Brexit: Τα πιθανά σενάρια και τι σημαίνουν για τη στερλίνα

ΒΡΕΧΙΤ, Στερλίνα, Βρετανική οικονομία,

Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg στην οποία συμμετείχαν ειδικοί 11 τραπεζών.


Oι έντονες διακυμάνσεις που παρουσιάζει η στερλίνα τις τελευταίες ημέρες, ανάλογα με τις πληροφορίες, δηλώσεις, προσδοκίες, που έρχονται κάθε φορά στο προσκήνιο για το Brexit, δίνουν μία πρόγευση των όσων περιμένουν το βρετανικό νόμισμα τους επόμενους μήνες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς θα συμβεί. Εκλογές, δεύτερο δημοψήφισμα, καθυστέρηση του Brexit ή no deal- όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Από την έρευνα του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν οι ειδικοί 11 τραπεζών, λίγες ημέρες πριν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι η στερλίνα θα μπορούσε να βουλιάξει σε επίπεδα Ιουνίου 2016 ή να απογειωθεί σε υψηλά επτά μηνών, ανάλογα με την εξέλιξη των πραγμάτων.

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το βρετανικό νόμισμα θα ήταν πάντως, σύμφωνα με την έρευνα, ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Και τούτο γιατί θα ενίσχυε αισθητά τις πιθανότητες να μην υπάρξει τελικά καθόλου Brexit και να παραμείνει η Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ειδικοί, που συμμετείχαν στην έρευνα, προσδιορίζουν τις πιθανότητες να ψηφιστεί η συμφωνία της Μέι στη Βουλή σε μόλις 15%. Βλέπουν πιθανότητες 25% για δεύτερο δημοψήφισμα- κάτι που θα ανέβαζε τη στερλίνα στα 1,35 δολάρια από 1,28 σήμερα. Ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αν και η πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ των επενδυτών, είναι ενδεχομένως και η πιο πολιτικά περίπλοκη. Δεν φαίνεται να υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή για νέο δημοψήφισμα, καθώς και το Εργατικό Κόμμα προτιμά τη λύση των γενικών εκλογών.

Σε περίπτωση προκήρυξης εκλογών, η στερλίνα θα μπορούσε να υποτιμηθεί έως και 5% στα 1,22 δολάρια. Και τούτο γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για τις πολιτικές, που θα ακολουθήσει ο Τζέρεμι Κόρμπιν, σε περίπτωση νίκης, όπως επισημαίνει η Nomura International Plc.

Όσο για το χειρότερο σενάριο, αυτό της εξόδου χωρίς συμφωνία, θα οδηγούσε το νόμισμα σε πτώση στα 1,15 δολάρια. Πάντως εκτιμάται ότι αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες μόλις 15%.

Στην έρευνα συμμετείχαν οι εξής 11 τράπεζες: Credit Agricole, ING, Mizuho, Nomura, Nordea, Rabobank, RBC, Santander, Societe Generale, Standard Chartered, Toronto Dominion.
Bloomberg/Brief

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου