Μετά το Brexit τελειώνει οριστικά και η γερμανική επικυριαρχία στην Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Brexit, Μπόρις Τζόνσον,
H προσδοκία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας απαλλαγμένης από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τις γερμανικές εμμονές για τα ελλείμματα πρέπει να κυριαρχήσει στους ευρωπαίους πολίτες και τους ηγέτες των καρτών της Ε.Ε. για να αποτινάξουν την γερμανική επικυριαρχία... 

Αλλάζουν όλα μετά τη μεγάλη νίκη του Τζόνσον και το Brexit - Απειλή για το Βερολίνο η ανταγωνιστική οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας που έχει σύμμαχο τις ΗΠΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη συμμετοχή των νικητών του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή της Αγγλίας δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της

Γιατί μετά το BREXIT η ακρωτηριασμένη Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στην ουσία ένα γερμανικό προτεκτοράτο που έχει ημερομηνία λήξεως.

Ο θρίαμβος του Μπόρις Τζόνσον στις εκλογές προσγείωσε απότομα τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών που πίστευαν ότι θα μπορέσουν να μπλοκάρουν το BREXIT.

Η μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον οφείλεται στο δημοψηφισματικό χαρακτήρα που είχαν οι εκλογές.

Η μεγάλη πλειοψηφία των Άγγλων ψήφισε την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αδιαφορώντας για το οικονομικό κόστος.

Γιατί οι νικητές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να βρίσκονται κάτω από τη γερμανική κυριαρχία.

Πολύ σύντομα η Ευρώπη θα χωριστεί στα δύο.


Από τη μια μεριά ο γραφειοκρατικός μηχανισμός των Βρυξελλών που βρίσκεται υπό την απόλυτη κυριαρχία του Βερολίνου και από την άλλη η Μεγάλη Βρετανία που φιλοδοξεί να χτίσει μια ανταγωνιστική οικονομία με τη βοήθεια πάντα της παγκόσμιας υπερδύναμης των ΗΠΑ.

Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη είναι αντίστοιχες με αυτές που υπήρχαν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από τη μια μεριά οι Βρετανοί με τους Αμερικανούς συμμάχους τους και από την άλλη το Βερολίνο με την Αυστρία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τις υπόλοιπες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Οι εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία διέψευσαν τις Κασσάνδρες που προφήτευαν ότι η οικονομία της χώρας θα καταρρεύσει σε περίπτωση αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι αγορές προεξοφλούν το γρήγορο BREXIT και η αγγλική λίρα σημειώνει άνοδο.

Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργείται στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας.

Αντίθετα η προσδοκία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας απαλλαγμένης από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και τις γερμανικές εμμονές για τα ελλείμματα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επενδυτών από όλο τον πλανήτη.

Τραμπ: «Μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον»


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τόνισε ότι φαίνεται πως σημειώθηκε «μεγάλη νίκη» του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο ΗΒ. Οι Τόρις φαίνεται πως οδεύουν προς σαρωτική επικράτηση μετά την αναμέτρηση της Πέμπτης και ο Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει πλέον «ισχυρή νέα εντολή» να ολοκληρώσει το Brexit, τη σημαντικότερη γεωπολιτική μεταβολή για τη Βρετανία τα τελευταία 70 χρόνια. «Φαίνεται πως έχουμε μεγάλη νίκη για τον Μπόρις στο ΗΒ!», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μήνυμα Βρυξελλών στο Λονδίνο


Η ΕΕ ελπίζει να διεξαχθεί σύντομα η ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο για την έξοδο της χώρας από το μπλοκ και την αποσαφήνιση των σχεδίων του Λονδίνου έπειτα από τον θρίαμβο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές, δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ. Ο Μισέλ συνεχάρη τον Τζόνσον και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Βρετανία καλώντας ωστόσο το Λονδίνο να εργαστεί καλή τη πίστει. «Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν μια ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο...είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια το συντομότερο δυνατό», είπε ο Μισέλ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Είμαστε έτοιμοι», είπε αναφερόμενος στις εμπορικές συνομιλίες.

Θετικά βλέπει ο ευρωπαϊκός Τύπος τον θρίαμβο Τζόνσον


«Στις εκλογές στη Βρετανία η επιλογή για τους ψηφοφόρους ήταν “το μη χείρον”, να ψηφίσουν δηλαδή αυτόν που απεχθάνονταν λιγότερο. Και νικητής αναδείχθηκε ο Μπόρις Τζόνσον», σχολιάζουν ευρωπαϊκά ΜΜΕ συνοψίζοντας το αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που σηματοδοτεί -όπως λένε- την οριστική για την ΕΕ απώλεια της Βρετανίας.

Αftonbladet της Σουηδίας: «Οι Βρετανοί ήθελαν να τελειώνει το τσίρκο του Brexit, όπως και οι κερδοσκόποι και οι επενδυτές ανά την υφήλιο», αναλύει η σουηδική Aftonbladet. Και συνεχίζει: «Αλλά και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που βρίσκονται για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ήθελαν να τελειώνει επιτέλους το χάος που προκάλεσε στην Ένωση η Βρετανία. Η νίκη του ευρωσκεπτικιστή Μπόρις Τζόνσον έγινε κατά κάποιο τρόπο δεκτή με ανακούφιση. Το Brexit, βέβαια, θα κάνει φτωχότερη και πιο αδύναμη την ΕΕ.

Le Figaro: «Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε ένα διπλό στοίχημα. Συγκέντρωσε πίσω του όλους τους υποστηρικτές του "Leave", ενώ το στρατόπεδο του "Remain" παρέμεινε διαιρεμένο», γράφει η γαλλική Le Figaro. «Εκείνο που απέδωσε, για τον Βρετανό πρωθυπουργό ήταν η στρατηγική του για την κατάκτηση των προπυργίων των Εργατικών στη βορειοανατολική και κεντρική Αγγλία. Αυτό το “κόκκινο τείχος”, όπου κατοικούν κυρίως πρώην ανθρακωρύχοι και μέλη της εργατικής τάξης με βασική έγνοια τους το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, ψήφισε συντριπτικά υπέρ του Brexit.»

Suddeutsche Zeitung: «Το Βrexit έρχεται. Μετά τις εκλογές στη Βρετανία δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία», σχολιάζει η Suddeutsche Zeitung. «Ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε τόσο ξεκάθαρη νίκη, ώστε έχει πλέον τα χέρια του ελεύθερα για να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός της ΕΕ. Αυτό ακριβώς είχε υποσχεθεί στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Και με το σύνθημα “Get Brexit done” κατάφερε να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα στη χώρα. Η πλειοψηφία των Βρετανών είχε μπουχτίσει με τις κόντρες για το διαζύγιο από την Ένωση κι αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στο δράμα του Brexit. Στα τριάμισι χρόνια που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του 2016 η χώρα παρέλυσε και διχάστηκε βαθιά. Και κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι ότι αυτό θα σταματήσει πλέον με την εκλογική νίκη του Τζόνσον».

Corriere della Sera: «Η Ευρώπη χάνει το Λονδίνο, αυτή τη φορά στ’ αλήθεια», σχολιάζει η ιταλική Corriere della Sera. «Η αρχαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του κόσμου είχε μπει τη νύχτα της 23ης Ιουνίου του 2016 σ’ έναν λαβύρινθο. Ακολούθησαν τριάμισι χρόνια επίμοχθων διαπραγματεύσεων, διαίρεσης, πρόωρες εκλογές προ διετίας που δεν έλυσαν τίποτα, η πτώση της Τερέζα Μέι, η άφιξη του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία… Η πραγματική νύχτα του Brexit ήταν η χθεσινή. Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει πλέον πιο ελεύθερο το πεδίο για να διαπραγματευτεί μια ηπιότερη έξοδο, που θα εγγυάται τα δικαιώματα των αλλοδαπών εργαζομένων στη χώρα του και την ελευθερία των εμπορικών συναλλαγών. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε στοιχηματίσει στο Brexit σ’ αυτές τις ιστορικές εκλογές και το κέρδισε.»

El Mundo: «Οι εκλογές στη Βρετανία δεν θα μειώσουν το ρήγμα που άνοιξε ο Ντέιβιντ Κάμερον ούτε θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ενότητας που είναι αναγκαία για την επούλωση του τραύματος του διαζυγίου από την ΕΕ», γράφει η ισπανική El Mundo. «Αντίθετα άνοιξε νέα χάσματα ανάμεσα στις γενιές, ανάμεσα σε αστικά κέντρα και την επαρχία, ανάμεσα σε εθνικιστές και υπέρμαχους της παγκοσμιοποίησης, ανάμεσα σε φιλοευρωπαίους και λαϊκιστές, ανάμεσα σε θιασώτες της αλληλεγγύης και ξενόφοβους».

Neue Zuercher Zeitung: «Το σύνθημα “Get Brexit done” που επαναλάμβανε μηχανικά σαν προσευχή ο Μπόρις Τζόνσον, προφανώς πέτυχε τον στόχο του αφού οι περισσότεροι θιασώτες του Brexit -ανάμεσά τους κι ένας σημαντικός αριθμός παραδοσιακών ψηφοφόρων των Εργατικών – ψήφισαν τους Τόρηδες», σχολιάζει η ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung. «Όμως το αναμενόμενο στις 31 Ιανουαρίου Brexit προς έκπληξη πολλών Βρετανών μόνον μια μικρή ανάπαυλα θα φέρει. Αφού, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε ο Τζόνσον στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του, κάθε άλλο παρά “έτοιμο για φούρνο” είναι. Τον Φεβρουάριο ξεκινά η συμφωνηθείσα μεταβατική περίοδος και το δράμα περνά στην επόμενη φάση με περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας λήγει στα τέλη του 2020, αφού ο Τζόνσον έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει παράταση. Αν όμως δεν έχει υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός νέου άτακτου Brexit...».
πηγή:kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου