Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών (vid)

Αλ. Τσίπρας, ανάπτυξη, Concordia Europe Summit,

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδo ανάπτυξης....


Το μήνυμα ότι «μια απόφαση στο Eurogroup της 15 Ιουνίου, που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα, είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Συνεδρίου Concordia Europe Summit, όπου απηύθυνε σήμερα ομιλία. Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των θεσμών ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη «να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες -πέρα από την αναγκαία επέκταση του χρονικού διαστήματος της ωρίμανσης των αποπληρωμών- για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά στη πράξη, τις διαφορετικές εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμύς».
 
Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγο των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης. Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να ξανακοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. Όλα τα στοιχεία προδιαγράφουν μια θετική πορεία. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 έκλεισε με μεγέθυνση, παρά την αβεβαιότητα που δημιούργησε η παρατεταμένη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι βρίσκεται «εκτός πλαισίου και δημοκρατικής λογοδοσίας το Eurogroup που έχει αναδειχθεί σε διευθυντήριο». Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Εργάνη», το Μάιο είχαμε ρεκόρ 16ετίας καθώς δημιουργήθηκαν 89.500 καθαρές θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Υπάρχει το οικονομικό αλλά και το πολιτικό momentum. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Concordia Europe ζητώντας «μια καθαρή, βιώσιμη και δίκαιη λύση για το ελληνικό ζήτημα. Μια απόφαση στις 15 Ιουνίου που θα επιλύει οριστικά το ελληνικό ζήτημα είναι πιο αναγκαία αλλά και πιο εφικτή από ποτέ».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι. Οι αγορές είναι έτοιμες, τόνισε ο ρωθυπουργός προσθέτοντας ότι το μόνο που όλοι περιμένουν είναι το τελικό σήμα από την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αλλά και από τους θεσμούς ότι μπορούν να εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα. Ότι θα κάνουν ότι είναι αναγκαίο για μπει η ανάπτυξη πρώτη στην ατζέντα των προτεραιοτήτων».

«Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη περισσότερα από όσα όφειλε. Τώρα λοιπόν είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μάς οφείλουν και που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες», είπε ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσοντας το ζήτημα του χρέους.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μετά από όλες τις θυσίες δεν απαιτούμε τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Απαιτούμε και δουλεύουμε για μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Θα προσδιορίσει με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα παρθούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και θα δώσει σε όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε θετικές μελέτες βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως κλειδί για τη γεφύρωση των διαφορών ΔΝΤ και Ευρώπης την ανάπτυξη.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να αναλάβει η Ευρώπη συγκεκριμένες δεσμεύσεις για επενδυτικά προγράμματα, κερδοφόρα προγράμματα, που θα τονώσουν την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν τελικά τις διαφορές μεταξύ των θεσμών. Αυτός ο στόχος είναι σήμερα στο επίκεντρο της συζήτησης. Μπορούμε λοιπόν. Αρκεί να το θελήσουν όλοι. Αρκεί να μην επιτρέψουμε στις πολιτικές σκοπιμότητες να μας εμποδίσουν».

Ο πρωθυπουργος έστειλε μήνυμα και στην Ευρώπη σημειώνοντας «πως θα πρέπει να αποκλείσουμε τα σενάρια της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων» γιατί όπως είπε μια μικρή Ευρώπη είναι η αδύναμη και ασήμαντη Ευρώπη στο διεθνές γίγνεσθαι, δεν μπορεί, όμως, να πορεύεται ούτε διαιρεμένη από ένα τείχος χρήματος ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο».

Γιατί, για να πάρει η Ευρώπη τη μοίρα στα χέρια της πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να είναι κοινή η μοίρα των λαών της. Και δεν μπορεί να είναι κοινή η μοίρα των λαών της όταν η μοίρα κάποιων καθορίζεται σε κεκλεισμένων των θυρών διευθύντρια και το καθεστώς εξαιρέσεως στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου