Μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο - Βγαίνει το “Τσεσμέ” για έρευνες στο Αιγαίο!

Μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο με στόχο την αμφισβήτηση του status στο Αιγαίο - Έρευνες στην “καρδιά” του Αιγαίου ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Τουρκία με το σκάφος “Τσεσμέ” προκαλώντας για ακόμα μια φορά.


Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX – την ημέρα που συνετρίβη το ελικόπτερο στην νήσο Κίναρο – αναφέροντας ότι θα πραγματοποιήσει έρευνες στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά από την ερχόμενη Τρίτη.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε άμεση επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών καθώς η Τουρκία δεν έχει ζητήσει ακόμα την άδεια, που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, την ώρα που διεξάγονταν οι έρευνες στην Κίναρο για τον εντοπισμό των τριών αξιωματικών και στις Βρυξέλλες ανακοινώνονταν οι ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, ο Τουρκικός Σταθμός Σμύρνης εξέδιδε μια NAVTEX, με την οποία έκανε γνωστό ότι το υδρογραφικό και ωκεανογραφικό πλοίο «Τσεσμέ» θα πραγματοποιήσει έρευνες μεταξύ 16ης και 28ης Φεβρουαρίου στα διεθνή ύδατα ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά.

Το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε τελευταία φορά έρευνες στο Αιγαίο στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, συνοδευόμενο μάλιστα από δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που είχε θορυβήσει την Αθήνα.

Συνήθως, το «Τσεσμέ» δεν εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ωστόσο πλέει πάνω από την υφαλοκρηπίδα, όπως αυτή ορίζεται παγίως τις τελευταίες δεκαετίες από την Αθήνα και δεν γίνεται αποδεκτή από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το www.cnn.gr υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες τουρκικές NOTAM και NAVTEX έρχονται σε συνέχεια εκείνων που είχαν εκδοθεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και με τις οποίες, πρακτικά, δεσμευόταν ολόκληρο το Αιγαίο για στρατιωτικές ασκήσεις. Σημειώνεται, τέλος, ότι και φέτος (όπως πέρυσι) στην Άγκυρα προκλήθηκε έντονος εκνευρισμός αλλά και διπλωματική κινητικότητα (έγινε διαμαρτυρία στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα) για την πτήση του ελικοπτέρου που πέταξε πάνω από τα Ίμια, ώστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να ρίξει στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων του 1996. 
 
Τουρκικό πολεμικό εναντίον του ερευνητικού
"Odin Finder" !

Μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο που αμφισβητεί πλέον όλο το status quo πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνη στην αίτηση που υπέγραψαν από κοινού οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών με την οποία ανατέθηκε στο ΝΑΤΟ η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος.

Και ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμενος και η κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι έχει υπάρξει πλήρης κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, η Τουρκία επανέρχεται για μια ακόμη φορά τα τελευταία 24ωρα αμφισβητώντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα σε περιοχή νότια της Ρόδου και νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Όπως έγινε γνωστό, το τουρκικό πολεμικό σκάφος Bordrum προσέγγισε τα ξημερώματα του Σαββάτου το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Odin Finder» που πραγματοποιούσε εργασίες μετα από άδεια που είχαν εκδώσει με την Προαγγελία 198/2016 οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και ζήτησαν να διακόψει τις εργασίες και να αποχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι κινείται σε περιοχή της τούρκικης υφαλοκρηπίδας.

Υπήρξε αμέσως κινητοποίηση στην Αθήνα και δόθηκε εντολή στην φρεγάτα «Σπέτσες» να σπεύσει στην περιοχή. Πάρα το γεγονός ότι ζητήθηκε από το τουρκικό πλοίο να αποχωρήσει ώστε να συνεχιστούν κανονικά οι εργασίες του ιταλικού πλοίου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με πληροφορίες το Bordrum παραμένει ακόμη στην περιοχή, ενώ το ιταλικό σκάφος συνοδεύεται από την ελληνική φρεγάτα.

Το επεισόδιο προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό καθώς το Odin Finder φέρεται να έχει μισθωθεί από την εταιρία η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή και πόντιση του καλωδίου που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ελλάδα και θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια (EuroAsia Interconnector). Και αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο έργο, που αποφασίστηκε στην Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες στην Λευκωσία.

Είχαν προηγηθεί η προκλητική ΝΟΤΑΜ με την οποία η Τουρκία αμφισβητούσε το δικαίωμα της Ελλάδας να αναλάβει την επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης για τους τρεις αξιωματικούς του ελικοπτέρου που συνετρίβη στην Κίναρο άλλα και η έξοδος του τούρκικου ερευνητικού σκάφους Cesme για “επιστημονικές έρευνες” στην «καρδιά» του Αιγαίου.
migatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου