Μείωση του πλεονάσματος στο 2% ζητάει ο Γ. Στουρνάρας

Τράπεζα της Ελλάδας, ΧΡΕΟΣ,
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ, «ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης»...


ΔΗΜΟΣΙΑ συζήτηση για τη μείωση των υπέρογκων πλεονασμάτων από το 2018 (πρόβλεψη 3,5%) και μετά έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνδέεται άρρηκτα με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Χθες, ηχηρή παρέμβαση, στην οποία ζητάει τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, πραγματοποίησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος της ΕΚΤ, Γιάννης Στουρνάρας. 

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας πρότεινε ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 να υποχωρήσει στο 2% του ΑΕΠ, «ώστε να καταστεί δυνατή η ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους και σχετικά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης», όπως δήλωσε, και πρόσθεσε ότι «άλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι μόνο μια χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2018 και μετά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης εν όψει του Eurogroup τη προηγούμενης Δευτέρας, αμφισβήτησε τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Πάντως, ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης της περασμένης Δευτέρας τόνισε πως "θα πρέπει να δούμε ποιο θα μπορεί να είναι το εν τοις πράγμασι πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια", αναφερόμενος όμως στην περίοδο μετά το 2018, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφού οι τρόποι αναδιάρθρωσής του έχουν άμεση σχέση με την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επέκταση πληρωμής δανείων ως και 22 χρόνια


Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι, σύμφωνα με τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ, το πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των μελλοντικών πληρωμών τόκων για τα δάνεια από τον EFSF, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), καθώς και για τα διμερή δάνεια του πρώτου προγράμματος (Greek Loan Facility - GLF) για μια περίοδο 20 ετών και την επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF και των διμερών δανείων του πρώτου προγράμματος για περίπου 22 χρόνια:

1. Θα περιορίσει σημαντικά τις δαπάνες για τόκους (περίπου κατά 2,8% του ΑΕΠ).
2. Θα καταστήσει τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου διαχειρίσιμες καθώς θα τις περιορίσει σημαντικά κάτω του 15% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το όριο που υιοθετεί το ΔΝΤ για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.
3. Θα μειώσει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 100% το 2030 και στο 89% το 2035 (έναντι 126% χωρίς ελάφρυνση χρέους).

Κέρδη 400 - 500 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες με επιτυχή αξιολόγηση


Την ίδια ώρα ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών κατά περίπου 400 με 500 εκατ. ευρώ, σε πλήρη χρήση, θα αποφέρει η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελεί, όπως τόνισε, «κλειδί» για την επιστροφή καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στις αποδεκτές από το Ευρωσύστημα εξασφαλίσεις (waiver), και για τη συμμετοχή των κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Προκειμένου να δείξει δε το σημαντικό μέγεθος της θετικής επίπτωσης για τις τράπεζες από τις παραπάνω εξελίξεις, διατύπωσε την εκτίμηση ότι η επαναφορά του waiver και η ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους πυλώνες ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «θα έχουν σημαντική θετική επίπτωση στα αποτελέσματα των τραπεζών, δυνητικού ύψους για το επόμενο έτος περί τα 400 με 500 εκατομμύρια ευρώ».

Θέλει ενεργητική διαχείριση κόκκινων δανείων


Ταυτόχρονα ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι απαιτείται μια πιο ενεργητική πολιτική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την πλευρά των τραπεζών μέσω μεγαλύτερης έμφασης σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις, συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων, καθώς και έμφαση στην αναδιάρθρωση των βιώσιμων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν σύντομα οι εξής προσπάθειες:

* Διαμόρφωση δευτερογενούς αγοράς δανείων (εξυπηρετούμενων ή μη).
* Αναμόρφωση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρέους.
* Βελτίωση των υποδομών και της εξειδικευμένης τεχνογνωσίας του δικαστικού πλαισίου.
* Επίλυση χρόνιων ζητημάτων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταχείριση διαγραφών και σχηματισμού προβλέψεων τόσο για τους δανειζόμενους όσο και για τους δανειστές.
ΑΥΓΗonline 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου