Στο Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για επαφές με την ισραηλινή και την παλαιστινιακή ηγεσία

ΕΛΛΑΔΑ, Ισραήλ, ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης,

Στο Ισραήλ βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των διεθνών επαφών του....



Το ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και αναπτυξιακη διάσταση εξ’ ου και οι επισκέψεις σε προηγμένα ινστιτούτα και σταρτ απ επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ως βασικό προσανατολισμό αγροτική ανάπτυξη και τουρισμό, δυο πολύ σημαντικούς τομείς για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, για τους οποίους μπορεί να αντληθεί χρήσιμη πληροφόρηση για βέλτιστες πρακτικές από μια χώρα η οποία αποτελεί υπόδειγμα στους συγκεκριμένους τομείς.

Ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄.
 Κατά τη συνάντηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η Ελλάδα, σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας, παραμένει νησίδα σταθερότητας. Και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα παίξει το ρόλο του παθητικού παίχτη στην περιοχή.

Σήμερα. Κυριακή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνάντησε τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν, και αργότερα σήμερα θα επισκεφτεί προηγμένα ινστιτούτα, καθώς και
start ups επιχειρήσεις.

Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Πρόεδρο της Κνέσσετ (του ισραηλινού κοινοβουλίου), Γιούλι Έντελσταϊν. Θα συναντηθεί και με την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ, Αγιελέτ Ναχμίας – Βερμπίν αλλά και με την Υπουργό Εξωτερικών και Συμπρόεδρο του Κόμματος
Zionist Union, Τζίπι Λίβνι.

Το προσφυγικό θα έχει ξεχωριστή θέση στην «ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη, καθώς συνδέεται άμεσα με την συριακή κρίση και την αστάθεια που προκαλεί η διαρκώς ανατροφοδοτούμενη ένταση στην περιοχή. Στις επαφές τόσο με τον Προέδρο του Ισραήλ όσο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπεντζαμιν Νετανιάχου. βασικές επιδιώξεις είναι η ανάδειξη του σταθεροποιητικού περιφερειακού ρόλου που μπορεί να ασκήσει η Ελλάδα και ταυτόχρονα η προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, καθώς επίσης του σχεδίου του για την Ελλάδα τής μετά τον λαϊκισμό εποχής, όπως λένε χαρακτηριστικά στη ΝΔ.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταβεί και στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη όπου θα έχει συναντήσεις με την παλαιστινιακή ηγεσία.


Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν


Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Ισραήλ, συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή 10 Ιουλίου, με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρέουβεν Ρίβλιν. μετά το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:

«Είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ θερμή συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ στην οποία επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των δύο Κρατών.
 
Το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που η πολιτική προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ είναι μια πολιτική η οποία υιοθετήθηκε και υιοθετείται από όλες τις ελληνικές Κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.
 
Σταθήκαμε ιδιαίτερα και στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Μια οικονομική συνεργασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα, σε μια εποχή που η χώρα μας χρειάζεται την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
 
Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος στον οποίο η διακρατική συνεργασία μπορεί να κάνει πολύ σημαντικά βήματα προόδου. Ήδη 400.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο. Υπάρχουν όμως, πολύ σημαντικά περιθώρια συνεργασίας και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των υδάτων.
 
Στη συνέχεια της επίσκεψής μου θα έχω την ευκαιρία να επισκεφθώ πολλές εταιρίες
start ups, για να μπορέσω να διαπιστώσω ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής ανάκαμψης και της ελληνικής οικονομίας.
 
Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής που έχουμε δει από την Κυβέρνηση στον τομέα αυτό δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Αλλά σίγουρα το Ισραήλ μπορεί να μας διδάξει πολλά για το πως στηρίζονται νέες επιχειρήσεις, πως μεγαλώνουν, πως προσελκύουν κεφάλαια και πως τελικά δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, που πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία σήμερα».

 Συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο


Δεκτός από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο έγινε ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στο Ισραήλ.

Στο επίκεντρο της ωριαίας συνάντησής τους βρέθηκε το χριστιανικό στοιχείο στην Ιερουσαλήμ, ο θρησκευτικός τουρισμός αλλά και οι εργασίες αναστήλωσης στον Πανάγιο Τάφο που βασίζονται σε μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

«Η παρουσία σας είναι η πραγματική προσφορά και συνεισφορά. Πέρα από τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ υπάρχει και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα δεν παύει να είναι για τους χριστιανούς εδώ το λίκνο της Ρωμιοσύνης. Είμαστε το καταφύγιο της μέσης Ανατολής» είπε ο Πατριάχρης υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη.

«Σε μια περίοδο μεγάλης αστάθειας η Ελλάδα παραμείνει μια νησίδα σταθερότητας. Αντιμετωπίζουμε τις δικές μας προκλήσεις και εσείς με τη γεωγραφική σας απόσταση τα βλέπετε πιο αντικειμενικά. Στην ελληνική κοινωνία επικρατεί η αίσθηση του αδιέξοδου ότι χώρα έχει πάρει λάθος κατεύθυνση κάτι που εντείνει την απαισιοδοξία. Αυτό καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για ένα πνευματικό καταφύγιο» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πατριάρχης αναγόρευσε τον κ. Μητσοτάκη σε Μέγα Σταυροφόρο του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου.

Το προσφυγικό θα έχει ξεχωριστή θέση στην «ατζέντα» του κ. Μητσοτάκη, καθώς συνδέεται άμεσα με την συριακή κρίση και την αστάθεια που προκαλεί η διαρκώς ανατροφοδοτούμενη ένταση στην περιοχή. Στις επαφές τόσο με τον Προέδρο του Ισραήλ την Κυριακή όσο και με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπεντζαμιν Νετανιάχου τη Δευτέρα
 βασικές επιδιώξεις είναι η ανάδειξη του σταθεροποιητικού περιφερειακού ρόλου που μπορεί να ασκήσει η Ελλάδα και ταυτόχρονα η προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας, καθώς επίσης του σχεδίου του για την Ελλάδα τής μετά τον λαϊκισμό εποχής, όπως λένε χαρατηριστικά στη ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου