Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συμφώνησαν Τσίπρας- Λιου

ΕΛΛΑΔΑ, ΗΠΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΕΟΣ, Τζακ Λιου,

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας..



Στην αναγκαιότητα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και στον ρόλο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη, εύθραυστη, περιοχή, συμφώνησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», για «μία περίοδο με βαθειά αστάθεια στην περιοχή», προσθέτοντας: «Αλλά η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας». Και αυτό δείχνει, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, πόσο ανεύθυνη ήταν πέρυσι η οπτική κάποιων εταίρων και πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη. «Υπεύθυνη για τον λαό μας, τη χώρα μας, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή». «Η κυβέρνησή μου πήρε δύσκολες αποφάσεις, εφαρμόσαμε με αποφασιστικότητα δύσκολες αλλά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, σταθεροποιήσαμε την οικονομία μας, διασφαλίσαμε τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, αναμορφώσαμε τη δημόσια διοίκηση και πολεμάμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή με σημαντικά αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ εξέφρασε τη χαρά του που συναντά τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα και τον συνεχάρη «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο». «Χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λιου σημείωσε πως συμφωνεί ότι είναι σημαντικό η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει τώρα πραγματική πολιτική («now become an actual policy»), που θα λειτουργήσει, ώστε να υπάρχει βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά. Επίσης, επεσήμανε πως το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μέρος της Ευρώπης είναι σημαντικό γεωπολιτικά και οικονομικά και αυτό είναι κάτι που πάντα πίστευε.

Με αφορμή την επίσκεψή του, την περασμένη εβδομάδα, στη δυτική Ευρώπη και τις συζητήσεις για θέματα μεταξύ ΕΕ - Ηνωμένου Βασιλείου, υπογράμμισε τη σημασία να επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός ολοκλήρωσης. Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στην επικείμενη συνάντηση των G20 θα επισημάνει τη σημασία που έχει, οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να παραμείνουν προσηλωμένες στο να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία πολιτικών για να προωθήσουν την κοινή ανάπτυξη στον κόσμο.

Ολοκληρώνοντας τις αναφορές του, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Λιου σημείωσε ότι ανυπομονεί για μία συζήτηση με τον πρωθυπουργό σχετικά με τις προκλήσεις στην Ελλάδα, αλλά και ότι ανυπομονεί να εργαστούν μαζί.

Αλ. Τσίπρας στο Τwitter: Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή

Συνάντηση Μητσοτάκη - Λιου -  ΝΔ: "Έγινε ουσιαστική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα" 


Για ουσιαστική συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα, κάνουν λόγο πηγές της λεωφόρου Συγγρού, σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία διήρκησε μία ώρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή, η χώρα και η Ευρώπη, και πως ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπιστούν για την ταχύτερη έξοδο της χώρας από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου