Το Μητρώο των διαδικτυακών ΜΜΕ παρουσίασε ο ΥπΕπ Νίκος Παππάς (vid)

Ν. Παππάς, Διαδίκτυο, ΜΜΕ,
Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ και τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, δρομολογείται η αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, η σύσταση του Οπτικοακουστικού Κέντρου, ενώ σήμερα «προχωρούμε και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο Διαδίκτυο και τη χαρτογράφηση του χώρου».


Στο μητρώο επιχειρήσεων ηλεκτρονικών ΜΜΕ θα μπορούν να εγγράφονται όλες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες, από τις πιο μικρές έως τα πιο μεγάλα συγκροτήματα. Το μητρώο (το οποίο είναι ήδη ενεργό στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης), παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τονίζοντας ότι «δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε γίνει μάρτυρες ακραίων δημοσιευμάτων, χωρίς να υπάρχει η πατρότητα της πηγής». Επισήμανε, έτσι ότι όλες οι ενημερωτικές σελίδες θα πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και να σταματήσουν να υπάρχουν ιστοσελίδες που αναπαράγονται με μαύρο χρήμα. «Αυτή η προσπάθεια είναι κομμάτι της ρύθμισης στο χώρο των media, που αποτελείται ακόμα από την αδειοδότηση των καναλιών, αλλά και την συγκρότηση του εθνικού κέντρου ραδιοτηλεοπτικών μέσων», πρόσθεσε ο υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση ο έλεγχος της ενημέρωσης, καθώς αυτή προστατεύεται από το σύνταγμα και τους νόμους.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημείωσε ότι μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ και τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες που - έστω και καθυστερημένα - βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας ρύθμισης του χώρου των media, δρομολογείται η αδειοδότηση ραδιοφωνικών σταθμών, η σύσταση του Οπτικοακουστικού Κέντρου, ενώ σήμερα «προχωρούμε και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο Διαδίκτυο και τη χαρτογράφηση του χώρου».

Η συμμετέχουσα στην παρουσίαση κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπογράμμισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια και η τήρηση κανόνων και στο τηλεοπτικό τοπίο, ειδικά τις μέρες που ζούμε» προσθέτοντας ότι είναι καθοριστικής σημασίας να τεθούν κανόνες όσον αφορά τη δημόσια προστασία στην ενημέρωση, ώστε αυτή πλέον να έχει ονόματα και διευθύνσεις.

Η εγγραφή στο μητρώο θα είναι προαιρετική και προϋποθέτει κάθε επιχείρηση να παραθέτει τα στοιχεία της, αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων.

Αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του μητρώου, ο υπουργός τόνισε ότι θα υπάρχει μια υπηρεσία, ένα software που θα στέλνει ειδοποίηση σε εκείνον που έχει παράξει την είδηση για το αν αναπαράγεται και από ποιον. Αυτή η υπηρεσία, όπως είπε, «θα βοηθήσει να υπάρχει η πηγή της αρχικής προέλευσης και ο ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει αν θα έχει πέσει θύμα λογοκλοπής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Νίκος Παππάς ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει ονομαστική καταγραφή των εργαζομένων και πως ουσιαστικά αυτή η ρύθμιση είναι ένα μήνυμα προς τα συνδικάτα και τα αρμόδια υπουργεία να παρεμβαίνουν όταν υπάρχουν παρατυπίες.

Στην ιστοσελίδα ο επιχειρηματίας, ξεκινώντας με μια απλή εγγραφή, θα καταχωρεί τα στοιχεία του, τη νομική μορφή της εταιρείας και τη ΔΟΥ που υπάγεται, λεπτομερή στοιχεία μετόχων, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων και τη σχέση απασχόλησης. Θα δοθεί μία τρίμηνη περίοδος ώστε να εγγραφούν οι ενημερωτικές ιστοσελίδες ενώ μετά την παρέλευσή της, κρατική διαφήμιση θα μπορούν να λάβουν μόνο όσα site είναι γραμμένα στο Μητρώο. Οι επιχειρήσεις που θα εγγράφονται στο Μητρώο θα πρέπει να έχουν βάση τους την Ελλάδα.


πληροφορίες ΑθηναΪκό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου