Citigroup: "Kαμπανάκι" για την ελληνική οικονομία, χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, Citigroup, ΔΝΤ, ΧΡΕΟΣ,

Όπως σημειώνει η Citigroup, το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση του χρέους άμεσα και εντός της διάρκειας του τρέχοντος προγράμματος, με του ευρωπαίους να προτείνουν να δοθεί μετά το τέλος του, μετά το 2018...



Η ασυμφωνία μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για την μορφή της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κάνει σαφές ότι το Ταμείο θα απέχει από το πρόγραμμα, σημειώνει η Citi, προειδοποιώντας ότι η βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων της είναι "τεχνητή" και η ελληνική οικονομία εμφανίζει ξεκάθαρα σημάδια επιβράδυνσης.

Το ΔΝΤ δεν θα δώσει νέα χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει εκ των προτέρων συμφωνία μείωσης του χρέους, σημειώνει στο σημερινό της σχόλιο η Citigroup, ενώ δεν θα δεχτεί μία αόριστη υπόσχεση για την ελάφρυνσή του.

Το να αγοράσει ο ESM τα υπάρχοντα δάνεια με ευνοϊκότερους όρους εξετάζεται ως επιλογή για την ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνει η Citi, με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Gerry Rice να δηλώνει ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να επικεντρωθεί σε μία "μακρά περίοδο χάριτος, παράταση των ωριμάνσεων, και πολύ χαμηλά επιτόκια.

Όπως πρόσθεσε, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα εξετάσει την έγκριση ενός νέου προγράμματος διάσωσης, εκτός αν περιέχει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους μαζί με πολιτικές για την μείωση των δημοσιονομικών δαπανών στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Citi, το ΔΝΤ θέλει ελάφρυνση του χρέους άμεσα και εντός της διάρκειας του τρέχοντος προγράμματος, με του ευρωπαίους να προτείνουν να δοθεί μετά το τέλος του, μετά το 2018.

"Αμφιβάλλουμε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό μακροπρόθεσμο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα", σημειώνει η Citi. "Το πολύ να προσφερθούν μόνο κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για να ελαφρύνει το βάρος του χρέους, όπως η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ / Ευρωσύστημα ή η αντικατάσταση κάποιων δανείων του ΔΝΤ με φθηνότερη χρηματοδότηση του ESM. Αυτό σημαίνει, όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να μην συμμετέχει οικονομικά στο τρίτο πακέτο διάσωσης".

Όπως επισημαίνει η Citi, η δόση που αναμένεται να εκταμιευτεί θα κυμανθεί γύρω στα 11 δισ. ευρώ, και αυτό θα βοηθήσει στη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει η ελληνική κυβέρνηση και θα βοηθήσει την Ελλάδα να τα βγάλει πέρα μέχρι τα τέλη του έτους, πιθανότατα καθυστερώντας την δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, η Citi επισημαίνει, αν και τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας συνεχίζουν να βελτιώνονται, δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας. Το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2016 έναντι 2,1 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2015, ενώ οι δαπάνες για τόκους αυξήθηκαν στα 2,8 δισ. ευρώ (έναντι 2,6 δισ. ευρώ το 2015 ).

Το συνολικό ισοζύγιο παρουσίασε μικρό έλλειμμα 0,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο-Απρίλιο, σταθερό σε γενικά επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκαν κατά 3% ετησίως ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1%.

Η Citigroup τονίζει ότι ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο εξακολουθεί να δείχνει μια βελτίωση, η πορεία του φαίνεται λιγότερο κακή σε σχέση με τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας την επιβράδυνση των εσόδων, η οποία σε κάποιο βαθμό σχετίζεται με την περαιτέρω συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών.

Η έλλειψη νέων κεφαλαίων από τα δάνεια διάσωσης τους τελευταίους μήνες υποδηλώνει ότι οι πληρωμές του κράτους έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα τις τεχνητά χαμηλές πρωτογενείς δαπάνες.

Η μείωση των εσόδων αντανακλά την ανανεωμένη επιβράδυνση της οικονομίας, παρά την αύξηση των έμμεσων φορολογικών συντελεστών που ξεκίνησε πέρυσι, τονίζει η Citi. 
Ελευθερία Κούρταλη/Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου