Ιταλία: Ξυπνούν μνήμες του παράλληλου νομίσματος

Ιταλία, παράλληλο νόμισμα,

Την ιδέα του παράλληλου νομίσματος επαναφέρουν στο προσκήνιο τέσσερις Ιταλοί οικονομολόγοι, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία «πιθανή και εφικτή λύση» στα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας...

 
Ένα ομόλογο, το οποίο θα λειτουργεί ως παράλληλο νόμισμα, προτείνουν τέσσερις Ιταλοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με sputnik-news. Μάλιστα, εκτιμούν ότι το συγκεκριμένο ομόλογο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνιμα απ' όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Την ιδέα του παράλληλου νομίσματος επαναφέρουν στο προσκήνιο τέσσερις Ιταλοί οικονομολόγοι, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία «πιθανή και εφικτή λύση» στα προβλήματα της ιταλικής οικονομίας.

Οι οικονομολόγοι Μπιάτζιο Μποσόνε, Μάρκο Κατανέο, Μάσιμο Κόστα και Στέφανο Λαμπίνι έχουν συγκροτήσει μία οργάνωση, ονόματι «Η Ομάδα του Δημοσιονομικού Χρήματος», η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη και την προώθηση ενός οικονομικού συστήματος, διπλού νομίσματος.

Η πρότασή τους, μεταξύ άλλων, προβλέπει την έκδοση ενός μετατρέψιμου ομολόγου, το οποίο οι επενδυτές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για φορολογικές εκπτώσεις, σε βάθος διετίας.

Όπως εξηγούν, τέτοιου είδους ομόλογα δύνανται να αποφέρουν άμεσο κέρδος στο δημόσιο, καθώς θα εξασφαλίζουν για την κυβέρνηση μέρος των μελλοντικών δημοσιονομικών εσόδων.
Τα συγκεκριμένα ομόλογα προκρίνεται να λαμβάνουν αξία έναντι του ευρώ ή να χρησιμοποιούνται, παράλληλα με το ευρωπαϊκό νόμισμα, για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Η πρόταση αποσκοπεί, όπως επισημαίνουν οι τέσσερις οικονομολόγοι, στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, στη χρηματοδότηση των δημόσιων επενδύσεων, στη στήριξη των δημοσίων επενδύσεων, καθώς και στη μείωση της εταιρικής φορολογίας.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι θα έχει σημαίνουσες ευεργετικές επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση, όπως και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της περικοπής του εργασιακού κόστους.
Μάλιστα, διαμηνύουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους κανόνες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο καθιστά πιθανή τη μόνιμη και καθολική χρήση των επίμαχων ομολόγων απ' όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μετά από δύο χρόνια, η ιταλική οικονομία θα έχει ετήσιο όφελος, ύψους έως 100 δισ. ευρώ, από την έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου