Μετά το Brexit, έρχεται το Frexit!

Ε.Ε., Brexit, Frexit,

Η Μαρίν Λεπέν, έχει διακηρύξει από το 2014 την πρόθεση για δημοψήφισμα, ανάλογο με της Βρετανίας, σε ομιλία της μετά το Brexit, συνεχάρη τους Βρετανούς, καθώς υπενθύμισαν πως “Ναι, είναι δυνατό να αφήσει κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση”...



Η αποχώρηση της Βρετανίας σηματοδότησε το τέλος μιας εποχής, η έξοδος της Γαλλίας θα σημάνει το τέλος της της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει το Foreign Policy, σε άρθρο που υποστηρίζει ότι η επόμενη μεγάλη κρίση που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη, θα είναι το Frexit.

“Θα είναι η χειρότερη κρίση από όλες. Αν και δραματική, η ελληνική τραγωδία δεν κράτησε τόσο πολύ. Ενώ ήταν ένας 'σεισμός' το βρετανικό διαζύγιο δεν θα φέρει το τέλος των Βρυξελλών. Αλλά για ιστορικούς και θεσμικούς λόγους, μία γαλλική κρίση θα φέρει τον κατακλυσμό”, αναφέρει το άρθρο.

“Η μαία της γέννησης της Ευρώπης, είναι πιθανόν να γίνει ο νεκροθάφτης της” σημειώνεται.

Τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος δεν είχαν “καθαριστεί” ακόμη, όταν η Γαλλία έβαλε τα θεμέλια για την ΕΕ – μία Ένωση στηριγμένη στον Γαλλογερμανικό Άξονα, αποτελούμενο από δύο χώρες με μακριά ιστορία αντιπαλότητας στην Ιστορία, τονίζεται.

Ο άρθρογράφος κάνει ιστορική αναδρομή στις επιπτώσεις που είχε στη γαλλική οικονομία η πετρελαϊκή κρίση, η κρίση με τις πρώην αποικίες της και οι προκλήσεις της τελευταίας δεκαετίας, τις οποίες δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά συντηρητικές και σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.

“Η αδυναμία να επενεφευρεθεί το μοντέλο της 'διακυβέρνησης των πολιτών' κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, οδήγησε στην αναζωπύρωση του εθνικισμού και του σωβινισμού” σημειώνεται.

Η τελευταία αποτυχία της Γαλλίας είναι η αδυναμία στην αντιμετώπιση του Brexit.

Ο Ολάντ φάνηκε για ακόμη μία φορά καθησυχαστικός και ... γενικόλογος, όταν τόνισε την ανάγκη για περισσότερη δημοκρατία και για ένα “άλμα” που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να σωθεί – και μετά, με το ύφος ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, δήλωσε: “Η Ιστορία μας χτυπά την πόρτα”.
Είναι άγνωστο πότε ο Ολάντ θα ανοίξει την πόρτα, προσθέτει “βιτριολικά” ο αρθρογράφος.

Όχι μόνο τα άλλα 26 κράτη – μέλη δεν φαίνονται να γνωρίζουν πώς θα απαντήσουν στο κάλεσμα αυτό της Ιστορίας, αλλά και το κράτος – μέλος με τη μεγαλύτερη “βαρύτητα” δεν φαίνεται να βιάζεται καθόλου στο να δώσει αυτή την απάντηση.

Στο μεταξύ η Μέρκελ δήλωσε πως “πρέπει να επιταχύνουμε” αλλά με “αργά και προσεκτικά βήματα” “Απλές και γρήγορες λύσεις θα διχάσουν περαιτέρω την Ευρώπη” τόνισε, μετά τη συνάντησή της με τον Ρέντσι και τον Ολάντ.

Ο αρθρογράφος τονίζει πως από αυτή την αποτυχία των ηγετών της ΕΕ, επωφελούνται οι εθνικιστικές δυνάμεις.

Η Μαρίν Λεπέν, στην ομιλία της μετά το Brexit, συνεχάρη τους Βρετανούς, καθώς υπενθύμισαν πως “Ναι, είναι δυνατό να αφήσει κανείς την Ευρωπαϊκή Ένωση”. “Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί μία τέτοια εξέλιξη πριν από λίγους μήνες;” ανέφερε, υποδεικνύοντας χωρίς να το λέει καθαρά ότι τώρα είναι δυνατή και μία Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη Γαλλία.

Η Λεπέν έχει διακηρύξει από το 2014 την πρόθεση για δημοψήφισμα, ανάλογο με της Βρετανίας.

Ξαφνικά αυτή η υπόσχεση δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα του φανταστικού, καθώς το Εθνικό Μέτωπο ενισχύεται ολοένα, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις.

foreign policy/nooz

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου