Έκθεση βόμβα για το ρόλο του ΔΝΤ: ''Σοβαρά τα λάθη στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης...''

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΔΝΤ, ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΧΡΕΟΣ,

Τις απίστευτες «αλχημείες» που έγιναν για να οδηγηθεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ και τις …καραμπόλες που οδήγησαν στη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού αποκαλύπτει έκθεση του ίδιου του  Ταμείου.  Όπως όλα δείχνουν αν ενεργοποιούνταν άλλες διεργασίες, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε γλιτώσει από την αγχόνη των μνημονίων....



Φως στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ελληνική, ιρλανδική και πορτογαλική κρίση δίνει έκθεση, 700 σελίδων, του ανεξάρτητου γραφείου Independent Evaluation Office – ΙΕΟ. Με τον πλέον επίσημο τρόπο αναγνωρίζονται λάθη, παραλείψεις και αστοχίες στο πρόγραμμα του 2010 για την Ελλάδα, ενώ καταγράφονται με σαφήνεια οι ευθύνες των Ευρωπαίων στη μη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η «ειδική περίπτωση» της Ελλάδας


Το γραφείο αξιολόγησης που ελέγχει τη λειτουργία του διεθνούς οργανισμού για πρώτη φορά δημοσιοποιεί όλες τις λάθος εκτιμήσεις, τις λάθος προβλέψεις, τις λάθος υποθέσεις, αλλά και υποχωρήσεις έναντι των Ευρωπαίων που συντελέστηκαν στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης το 2010 και οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε πρωτοφανή συρρίκνωση. Ειδικότερα, καυτηριάζει την απροθυμία των Ευρωπαίων να προχωρήσουν σε ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος χαρακτηρίζοντας το ως ένα από τα μεγαλύτερα λάθη.

Η ίδια η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχεται ότι η συμμετοχή στα προγράμματα της Ευρωζώνης είχε περιορισμένη επιτυχία. Διαχωρίζει τα τρία επιτυχημένα προγράμματα (Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου) από αυτό της χώρας μας, λέγοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «ειδική περίπτωση» και παραδέχεται ανοιχτά ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα έγινε στην προσπάθεια να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης και να δημιουργηθούν στην ευρωζώνη μηχανισμοί προστασίας για την αντιμετώπιση και την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

Όπως αναφέρεται το πρόγραμμα, που χαρακτηρίστηκε από υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά τους στόχους του, συνάντησε πολλαπλές πολιτικές κρίσεις, αντιδράσεις και παρεμβάσεις από οργανωμένα συμφέροντα, αλλά και από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής, τα οποία σε συνδυασμό με την τεράστια κρίση εμπιστοσύνης και τα συνεχή σενάρια περί Grexit που έπεφταν στο τραπέζι, κυρίως από τους Ευρωπαίους, «είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος». Η κ. Λαγκάρντ πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το Ταμείο έχει κάνει πολλαπλές αξιολογήσεις και έχει προσαρμόσει τα προγράμματά του, ενώ αντιμετωπίζει με μεγαλύτερο ρεαλισμό τη δυνατότητα και το ρυθμό των διαρθρωτικών αλλαγών.

Από τα 14 συνοδευτικά κείμενα της έκθεσης αξιολόγησης προκύπτει επίσης ότι τα στελέχη του Ταμείου απέτυχαν να προβλέψουν το μέγεθος της ελληνικής κρίσης. Αν και διαπίστωσαν ότι το χρέος της Ελλάδος ήταν, πιθανότατα, μη βιώσιμο, δεν ενημέρωσαν επαρκώς το διοικητικό συμβούλιο για τους κινδύνους που θα προέκυπταν από αυτό το γεγονός.

Παράλληλα απαιτήθηκε από την Ελλάδα μία πρωτοφανής δημοσιονομική προσαρμογή και υπερεκτιμήθηκε η δυνατότητά της να την πετύχει αυτήν την προσαρμογή σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αναγνωρίζεται, μάλιστα, ότι η προσαρμογή αυτή δεν κατανεμήθηκε δίκαια σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας.

Επίσης, η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στις αγορές το 2012 αποδείχτηκε λανθασμένη.

Υποτιμήθηκαν οι συνέπειες της εσωτερικής υποτίμησης, ενώ αντίθετα υπερεκτιμήθηκε ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων.

Το Ταμείο παραδέχεται ότι εάν είχε κάνει από την αρχή τις σωστές προβλέψεις, τότε η εικόνα θα ήταν ενδεχομένως χειρότερη στην αρχή, αλλά θα υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου