήματος προβλέπεται επίσης ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η εκκαθάριση χρεών μεταξύ ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ.

Το κείμενο της συμφωνίας δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό χρεών, σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, ωστόσο, από πλευράς του ΥΠΕΝ, η αναφορά συνδέεται με υποχρεώσεις ύψους 400 εκατ. της ΔΕΗ προς τον ΑΔΜΗΕ. Στην πραγματικότητα, το ύψος αυτό ανέρχεται σε 540 εκατ. και πρόκειται για ποσό με τελικό αποδέκτη στο μεγαλύτερο μέρος τους ηλεκτροπαραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ, η πλειοψηφία θα ανήκει στο Δημόσιο, με σταθερή συμμετοχή του μετόχου μειοψηφίας και διευθύνοντα σύμβουλο με διαδικασία που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή και του στρατηγικού επενδυτή. Σε ό,τι αφορά το θέμα της χρηματοδότησης των αναγκαίων για την ηλεκτροδότηση της χώρας έργων στον τομέα της μεταφοράς, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ειδικών επενδυτικών οχημάτων (SPVs) με τη συμμετοχή και στρατηγικών επενδυτών για έργα σημαντικής εμβέλειας. 
  
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Ξεπουλάνε με "χρυσόσκονη" τον ΑΔΜΗΕ, πνίγουν την ΔΕΗ! 


Η ΔΕΗ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΛΥΣΗ - ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΤΗΣ 

Σε κατάπτυστη συμφωνία, φέρεται να κατέληξε η παραδομένη κυβέρνηση των Τσίπρα-Σκουρλέτη, κατ' εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου όσον αφορά την τύχη του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), την οποία προσπαθεί να περιβάλει με “χρυσόσκονη”, προς παραπλάνηση των αφελών.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστά πολλά και κρίσιμα θέματα και σημαντικές “λεπτομέρειες” σχετικά με την τύχη του ΑΔΜΗΕ.

Απ' όσα, όμως, έχουν γίνει γνωστά, προκύπτει ότι η ΔΕΗ υφίσταται ένα βαρύτατο, έως θανατηφόρο πλήγμα, αφού χάνει την 100% θυγατρική της εταιρεία, τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος, με το δίκτυο υψηλής τάσης, τα κέντρα του και τον μηχανισμό μεταφοράς ρεύματος, αποτελούσε το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ, που προσέφερε ετησίως στην τελευταία σίγουρα μονοπωλιακά κέρδη και μερίσματα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παρείχε στη ΔΕΗ, ως επιχείρηση, φερεγγυότητα και αξιοπιστία.

Η απώλεια του ΑΔΜΗΕ για τη ΔΕΗ, σύμφωνα με την εφ. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, είναι αναντικατάστατη και θα λειτουργήσει ως χαριστική βολή, αν συνυπολογίσουμε ότι στους πρώτους μήνες η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί , κατ' εφαρμογήν του τρίτου μνημονίου, να παραχωρήσει, προς δόξαν της ελεύθερης αγοράς, το 25% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές της και το 25% της πιο φτηνής ηλεκτρικής της παραγωγής (λιγνίτης, νερά)!

Το τίμημα της μεταβίβασης από τη ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ είναι άγνωστο και λέγεται πως θα προκύψει από ανεξάρτητη, τάχα, εκτίμηση, αλλά όλα τα δεδομένα οδηγούν στο ότι θα είναι ευτελέστατο μπροστά στην αμύθητη αξία του ΑΔΜΗΕ, ενώ θα συμψηφιστεί με τις οφειλές της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ! Στο τέλος δεν αποκλείεται η ΔΕΗ θα “πληρώσει” και από πάνω για να μεταβιβαστεί ο ΑΔΜΗΕ!

Ο ΑΔΜΗΕ, κάνοντας φτερά από τη ΔΕΗ, φέρεται ότι θα πάει κατά 51% στο Δημόσιο (πώς θα πληρώσει το Δημόσιο τη ΔΕΗ;) και έως 49% σε στρατηγικό επενδυτή-ξένη ευρωπαϊκή εταιρεία. Το δε μάνατζμεντ του ΑΔΜΗΕ φέρεται ότι ακόμα είναι θέμα διαπραγμάτευσης, πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα έχει βαρύνοντα ρόλο ο στρατηγικός επενδυτής.

Με λίγα λόγια, ο στρατηγικός πολυεθνικός ενεργειακός γίγαντας που θα εισέλθει στον ΑΔΜΗΕ, θα μοιράζεται ουσιαστικά την επιχείρηση, αν δεν θα έχει στην πραγματικότητα, που θα έχει, το πάνω χέρι, μιας και κανένας πολυεθνικός όμιλος δεν βάζει τα λεφτά του, όταν διαθέτει μάλιστα και σημαντικό μέγεθος, χωρίς να κρατάει, σε τελευταία ανάλυση, ο ίδιος το τιμόνι της πορείας.

Η τραγική αυτή εξέλιξη με τον ΑΔΜΗΕ είναι μόνο η αρχή μιας πορείας γενικής απαξίωσης, διάλυσης και εκποίησης του δημόσιου ενεργειακού τομέα της χώρας, η οποία θα έχει ακραία καταστρεπτικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και τους καταναλωτές.