Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα (vid)

πολιτική, οικονομία, ανάπτυξη, Αλ. Τσίπρας,

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, τη στρατηγική της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, που αποτελεί, ουσιαστικά, ένα manual στο οποίο συμπυκνώνεται η επεξεργασία που προέκυψε από τα υπουργεία τα τελευταία χρόνια και η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των αναπτυξιακών συνεδρίων...


«Εξόχως κρίσιμη για εμάς είναι η κοινωνική πολιτική. Στόχος μας δεν είναι απλώς η ευημερία των δεικτών αλλά να περάσουμε και στην ευημερία των ανθρώπων» 

Το ολιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα, η στρατηγική, δηλαδή, της χώρας μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, που αποτελεί, ουσιαστικά, ένα manual στο οποίο συμπυκνώνεται η επεξεργασία που προέκυψε από τα υπουργεία τα τελευταία χρόνια και η διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω των αναπτυξιακών συνεδρίων παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.


Το πρώτο, όπως είπε, είναι η συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι «βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες θα παράξουν το αποτέλεσμα το οποίο θα έρθει για έγκριση στο Eurogroup».

Οι συζητήσεις αυτές, όμως, «δεν γίνονται εν κενώ, ούτε σε tabula rasa» είπε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε ότι υπάρχει το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει το Εurogroup του περασμένου Ιουνίου, που περιλαμβάνει, τόσο το γενικό πλαίσιο ρυθμίσεων σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, όσο και την πολύ σημαντική πρόβλεψη για το ανώτατο ποσό -το 15% του ΑΕΠ- που μπορεί να δεσμεύεται για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας.

Είπε ότι η τελευταία αξιολόγηση του τρίτου και τελευταίου προγράμματος περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές ρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, «υπήρξε σύμπτωση εκτιμήσεων ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τα επόμενα έτη και «διαπιστώθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 και το 2019».

Επίσης, σημείωσε ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει πλήρης εφαρμογή των θετικών μέτρων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους το 2019 και την ελάφρυνση στη φορολογία το 2020, ενώ πρόσθεσε: «Πετύχαμε να υπάρξει η πρόβλεψη για επιπρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί στοχευμένα για την περαιτέρω ενίσχυση κοινωνικών δαπανών και μείωση των φορολογικών βαρών».

Για τον τομέα της Ενέργειας, «στον οποίο» -όπως είπε- «παρά το όργιο προπαγάνδας περί πλήρους διάλυσης και ξεπουλήματος, καταλήξαμε σε ρυθμίσεις που τελικά ενισχύουν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των εταιριών», ανέφερε:

-Τη μείωση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων ΝΟΜΕ, που θα συμβάλλει στη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της ΔΕΗ και βελτιώνει το επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο.

-Τη μείωση της χρέωσης προμηθευτή, που και αυτό συνεισφέρει στην ενίσχυση της χρηματοοικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ και την ίδια στιγμή διατηρούνται αμετάβλητα τα τιμολόγια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

- Τη διατήρηση των δικτύων και των διεθνών συμμετοχών της ΔΕΠΑ σε δημόσιο έλεγχο και παράλληλα, τη διατήρηση μέρους της παρουσίας του δημοσίου στην εμπορική δραστηριότητα.
Επίσης ανέφερε ότι συμφωνήθηκαν μέτρα μείωσης της γραφειοκρατίας στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στον οποίο, επίσης, εντάσσονται οι βεβαιωμένες οφειλές και του 2017, καθώς και η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας σε αρκετούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα, στη μεταποίηση.

Όπως είπε ακόμα, ένα σημαντικό μέρος της τέταρτης αξιολόγησης περιλαμβάνει σειρά θετικών διατάξεων για τον τομέα του κοινωνικού κράτους, με περαιτέρω ενίσχυση της πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας, αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, με την επιδότηση μέρους του ενοικίου και δόσης στεγαστικού δανείου, συνολικού προϋπολογισμού 617 εκατ. ευρώ, από το 2019, που θα αφορά 1,2 εκατ. πολίτες.

Όσο για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας, «το κομβικότερο ζήτημα όλων», είπε ότι η δουλειά που προέκυψε από τη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και μέσω των τοπικών περιφερειακών συνεδρίων, αποτυπώθηκε σε ένα σχέδιο που θα κοινοποιηθεί σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ερχόμενο Eurogroup στο τέλος της εβομάδας.

«Το κείμενο αποτελεί την αποτύπωση μιας συνολικής, ολιστικού χαρακτήρα, στρατηγικής για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας», ένα συνολικό πλάνο «καινοφανές για μια χώρα, που πορεύθηκε για πάρα πολλά χρόνια με μια κοντόφθαλμη και απολύτως καταστροφική, όπως αποδείχθηκε, λογική».

Το κείμενο, όπως είπε, περιλαμβάνει και δεσμεύσεις, οι οποίες όμως αφορούν τις δυνάμεις της εργασίας και της παραγωγής, εκείνων δηλαδή, που «καλούνται να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή».

Περιγράφοντας το σχέδιο συνοπτικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους στόχους, που είναι η στήριξη της παραγωγής και η επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που πλήρωσε ακριβά τη δημιουργία και τη διόγκωση ενός άναρχου παραγωγικού μοντέλου», είπε, «με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών σχεδίων μιας κρατικοδίαιτης ελίτ» και υπογράμμισε ότι το τέλος των μνημονίων συνιστά και το τέλος αυτού του μοντέλου.

Στο Σχέδιο γίνεται επίσης ρητή αναφορά στους τομείς μεταποίησης, βιομηχανίας, αγροδιατροφικού τομέα, τουρισμού, ναυτιλίας, φαρμάκου, logistics, καινοτομίας, start-ups, υποδομών, ενέργειας.

«Έχουμε λοιπόν, για πρώτη φορά στα χρονικά του σύγχρονου ελληνικού κράτους, την αποτύπωση σε επίσημο κείμενο υπό τη μορφή Σχεδίου για την επόμενη μέρα, των ισχυρών χαρτιών της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό και τα μέσα ώστε αυτά να ενισχυθούν» σημείωσε.

Το σχέδιο αναφέρεται στις δύο καθοριστικές συνισταμένες.

- Τις θεσμικές αλλαγές.

- Και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Στο πρώτο σκέλος βρίσκονται οι σημαντικές τομές που έχουν ήδη γίνει - και μένουν πολλές ακόμα να γίνουν - στο επίπεδο της νομοθεσίας, για τις επιχειρήσεις. Στο δεύτερο σκέλος βρίσκεται το κρίσιμο ζήτημα των πόρων.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της πόρους από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, στο οποίο για τρία συναπτά έτη παραμένει η πρώτη, με τη μεγαλύτερη απορρόφηση πανευρωπαϊκά, από το πακέτο Γιούνκερ, με επενδύσεις αξίας 8 δισ. ευρώ, αλλά και την ΕΤΕπ με επενδύσεις που θα αποφέρουν, σύμφωνα με την τράπεζα έως και 20 δισ. την επόμενη τριετία και 2,5 δισ., σε πρώτη φάση, από την ΕBRD.

Παράλληλα, «έρχεται και η φιλόδοξη προσπάθεια για την Ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Σημείωσε: «Στόχος μας δεν είναι απλά η ευημερία των δεικτών, αλλά να περάσουμε και στην ευημερία των ανθρώπων». Ως εκ τούτου, το σχέδιο αναφέρεται στις πρωτοβουλίες στήριξης της Δημόσιας Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά «ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν και τα ζητήματα της εργασίας, η αποκατάσταση της νομιμότητας στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων, κάτι που χτυπήθηκε στα χρόνια των μνημονίων».
Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τα κύρια σημεία της στρατηγικής, τα οποία περιλαμβάνονται στο κείμενο:

-Το εθνικό σχέδιο με ορίζοντα τριετίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, που έχει περιοριστεί μέσα σε μια τριετία από το 19% στο 13%, στους τομείς υψηλής παραβατικότητας, με στόχο να περιοριστεί στο 5% το 2021.

 
- Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

- Η αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Γιατί πέρα από την ανάγκη να τελειώνουμε με το ανήθικο καθεστώς της υποαμειβόμενης εργασίας, η αύξηση του μισθού είναι βασικό στοιχείο ώστε να αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση και να διευρυνθεί ο κύκλος της οικονομικής δραστηριότητας» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι τα παραπάνω σημεία, έρχονται να συμπληρώσουν μια αναπτυξιακή στρατηγική που στοχεύει, «όχι απλά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς συνθήκες».

Η αναπτυξιακή στρατηγική στοχεύει σε δημιουργία περισσότερων αλλά και καλύτερων θέσεων εργασίας, με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες

Στο κείμενο, παρουσιάζονται τα δεδομένα για κάθε κλάδο καθώς και οι προοπτικές του, με τρόπο αναλυτικό. Και με συγκεκριμένη αναφορά στα βήματα για την ανάπτυξη του καθώς και τους μετρήσιμους στόχους για τον καθένα ξεχωριστά. Κεντρικός στόχος η αύξηση των εξαγωγών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους «πρωταγωνιστές αυτού του σχεδίου», τον κόσμο της εργασίας, του μόχθου, των επιστημών, του πολιτισμού και υπογράμμισε: «Αυτοί πρέπει να κατέχουν τα κλειδιά της χώρας και όχι οι κρατικοδίαιτες ελίτ και ο εσμός των διαπλεκόμενων ολιγαρχών» και «ίσως περισσότερο απ΄όλους η νέα γενιά. Γι'αυτούς αγωνιζόμαστε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την Ελλάδα της παρακμής». «Η Ελλάδα επιστρέφει και επιστρέφει με σχέδιο, με ευθύνη και με σταθερά βήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου