Σουλτς «Δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα» - Λαγκάρν: «To ταμείο συμφωνεί για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης»

Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. 


Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της οικονομίας και της διαπραγμάτευσης, ενώ εξήγησε την ουσία των δυο νομοσχεδίων, Φορολογικό και Ασφαλιστικό, που θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε κοινός τόπος και επί της ουσίας πως δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα και επί της διαδικασίας, να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος. Η ελληνική πλευρά έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη από τη συζήτηση που έγινε ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την επικεφαλής της ευρωομάδας της ευρωπαϊκής Αριστέράς, Γκάμπι Τσίμερ, η οποία του εξέφρασε την ολοκληρωτική και ανεπιφύλακτη στήριξη της ευρωπαϊκής Αριστεράς στον ελληνικό λαό.

Αργότερα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος παρακολουθεί το πρόγραμμα. Παρατηρήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ταύτιση απόψεων στο θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και στο δικαίωμα της Ελλάδας να υλοποιήσει τη συμφωνία με μέτρα που νομοθετεί η ίδια.

«Είναι σημαντικό, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους», δήλωσε ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, την Ευρώπη. Είναι σημαντικό, βεβαίως, να εφαρμόζεται η συμφωνία, αλλά φυσικά υπάρχει το δικαίωμα μιας εκλεγμένης κυβέρνησης να ορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα επιτύχει τους από κοινού συμφωνημένους στόχους».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 το απόγευμα να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος 'Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Έκκληση Σουλτς «να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό»


Να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από την Ελλάδα και τους θεσμούς ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό ζήτησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Στρασβούργο.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την συνάντηση σημειώνεται ότι οι δύο πολιτικοί «αντάλλαξαν αναλυτικές απόψεις. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις αναφορικά με τα συμπεράσματα της αξιολόγησης».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Σουλτς συμφώνησαν ότι «οι θεσμοί και η κυβέρνηση θα πρέπει να παραμείνουν σε όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο. Ελλάδα και θεσμοί καλούνται να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Κριστίν Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης. 


ΔΙΑΤΗΡΕΙ τις επιφυλάξεις του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, εξέφρασε τον «σκεπτικισμό» της για το κατά πόσο είναι εφικτός ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018. Επιπροσθέτως χαρακτήρισε μη διατηρήσιμο τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το ταχύτερο δανατό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι μία ακόμη καθυστέρηση» και προσθέτοντας ότι σε αυτό συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα επισήμανε ότι η ίδια ανέφερε πως η Ελλάδα χρειάζεται «σταθερότητα, βιωσιμότητα και εθνική κυριαρχία» και πως γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν ρεαλιστικές υποθέσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη, το είδος των μέτρων.

Ταυτοχρόνως για το χρέος απαιτείται μία λύση η οποία θα αφορά τόσο στις λήξεις των ομολόγων, αλλά και στο ύψος των επιτοκίων. Επανέλαβε δε τη γνωστή θέση του ΔΝΤ περί της ανάγκης ύπαρξης δύο πυλώνων, στους οποίους θα στηριχθεί το ελληνικό πρόγραμμα, ήτοι τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Προσέθεσε, όμως, ότι απαιτούνται και «ρεαλιστικές προσεγγίσεις«.

Διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ κάνει ότι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή, καταβάλλοντας μάλιστα κοπιώδη προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου