Μεταναστευτικό: Δύσκολος συμβιβασμός στη Σύνοδο Κορυφής

Μεταναστευτικό, Eurogroup,

Σε μια συμβιβαστική συμφωνία, όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες....


Λευκός καπνός βγήκε από τη σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, στις Βρυξέλλες. Μετά από μια συνεδρίαση, που κράτησε μία μέρα και μια νύχτα και σημαδεύτηκε από έντονες αντιπαραθέσεις, διαφωνίες και απειλή βέτο εκ μέρους της Ιταλίας, οι 28 ηγέτες κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση, ωστόσο, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η σύνοδος κατέδειξε πως η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη. «Δεν μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια συμβιβαστική συμφωνία, όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση, κατέληξαν μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις οι ηγέτες των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Συμφώνησαν στη δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο, σε εθελοντική βάση, και στον περιορισμό της ελευθερίας κίνησης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη.

Επιφυλάξεις φαίνεται να διατηρεί ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. «Πολύ νωρίς» για να μιλήσουμε για επιτυχία στην εφαρμογή μιας συμφωνίας για το μεταναστευτικό, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα» είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, με ενίσχυση και της Frontex, καθώς και αύξηση της χρηματοδότησης που προσφέρεται στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική, για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Visegrad οι οποίες οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο.

Η Ιταλία παρά τις αρχικές ενστάσεις της, εν τέλει προσχώρησε στη λογική μιας συλλογικής αντιμετώπισης του ζητήματος.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση, αλλά από σήμερα η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη της», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε ωστόσο τις επιφυλάξεις του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να δούμε τί συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπάρχουν. Δεν έχω εμπιστοσύνη στα λόγια, διότι μέχρι τώρα λέγαμε πάντα «ζήτω η Ευρώπη» και στο τέλος πλήρωνε η Ιταλία».
«Πρέπει να δούμε τί είδους αρχές, πόσα χρήματα και πόσοι άνδρες θα δοθούν», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «η κύρια αρχή ήταν και παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων και πραγματικές επενδύσεις στην Αφρική».

Ο Σαλβίνι επανέλαβε ότι οι ΜΚΟ δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε ιταλικά λιμάνια, και κατέληξε: «κάνουν πολιτική, με κατηγορούν ότι είμαι ρατσιστής και φασίστας αλλά, όπως λένε οι Ιταλοί και Λίβυοι στρατιωτικοί, βοηθούν τους δουλεμπόρους».

«Μόνο όταν διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που διασώζονται στην θάλασσα δεν θα μεταφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαλύσουμε το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και θα είμαστε σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη. Είναι σημαντικό να θέσουμε αυτές τις ιδέες σε πράξη γρήγορα. Η αξία τους είναι στην εφαρμογή τους», δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Με τη σημερινή συμφωνία, για τις χώρες «πρώτης εισόδου» θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης και θα διασφαλίζεται από την πρώτη κιόλας μέρα άφιξης των μεταναστών, ότι «χρεώνονται στην Ευρώπη», τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ως παράδειγμα τη Λέσβο, όπου υπάρχουν κέντρα υποδοχής και καταγραφής μεταναστών και τα οποία σήμερα, στο μεγαλύτερο βαθμό, είναι υπό την ευθύνη των ελληνικών αρχών.

«Οι κανόνες είναι ξεκάθαροι ότι υπεύθυνη είναι η χώρα πρώτης εισόδου στην ΕΕ», είπε ο Μακρόν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που ζητούσαν διευκρινίσεις για τα συμπεράσματα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνεται η εξής παράγραφος: «Στο έδαφος της ΕΕ, η μέριμνα αυτών που διασώζονται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα πρέπει να αναλαμβάνεται βάσει κοινής προσπάθειας, μέσω της μεταγωγής σε ελεγχόμενα κέντρα που δημιουργούνται σε κράτη μέλη, μόνο σε εθελοντική βάση, εφόσον η ταχεία και ασφαλής επεξεργασία επιτρέπει, με πλήρη στήριξη της ΕΕ, να γίνεται διάκριση μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι θα επιστρέφονται, και εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, για τους οποίους θα εφαρμόζεται η αρχή της αλληλεγγύης. Όλα τα μέτρα στο πλαίσιο αυτών των ελεγχόμενων κέντρων, συμπεριλαμβανομένων της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης, θα λαμβάνονται σε εθελοντική βάση, με την επιφύλαξη της μεταρρύθμισης της διαδικασίας του Δουβλίνου».

«Ο Μακρόν ήταν κουρασμένος, τον διαψεύδω, τελειώσαμε στις 5 το πρωί», του απάντησε ο Τζουζέπε Κόντε και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «στην συμφωνία που επετεύχθη στην Σύνοδο δεν γίνεται καμία αναφορά σε χώρες πρώτης και δεύτερης διέλευσης».

Ο Κόντε δήλωσε επίσης ότι «κατά την γνώμη του η Σύνοδος ήταν επιτυχής κατά ποσοστό 80%» και ότι «με τον υπουργό εσωτερικών του Ματτέο Σαλβίνι είναι στο ίδιο μήκος κύματος, διότι θεωρεί ότι χρειάζονται απτές πράξεις».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι «όσον αφορά τη συμφωνία μας για τη μετανάστευση, είναι υπερβολικά νωρίς να μιλήσουμε για επιτυχία» σημειώνοντας ότι το πιο δύσκολο μέρος της συμφωνίας θα είναι η εφαρμογή της.

«Καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αλλά αυτό στην πραγματικότητα ήταν το ευκολότερο μέρος του έργου μας, σε σύγκριση με τα όσα μας περιμένουν όταν αρχίσουμε να την εφαρμόζουμε», είπε.

Αναφερόμενος στις λεγόμενες «πλατφόρμες αποβίβασης» ο Ντόνταλντ Τουσκ διευκρίνισε ότι στόχος είναι να μεταφέρονται εκεί όσοι διασώζονται στις σχετικές επιχειρήσεις, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών, καταπολεμώντας αποτελεσματικά τους διακινητές και αποθαρρύνοντας τους μετανάστες να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι. «Ο μόνος τρόπος να βοηθηθούν η Ιταλία, η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες είναι να μειωθεί ή να σταματήσει εντελώς η παράτυπη μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα» δήλωσε ο Τουσκ, επισημαίνοντας ότι οι αφίξεις έχουν μειωθεί κατά 90% από το 2015, χάρη στην κοινή δράση στα εξωτερικά σύνορα και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Συμπληρώνοντας, ο Μπόικο Μπορίσοφ πρωθυπουργός της Βουλγαρίας που ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το περασμένο εξάμηνο, έκανε λόγο για «πολιτική» κρίση και όχι «μεταναστευτική», υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησής του στο εν λόγω θέμα. «Εάν είχαμε εφαρμόσει τις προτάσεις μας από το 2015, δε θα μιλούσαμε τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο Μπορίσοφ.

Για «ιδιαιτέρως δύσκολη» σύνοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ δήλωσε ικανοποιημένος κυρίως για τη συμφωνία των «28» να προχωρήσουν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης της χρηματοδότησης στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ύψους 3 δις. «μετά από μακρές συζητήσεις» αλλά και τη συνδρομή 500 εκατ. στο Ταμείο για την Αφρική, καθώς και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση προς την Ισπανία και το Μαρόκο, ώστε να βοηθήσουν τις δύο αυτές χώρες να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν αυτή τη «δυτική οδό» για να φτάσουν στην Ευρώπη, είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προασπίστηκε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό χαρακτηρίζοντάς την «αποφασιστικό βήμα» προς την κατεύθυνση ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

«Αυτά που επιτύχαμε εδώ είναι μάλλον περισσότερα απ΄ όσα θα περίμενα» είπε η καγκελάριος στους δημοσιογράφους, με τη λήξη της συνόδου.

«Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου. Ανέκαθεν έλεγα ότι δεν θα ήμασταν σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό σύστημα ασύλου εδώ. Αλλά όσο περισσότερο συμφωνούμε μεταξύ μας, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή λύση. Είμαι πεπεισμένη για αυτό», τόνισε.
Η Μέρκελ είπε ότι η συμφωνία είναι «το σωστό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δεδομένου ότι ήδη υπήρχαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μεταναστευτικό μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
ert

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου