«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τα εργασιακά: Οι συστάσεις προς την κυβέρνηση

ΔΝΤ, εργασιακά, μεταρρυθμίσεις,

Το ΔΝΤ σε νέες συστάσεις του προς την Ελλάδα, επισημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ληφθεί στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.


Ζητά διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έκθεσή του σε σχέση με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας για κινδύνους στην ανταγωνιστικότητα.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο στις συστάσεις του προς την Ελλάδα, επισημαίνει ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ληφθεί στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και των μεταρρυθμίσεων για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ, στην ανακοίνωσή του για τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της αποστολής του στην Αθήνα τον Ιούνιο, τόνιζε ότι η νομοθεσία που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

Ακόμη, σημειώνεται ότι πρέπει να υιοθετηθούν νομοθετικές αλλαγές, προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να προσαρμόσει το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις στη βάση των καλύτερων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, το Ταμείο ζητά επιτάχυνση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με προτεραιότητα σε επαγγέλματα όπως είναι οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι.

ικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που παραμένουν σε εκκρεμότητα, προκειμένου να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.Τέλος, το ΔΝΤ συστήνει την πλήρη εφαρμογή και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν πρόσφατα σε ό,τι αφορά το σύστημα αδειοδότησης.

Όσον αφορά στις προτεραιότητες, όπου πρέπει να εστιάσει η κυβέρνηση όσον αφορά στο μεταρρυθμιστικό της έργο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει τρία σημεία: Τη διατήρηση και περαιτέρω διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου