Δύει το άστρο του Ρέντσι; Ιστορικές νίκες Γκρίλο σε Ρώμη και Τορίνο, ρεκόρ αποχής

ΚΟΣΜΟΣ, Ε.Ε., ΙΤΑΛΙΑ, Ματέο Ρέντσι, Μπέπε Γκρίλο,

Το «κίνημα» του Μπέπε Γκρίλο κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά τη συναίνεση όλου του κόσμου που αντιμάχεται το «ρεντσισμό», αλλά τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διοικήσει τη Ρώμη και το Τορίνο και δεκάδες άλλες πόλεις....



Ο Ματέο Ρέντσι έχασε χθες το βράδυ τη Ρώμη και το Τορίνο, που πέρασαν στο κόμμα του Μπέπε Γκρίλο, ενώ η αποχή έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ υπογραμμίζοντας τη κρίση του ιταλικού πολιτικού συστήματος.

Η «επόμενη μέρα» αρχίζει με το λαϊκισμό του Γκρίλο να έχει μετατραπεί στο αντίπαλο δέος της ανατροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και του λαϊκισμού του «ρεντσισμού», ενώ η δεξιά φαινομενικά κατακερματισμένη φαίνεται ότι προσπάθησε να διευκολύνει το «κόμμα του έθνους» να κερδίσει αρκετούς μεγάλους δήμους και να ολοκληρώσει τις σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις με τη σφραγίδα του Ρέντσι και μάλιστα εκεί που είχε αποτύχει παταγωδώς ο Μπερλουσκόνι εξαιτίας της λαϊκής αντίστασης.

Η προσπάθεια του Ρέντσι να «ανοίξει» το Δημοκρατικό Κόμμα προς το συντηρητικό και μετριοπαθή κόσμο απέτυχε και τώρα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα πρέπει να δώσει εξασθενισμένος τη μάχη της επιβολής μιας αυταρχικής συνταγματική μεταρρύθμιση ενόψει του δημοψηφίσματος του Οκτωβρίου και της υιοθέτησης ενός εκλογικού νόμου που προβλέπει την απόλυτη πλειοψηφία σε ένα κόμμα ακόμη και με το 25%.

Το «κίνημα» του Γκρίλο κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά τη συναίνεση όλου του κόσμου που αντιμάχεται το «ρεντσισμό», αλλά τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να διοικήσει τη Ρώμη και το Τορίνο και δεκάδες άλλες πόλεις. Θα πρέπει να κάνει «ταξικές» επιλογές που θα αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών. Δεν θα είναι εύκολο. Για αρκετούς χθες το βράδυ το «κίνημα» του Γκρίλο μετατράπηκε σε «κόμμα» και οι συνέπειες δεν θα αργήσουν να φανούν.

Ο Ρέντσι επέμενε ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών δεν αλλάξουν τη πολιτική του. Σε μια Ευρώπη που έχει να αντιμετωπίσει σε λίγες ημέρες τις ισπανικές εκλογές με την αναμενόμενη άνοδος του Unidos Podemos, το δημοψήφισμα τη Βρετανία και τις συνεχιζόμενες αντιστάσεις στη Γαλλία εναντίον της μεταρρύθμισης της εργασιακών, που με τόση ευκολία είχε περάσει ο Ρέντσι στην Ιταλία, θα είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το πολιτικό σκηνικό στη Ρώμη θα παραμείνει αμετάβλητο.

Δήμαρχοι... μειοψηφίας


Η συμμετοχή στις μερικές δημοτικές εκλογές περιορίστηκε στο 50,54% στο δεύτερο γύρο από το 59,94% του πρώτου γύρου, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμαρχοι να εκλέγονται μόλις με το 25% έως το 28% του εκλογικού σώματος! Στη Νάπολη, τη Τεργέστη, το Μπρίντιζι και σε άλλες δεκάδες πόλεις η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο υποχώρησε κάτω από το 50% καταφέρνοντας ένα μεγάλο πλήγμα στη δημοκρατία. 

Η Ρώμη εναντίον της διαφθοράς του ΔΚ


Η Βιρτζίνια Ράτζι του Κινήματος Πέντε Αστέρων αποτελεί τη πρώτη γυναίκα και το πιο νέο σε ηλικία πρώτο πολίτη της Αιώνιας Πόλης. Η Ράτζι διέγραψε από το πολιτικό χάρτη το Δημοκρατικό Κόμμα και τον υποψήφιό του Τζιακέτι, καταφέρνοντας να πάρει 770.325 ψήφους ή το 67,2% από το 35,2% του πρώτου γύρου, έναντι των 376.646 ψήφων ή 32,8% του Τζιακέτι, που είχε πάρει στο πρώτο γύρο 24,9%. Η συμμετοχή στο δεύτερο γύρο υποχώρησε στο 50,2% από το 57,21% του πρώτου γύρου. Στη Ρώμη σε 7 από τα 14 δημοτικά διαμερίσματα, που εμφανίζονται ως δήμοι μέσα στο δήμο της Ρώμης, εκλέχθηκαν γυναίκες «δήμαρχοι», 5 του Κινήματος Πέντε Αστέρων και 2 του Δημοκρατικού Κόμματος, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων να κερδίζει 12 από τα 14 διαμερίσματα. 

«Είναι μια ιστορική στιγμή, μια στροφή… Είμαι έτοιμη να κυβερνήσω, τώρα αρχίζει μια νέα εποχή», τόνισε η Ράτσι, ενώ στο εκλογικό της κέντρο διοργανώθηκε μεγάλη γιορτή με το επιτελείο του κινήματος και το Γκρίλο, που δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών «είναι μόνο η αρχή».

Ο Τζιακέτι επωμίστηκε το βάρος της ήττας υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια ήττα που μου ανήκει», αποφεύγοντας στην πράξη να επιρρίψει τις ευθύνες στο.. Ρέντσι.

Ο δήμος της Ρώμης οδηγήθηκε σε πρόωρες δημοτικές εκλογές εξαιτίας των σκανδάλων και της διαφθοράς που κατέληξαν σε σωρεία συλλήψεων και τη παραίτηση του απερχόμενου δημάρχου του Δημοκρατικού Κόμματος, Μαρίνο.

Ο Τζιακέτι σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει τη ψήφο των οπαδών και του αθλητικού κόσμου μετέτρεψε την υποψηφιότητα της Ρώμης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε προεκλογικό σύνθημα με αποτέλεσμα την ενίσχυση της… Ράτζι!

Το Μιλάνο στο μάνατζερ του Ρέντσι


Στο Μιλάνο ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Σάλα κέρδισε με 264.481 ψήφους 51,7% από το 41,7% του πρώτου γύρου, το δεξιό Παρίζι, που πήρε 247.052 ψήφους ή 48,3% από το 40,8% του πρώτου γύρου. Στο δεύτερο γύρο συμμετείχε το 51,8% από το 54,65% του πρώτου γύρου, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2011 είχε συμμετάσχει το 67,56%. Η δεξιά ελέγχει 5 από τα 9 «δημοτικά διαμερίσματα» της πόλης. Για το Σάλα «αποτελεί μια μεγάλη νίκη και τώρα θα πρέπει να δουλέψουμε».


«Φέστα» Ντε Ματζίστρις στη Νάπολη


Στη Νάπολη με πληθυσμό 978.399 κατοίκων και 769.934 ψηφοφόρους ο αριστερός κινηματικός δήμαρχος Ντε Ματζίστρις επανεκλέχθηκε με 185.907 ψήφους ή το 66,85%, από το 42,8% του πρώτου γύρου, έναντι του δεξιού επιχειρηματία Λετιέρι, που πήρε 92.174 ψήφους ή το 33,2% στο δεύτερο γύρο, από το 24% του πρώτου γύρου. Η συμμετοχή υποχώρησε στο 35,99% στο δεύτερο γύρο, από το 54,11% του πρώτου γύρου.

Ράπισμα του Τορίνο σε Ρέντσι και Fiat


Στο Τορίνο που έχει πληθυσμό 896.773 κατοίκους και 698.112 ψηφοφόρους η  Κιάρα Απεντίνο του Κινήματος Πέντε Αστέρων με 202.764 ψήφους ή το 54,56%, από το 30,92% του πρώτου γύρου, κέρδισε τον απερχόμενο δήμαρχο του Δημοκρατικού Κόμματος Φασίνο που πήρε 168.880 ψήφους ή 45,44%, από το 41,83% του πρώτου γύρου. Ο Φασίνο, παλιό ηγετικό στέλεχος του Ιταλικού ΚΚ, του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς και των Δημοκρατών της Αριστεράς, τόνισε ότι η ψήφος στο Τορίνο «αποτελεί αδιαμφισβήτητο στοιχείο ότι η δεξιά ψήφισε το Κίνημα Πέντε Αστέρων». 

H σκληρή ήττα του Φασίνο μπορεί να ερμηνευθεί με τη τεράστια κοινωνική κρίση που βιώνει η πρώην πρωτεύουσα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας μετά την απότομη αποβιομηχάνιση των τελευταίων ετών και την ουσιαστική απόσυρση της Fiat από τη πόλη. Το κίνημα εναντίον του τρένου υψηλής ταχύτητας Νο ΤΑV διοργάνωσε χθες μεγάλη γιορτή στο κέντρο της πόλης, δεδομένου ότι ο Φασίνο αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς των κοινωνικών και νεολαιίστικων κινημάτων της πόλης.

Η Μπολόνια παραμένει στο ΔΚ


Στη Μπολόνια που έχει πληθυσμό 386.181 κατοίκους και 297.160 ψηφοφόρους επανεκλέχθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μέρολα με 83.907 ψήφους ή το 54,64% από το 39,48% του πρώτου γύρου, έναντι της δεξιάς Μποργκοντζόνι που ήρε 69.660 ψήφους ή το 45,36% στο δεύτερο γύρο από το 22,27% του πρώτου γύρου. Η συμμετοχή περιορίστηκε στο 53,17% από το 59,65% του πρώτου γύρου, ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε ψηφίσει το 71,40%!

Στη Τεργέστη που έχει πληθυσμό 205.413 κατοίκους και 185.312 ψηφοφόρους δήμαρχος εκλέχθηκε ο δεξιός Ντιπιάντσα με 44.845 ψήφους ή το 52,63% από το 40,8% του πρώτου γύρου, έναντι του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσολίνι, που πήρε 40.361 ψήφους ή το 47,37% από το 29,21% του πρώτου γύρου. Η συμμετοχή υποχώρησε στο 47,43% από το 53,45% του πρώτου γύρου, ενώ στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει το 56,57%.
Αργύρης Παναγόπουλος/ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου