Τσίπρας: Η Συμφωνία αποτελεί μεγάλη διπλωματική νίκη - Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Πολιτική, Αλ. Τσίπρας, Σκοπιανό,

Τη βαθιά πεποίθησή του ότι η Συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ "αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία", διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική δήλωσή του προς τους Έλληνες πολίτες...


Μετά απο 6 μήνες με εντατικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και με συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατέληξαν σε συμφωνία για ένα θέμα που ταλανίζει τις δύο χώρες εδώ και χρόνια.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς και όπως είπε αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα. Το περιεχόμενο της συμφωνίας ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα οι δύο πρωθυπουργοί σε Αθήνα και Σκόπια.

Οι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, «συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας«, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes – έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Με τη Συμφωνία, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές – αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία«, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Υπογράμμισε ότι «η Ελληνική κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Τόνισε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας» και πως «με τη Συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή».

Τετάρτη πρωί η συνάντηση Μητσοτάκη - Παυλόπουλου

Να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο εντός της ημέρας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Παυλόπουλο και του ζήτησε να οριστεί συνάντηση των δύο ανδρών εντός της ημέρας, με προφανές θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:
«O Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 10 π.μ., επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση θα γίνει εντός της ημέρας».

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημερώνει ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για εκ των υστέρων ενημέρωση και αναμένεται αργότερα να κάνει δήλωση.

Ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι θα αναμένει ολόκληρο το κείμενο της τελικής συμφωνίας.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόταση Τσίπρα για ενημέρωση της Βουλής, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει διαφορετικά.

ΚΚΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε στον πρωθυπουργό ότι, με τη συγκεκριμένη συμφωνία, ο ίδιος και η κυβέρνησή του δίνουν συστατική επιστολή στη FYROM για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με την κίνηση αυτή να «δίνει “πράσινο φως” στην ανασφάλεια και την αποσταθεροποίηση στην περιοχή».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ, επισήμανε ότι όλοι οι όροι της συμφωνίας είναι στον αέρα, μέχρι να ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα και η διαδικασία που προβλέπει η συμφωνία, ενώ συμπλήρωσε πως παραμένει το «σπέρμα του αλυτρωτισμού», που έγκειται στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση των θέσεων της κυβέρνησης της FYROM περί «Μακεδόνα πολίτη» και «Μακεδονικής γλώσσας».

Ένωση Κεντρώων

Τηλεφωνική ήταν η επαφή που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από την Ένωση Κεντρώων, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Βασίλη Λεβέντη του είπε πως έκανε ό,τι καλύτερο για τη χώρα και τον ενημέρωσε ότι για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ υπάρχουν δυο αιρέσεις: Πρώτον, η συνταγματική αναθεώρηση και δεύτερον η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Ο κ. Λεβέντης από την πλευρά του, τόνισε στον πρωθυπουργό την πάγια θέση της Ένωσης Κεντρώων για την παραχώρηση του ονόματος «Μακεδονία», προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να ακυρώσει αυτή τη συμφωνία.

Κίνημα Αλλαγής

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, χωρίς μέχρι στιγμής να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες από την επαφή που είχαν.

Π. Καμμένος: Δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία οι ΑΝΕΛ

Έκτακτη συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του δεν συμφωνεί και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Συγκεκριμένα ανάεφερε: «Θεωρώ ότι είναι μια συμφωνία που δεν θα αποδεχθεί εύκολα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Στην συνέχεια θα υπογραφεί η συμφωνία αλλά δεν θα έχει ισχύ μέχρι να ψηφισθεί από την Βουλή των Σκοπίων. Θα πρέπει είπε να γίνει δημοψήφισμα να επανέλθει στην Βουλή με τα 2/3 και τότε θα έρθει στην Βουλή».

Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ακόμα ότι τη θέση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ αναλαμβάνει ο Θ. Τουσουνίδης. Η έως τώρα εκπρόσωπος, Μανταλένα Παπαδοπούλου, αναλαμβάνει τον ρόλο συντονίστριας για τις περιφερειακές, τοπικές εκλογές καθώς και για τις ευρωεκλογές.

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ότι το Σκοπιανό δεν θα προκαλέσει πρόωρες εκλογές. «Οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας».

Η διδικασία για την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας

Με τη διαδικασία των ανακοινώσεων και δηλώσεων της κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής (άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής) θα γίνει η ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας από τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «για την έγκαιρη και υπεύθυνη πληροφόρηση και ενημέρωση της Βουλής, η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού μπορεί, εκτός από τη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως» να ζητήσει, οποτεδήποτε, να κάνει ανακοινώσεις ή δηλώσεις ενώπιόν της για οποιαδήποτε σοβαρή δημόσια υπόθεση».

Το αίτημα για ανακοίνωση ή δήλωση μαζί με το αντικείμενό τους διατυπώνεται στον πρόεδρο της Βουλής και γνωστοποιείται από αυτόν στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης πριν από είκοσι τέσσερις (24) ώρες τουλάχιστον.

Το πλαίσιο της συζήτησης προσδιορίζεται στο ίδιο άρθρο (142Α) αλλά το πιθανότερο είναι πως το Προεδρείο δεν θα κινηθεί με τη στενή εφαρμογή του, ως προς τους προβλεπόμενους χρόνους ομιλιών, που έχουν ως εξής:

«H ανακοίνωση ή δήλωση της Κυβέρνησης γίνεται αυτοπροσώπως από τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε συνεδρίαση νομοθετικής εργασίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα (10) λεπτά της ώρας.

Οι Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν αυτοπροσώπως τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή της δήλωσης της Κυβέρνησης για πέντε (5) λεπτά της ώρας, κατ΄ ανώτατο όριο για τον καθένα. Σε περίπτωση απουσίας ή ασθένειας Προέδρου Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη συζήτηση τον αναπληροί εκπρόσωπός του οριζόμενος απ΄ αυτόν.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στις απόψεις των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά της ώρας.

Η δευτερολογία των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία (3) λεπτά και του Πρωθυπουργού, ο οποίος ομιλεί τελευταίος, τα πέντε (5) λεπτά της ώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου