Ψάχνει «πρόθυμους» για να ξεφορτωθεί τους πρόσφυγες η Μέρκελ

Βαγγέλης Σαρακινός, προσφυγικό, μεταναστευτικό,

Επείγουσα λύση στο μεταναστευτικό, μέσα από την εξεύρεση «προθύμων» να δημιουργήσουν «αποθετήρια» προσφύγων, παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο αναζητά η Μέρκελ, μετά το τελεσίγραφο που της απέστειλε ο Βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Ζεεχόφερ.

 
από τον Βαγγέλη Σαρακινό *
 
Αν και ήδη έχει ανακοινωθεί, αρχικά «μίνι» και στην συνέχεια διευρυμένη, έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Κυριακή, η Μέρκελ έχει βάλει μπροστά και το χαρτί των διμερών επαφών για την εξεύρεση λύσης.

Γνωρίζοντας ότι οι απειλές Ζεεχόφερ για χρήση του «υπουργικού προνομίου» στην λήψη μονομερούς απόφασης για την επαναπροώθηση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών δημιουργούν έντονη ενδοκυβερνητική κρίση και την καθιστούν ουσιαστικά καγκελάριο με αναστολή, η Μέρκελ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτές τις διμερείς επαφές.

Στο πλαίσιο αυτών βρίσκεται στην Ιορδανία, χώρα που σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) έχει υποδεχθεί περισσότερους από 650.000 Σύρους πρόσφυγες, ενώ στην συνέχεια θα επισκεφθεί και τον Λίβανο.

Περιοδεία σε Λίβανο και Ιορδανία


Η Ιορδανία, η οποία αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση, βρέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες αντιμέτωπη και με πολιτική κρίση, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς Αμπντάλα Β να αντικαταστήσει  τον πρωθυπουργό και στην συνέχεια να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που θα επέβαλε φόρο εισοδήματος στους πολίτες!

Η Μέρκελ από την πλευρά της ξέρει καλά το θέμα της άσκησης πιέσεων σε χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα κάνει τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο των διμερών επαφών της. Εξάλλου, η προσφορά ευρωπαϊκής υποστήριξης σε χώρες της περιοχής που έχουν υποδεχθεί πρόσφυγες από την Συρία  αποτελεί ένα από τα κλειδιά των σχεδίων της καγκελαρίου για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό. Και πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες όμως, συζητούν, ανοιχτά πλέον, σχέδια για τη βελτίωση των συνθηκών στις χώρες προέλευσης, προκειμένου να μειωθούν οι ροές στην Μεσόγειο.

Στην περίπτωση του Αμπντάλα ωστόσο, φαίνεται ότι η Μέρκελ χτύπησε λάθος πόρτα, καθώς οι δηλώσεις που έκαναν μετά την συνάντηση κινούνται σε εντελώς διαφορετικά πεδία. Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι «επιθετικές τάσεις» του Ιράν στην Μέση Ανατολή, ενώ ο Αμπντάλα, ο οποίος είναι και ο τοποτηρητής των Ιερών Τόπων των Μουσουλμάνων, αντέτεινε ότι η ειρήνη στην περιοχή θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνον, όταν οι Παλαιστίνιοι αποκτήσουν κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Στην ανάγκη Ελλήνων και Ιταλών η Μέρκελ


Στην δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Καγκελάριος αναφέρεται και η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit, η οποία σε ανάλυσή της υπογραμμίζει ότι «η Άγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα». Πρόκειται όμως για δύο χώρες, όπως σχολιάζει εύστοχα η εφημερίδα του Αμβούργου, «στις οποίες οι συμπάθειες για την καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Γερμανία υπήρξε «υπερβολικά σκληρή» και «ελάχιστα αλληλέγγυα» απέναντί στην Ρώμη και την Αθήνα στην διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης και τώρα «χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία». Το δημοσίευμα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αναλύοντας τους πιθανούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συναινέσει σε ένα σχέδιο επιστροφής προσφύγων από την Γερμανία.

Έτσι, υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια, τα οποία όπως αναφέρει επέβαλε κυρίως η Γερμανία, κάνει όμως παραλλήλως λόγο για τις συζητήσεις για το χρέος που είναι σε εξέλιξη. «Κανείς δεν έχει ακόμη συνδέσει δημοσίως το προσφυγικό και το ζήτημα του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα, σχολιάζοντας ότι «η ανάγκη της Μέρκελ θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τον Τσίπρα».

Την Σύνοδο της Κυριακής «σαμποτάρει» και ο ίδιος ο συγκυβερνήτης της Μέρκελ, ο βαυαρικός βραχίονας των Χριστιανοκοινωνιστών, ηγετικό στέλεχος των οποίων προειδοποίησε την καγκελάριο να μην κλείσει μια «βρώμικη συμφωνία» για το προσφυγικό με τους Έλληνες και τους Ιταλούς.

«Ανησυχούμε που η Α. Μέρκελ τριγυρνά τώρα με ένα βιβλιάριο επιταγών στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μάρκους στο «Δίκτυο συντακτών εφημερίδων της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND), προσθέτοντας ότι η καγκελάριος «χρειάζεται την Ελλάδα και την Ιταλία, για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των προσφύγων», ενώ «οι Ιταλοί χρειάζονται χρήματα για τις τράπεζές τους και οι Έλληνες ελάφρυνση του χρέους».

Η «μίνι» σύνοδος


Την ίδια ώρα ετοιμάζεται στις Βρυξέλλες η έκτακτη μίνι Σύνοδος για το μεταναστευτικό, την οποία είχε προαναγγείλει η Μέρκελ, αλλά συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Η Σύνοδος θα γίνει την Κυριακή και σε αυτήν η καγκελάριος της Γερμανίας θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία, χώρες που μετέχουν στην ομάδα του Βίσεγκραντ  και έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα πάρουν μέρος. Η συνάντηση της Κυριακής άλλωστε δεν είναι παρά το «φροντιστήριο» για την Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, όπου θα επιχειρηθεί μια ευρύτερη συμφωνία για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Σύμφωνα πάντως με το προσχέδιο που διέρρευσε τα κύρια σημεία της απόφασης στην οποία αναμένεται να καταλήξει η Σύνοδος της Κυριακής είναι:
  • Οι δέκα χώρες προειδοποιούν να μη λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU (Ζεεχόφερ)
  • Συμφωνούν στην αύξηση των δαπανών για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων
  • Συμφωνούν να συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες, όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».
  • Υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό εκπαιδεύουν την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτουν αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.
  • Προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
  • Υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ.
  • Δεσμεύονται να καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες της ΕΕ και συμφωνούν για εντατικοποίηση των ελέγχων στα διακρατικά δίκτυα Μεταφοράς της ΕΕ
  • Θα αποφασίσουν την χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων μόνον σε αιτούντες άσυλο που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους
  • Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνιών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Η ιταλική πρόκληση και η ευρωπαϊκή ενότητα


Η Ιταλία πάντως συνεχίζει την επιθετική πολιτική του Σαλβίνι, την οποία έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Κόντε, και αρνείται να δεχθεί πλοία ΜΚΟ που μεταφέρουν μετανάστες. Στα ήδη γνωστά επεισόδια έρχεται να προστεθεί και η περίπτωση του πλοίου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Lifeline, το πλήρωμα του οποίου διέσωσε περίπου τριακόσιους μετανάστες και πρόσφυγες στα ανοικτά τον λιβυκών ακτών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Ντανίλο Τονινέλι, ζήτησε την διενέργεια έρευνας για την επιχείρηση διάσωσης, καθώς η Ρώμη υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ΜΚΟ δεν διαθέτει την αναγκαία τεχνική υποδομή, ενώ ο υπουργός εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ανέφερε: «Θελήσατε να πιέσετε την κατάσταση και να μην ακούσετε την ιταλική και την λιβυκή ακτοφυλακή; Ωραία, αυτό το φορτίο ανθρώπινων υπάρξεων θα το πάτε στην Ολλανδία, λοιπόν, θα κάνετε ένα λίγο μεγαλύτερο κύκλο».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ίδιος κάλεσε την Ισπανία να δεχθεί και τα τέσσερα επόμενα πλοία που θα μεταφέρουν πρόσφυγες από τα ανοικτά της Λιβύης, γιατί όπως τόνισε, στο παρελθόν η Μαδρίτη δεν τήρησε τις υποσχέσεις της. Ο Σαλβίνι αναφέρθηκε στο σχέδιο της Κομισιόν για την μετεγκατάσταση  προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο «η Ισπανία θα έπρεπε να έχει δεχθεί 3.265 αιτούντες άσυλο, όμως μέχρι στιγμής έχει δεχθεί 235 και άρα μπορεί να πάρει τα επόμενα τέσσερα πλοία».  Για δε την Γαλλία πρόσθεσε ότι «προβλεπόταν να φιλοξενήσει 9.816 πρόσφυγες από την Ιταλία, έχει δεχθεί 640, και άρα μένουν 9.200», επεσήμανε.

Την ίδια ώρα, τα κράτη μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), τα οποία τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρής γραμμής στο θέμα της μετανάστευσης, ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν το ενδεχόμενο συμμετοχής στην Σύνοδο της Κυριακής. Την χαρακτηρίζουν μάλιστα ως μια απόπειρα επίδειξης συμπαράστασης στην Μέρκελ.
Η Πορτογαλία φαίνεται και αυτή να ακολουθεί μοναχικό δρόμο, καθώς -όπως ανακοίνωσε η Λισαβόνα- θα στείλει τον Ιούλιο στην Αίγυπτο μία ομάδα εμπειρογνωμόνων για να …επιλέξει υποψηφίους για χορήγηση ασύλου στο πλαίσιο ενός προγράμματος επανεγκατάστασης προσφύγων.
Με όλες αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις όμως, η ΕΕ, όπως συνέβη και στα άλλα μεγάλα προβλήματα (οικονομική κρίση) αποδεικνύει ότι ναι μεν είναι Ευρωπαϊκή, αλλά απέχει ακόμη αρκετά από το να καταστεί και Ένωση.
______________________________________
 
* Ο Βαγγέλης Σαρακινός είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος με μακρά θητεία στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά Μέσα.
πηγή: SLpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου