Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ προειδοποιεί την Αθήνα για προσωρινό αποκλεισμό από την Σένγκεν!

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, Σένγκεν,
Οι κεντροδεξιοί πολιτικοί του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) έχουν λάβει μια σκληρή γραμμή στο θέμα, ενώ οι σοσιαλιστές τηρούν μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση.
 
Ο Joseph Daul Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ)
Οι χώρες της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν το ρόλο τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η συμμετοχής του στον χώρο Σένγκεν, είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Joseph Daul.

Η κλιμάκωση της κρίσης των προσφύγων έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και εξέθεσε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και κεντροαριστερά.

Οι κεντροδεξιοί πολιτικοί του ΕΛΚ έχουν λάβει μια σκληρή γραμμή στο θέμα, ενώ οι σοσιαλιστές τηρούν μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση.

Σε συνέντευξη με την γερμανική εφημερίδα Die Welt το Σάββατο (23 Ιανουαρίου) η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών, Johanna Mikl-Leitner, απείλησε την Ελλάδα με αναστολή από το Σένγκεν, αν αποτύχει να ελέγξει τη ροή της μετανάστευσης.

«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν κάνει τελικά περισσότερα για να εξασφαλίσει τα εξβτερικά σύνορα, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά μια προσωρινή αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν», είπε η κεντροδεξιά πολιτικός.

«Είναι μύθος ότι τα ελληνικοτουρκικά σύνορα δεν μπορούν να ελεγχθούν», πρόσθεσε.

Οι σκληρές δηλώσεις της προκάλεσαν την αντίδραση του σοσιαλδημοκράτη (SPD) ο υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Frank -Walter Steinmeier, ο οποίος κατήγγειλε την προειδοποίηση της Βιέννης, χαρακτηρίζοντάς την «ψευδο-λύση».

«Δεν θα υπάρξει καμία λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, αν εξαφανιστεί η αλληλεγγύη», είπε.

«Αντιθέτως, πρέπει να εργαστούμε από κοινού και να συγκεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες [να εγκαταλείψουν τιε χώρες τους], να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη ανακατανομή [των αιτούντων άσυλο] στην Ευρώπη».

Ο αντιπρόεδρος της ομάδας Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Knut Fleckenstein, έχει την ίδια άποψη.

«Χρειαζόμαστε hotspots για την καταγραφή των προσφύγων και χρειαζόμαστε, επίσης, μια ποσόστωση για την εκ νέου κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψουμε τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και για ένα δικαιότερο καταμερισμό των βαρών. Πρέπει να εργαστούμε και για τα δύο», δήλωσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής στην EurActiv.

Το ΕΛΚ προειδοποιεί την Αθήνα

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κρίση των προσφύγων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Joseph Daul, τόνισε στη EurActiv ότι στις χώρες που δεν κάνουν τη δουλειά τους για την αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η συμμετοχή τους στον χώρο Σένγκεν.

«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, όπως στην πρώτη και δεύτερη ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση, που αντιμετωπίζει πιεστικά ζητήματα: την ταχεία διαδικασία χορήγησης ασύλου, έναν λειτουργικό μηχανισμό επιστροφής, και βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο», δήλωσε ο ηγέτης του ΕΛΚ.

«Τα κράτη μέλη έχουν την κύρια ευθύνη να θέσουν σε εφαρμογή την ισχύουσα νομοθεσία. Οι χώρες που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η συμμετοχή τους από τον χώρο Σένγκεν», ανέφερε, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Έκανε, επίσης, έκκληση για μια πλήρη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και η επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου να γίνεται «στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ή κατά προτίμηση εκτός της ΕΕ».

Το δημοσίευμα των FT

Στις 22 Ιανουαρίου, δημοσίευμα των FT έκανε λόγο για σχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών για να ανακοπεί τη εισροή αιτούντων άσυλο μπλοκάροντας το πέρασμά τους προς την ΠΓΔΜ.

Το δημοσίευμα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, φοβούμενη μια απομόνωση.

Ο υπουργός μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι το δημοσίευμα περιλαμβάνει «ψεύδη και διαστρεβλώσεις».

Στην ίδια γραμμή, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε ότι η γερμανική πλευρά δεν έχει εγείρει ένα τέτοιο θέμα και τόνισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι «να αποφευχθεί τυχόν λανθασμένες σκέψεις να μεταφραστούν σε συστάσεις πολιτικής».

«Τα εν λόγω σχέδια δεν έχουν συνειδητοποιήσει πώς λειτουργεί η ζώνη του Σένγκεν και ποια είναι η σημασία της», πρόσθεσε.

«Βεβαίως δεν υπάρχει» τέτοιο σχέδιο, δήλωσε στο MEGA ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι μόνη της» στην προσπάθεια για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε ο Επίτροπος, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση» για Grexit.

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Victor Orbán δήλωσε, επίσης, στις 22 Ιανουαρίου, ότι η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ θα πρέπει να χτίσουν έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων τους με την Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής, η Βουλγαρία έχει φράχτη στα σύνορά της με την Τουρκία.

Μια πηγή είπε στην EurActiv ότι σε μια συνάντηση με τους συναδέλφους Πρωθυπουργούς πριν από αρκετούς μήνες, ο Orbán τους ρώτησε τι θέλουν να κάνει: είτε να υπερασπιστεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως είναι υποχρεωμένος να κάνει σύμφωνα με τη Συνθήκη του Σένγκεν, ή θα πρέπει να αφήσει όλους τα μετανάστες να περάσουν μέσα από την Ουγγαρία και να φτάσουν επιθυμητό τελικό προορισμό τους.

Όχι σε κοινές περιπολίες με Άγκυρα

Ο Κοτζιάς απέκλεισε, επίσης, κάθε ενδεχόμενο κοινών περιπολιών μεταξύ ελληνικού και τουρκικού Λιμενικού Σώματος.

Αντίθετα, είπε ότι η Frontex, θα πρέπει να είναι υπεύθυνη για την επανεισδοχή στην Τουρκία εκείνων των μεταναστών που δεν έχουν το δικαίωμα ασύλου.

«Η Frontex μπορεί να διευκολύνει την επανεισδοχή όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής, και ελληνική και ευρωπαϊκή [με την Τουρκία]».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου