«Μαραθώνιος» με αβέβαιο τέλος η ενταξιακή διαδικασία Τουρκίας-ΕΕ (vid)

Ε.Ε., ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, Τουρκία,

Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τον Ερντογάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας χαρακτήρισε τους δυτικούς, υποστηρικτές των τρομοκρατών..



Τα πρώτα βήματα της Τουρκίας προς την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν πριν πέντε και πλέον δεκαετίες, όταν η Άγκυρα υπέβαλε αίτηση σύνδεσης στην τότε ΕΟΚ. Χρειάστηκε όμως να περάσουν άλλες τέσσερις μέχρι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005.

Το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει να «παγώσει» τη διαδικασία. Ήταν η Γερμανία που ανέλαβε την πρωτοβουλία και υποστηρίχθηκε από την Αυστρία, μετά τη βίαιη καταστολή του κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μάικλ Σπιντελέγκερ, ήταν ξεκάθαρος: «Θα πρέπει να σκεφτούν τις διαδικασίες και τη συμπεριφορά της αστυνομίας και τους στρατού τους. Πρέπει να δούμε μια κίνηση από την Άγκυρα πριν αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου».

Οι μαζικές εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος προκάλεσαν την αντίδραση των Βρυξελλών. Οι Ευρωπαίοι κατηγορούν τον Ερντογάν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας χαρακτήρισε τους δυτικούς, υποστηρικτές των τρομοκρατών.

Ο Τούρκος αναλυτής Ναΐλ Αλκάν υποστηρίζει πως το μεταναστευτικό και η ισλαμοφοβία στην Ευρώπη είναι από τους βασικούς παράγοντες που καθιστούν τους Ευρωπαίους επιφυλακτικούς έναντι της Τουρκίας: «Η Τουρκία μπορεί με δυσκολία να γίνει δεκτή ως μέλος της ΕΕ εξαιτίας της ύπαρξης ισλαμοφοβίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ προσπαθεί να αποφύγει το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία, χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία».

Τον Μάρτιο υπεγράφη η συμφωνία των δύο πλευρών για το μεταναστευτικό. Για κάθε πρόσφυγα που επιστρέφει στην Τουρκία ένα άλλος θα εγκαθίσταται σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Άγκυρα λαμβάνει ισχυρά οικονομικά ανταλλάγματα, με το ζήτημα της κατάργησης της βίζας να παραμένει ακανθώδες.

Η ένταση κλιμακώνεται και ο Ερντογάν προειδοποιεί πως θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, για το αν θα συνεχιστεί η ενταξιακή διαδικασία.

«Ας κάνουμε υπομονή μέχρι το τέλος της χρονιάς και μετά θα καταφύγουμε στο λαό. Ο λαός είναι κυρίαρχος και θα απευθυνθούμε σε εκείνον», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας όμως, επιμένει στον διάλογο με την Άγκυρα.

«Εάν η ενταξιακή διαδικασία φτάσει στο τέλος της, θα είναι κάτι επιζήμιο και για τους δύο. Η Ευρώπη θα χάσει ένα σημαντικό δίαυλο διαλόγου με την Τουρκία, αλλά και η Τουρκία θα χάσει πολλά», ανέφερε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Τουρκία πάντως, ήδη στρέφεται προς τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, στον οποίο «πρωταγωνιστούν» Κίνα και Ρωσία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανακοινώνει την ενίσχυση των σχέσεων με τη Μόσχα.

 
πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου