Χρ. Ροζάκης: Να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον της Λιβύης για το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Ελλάδα, Τουρκία, Λιβύη, τουρκολιβυκό σύμφωνο,
Ο Χρήστος Ροζάκης  μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, πρότεινε «...να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον της Λιβύης για το τουρκολιβυκό σύμφωνο,  για να δείξουμε το παράνομο του πράγματος και ταυτόχρονα να τεθούν και κάποια θέματα...»

«Είναι αναμφίβολο ότι η Ελλάδα περνάει περίοδο κρίσης με την Τουρκία, αυτό το ξέρουμε όλοι. Όμως αυτή η κρίση δεν μπορεί να αφεθεί γιατί μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, δηλ. ακόμα και κρίσιμες στιγμές επεισοδίων». Ο Χρήστος Ροζάκης ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο ΕΚΠΑ, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι «σε περίοδο κρίσης πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με τον διάλογο, και όπου δεν υπάρχει διάλογος , υπάρχει και το δικαστήριο, στον απώτατο ορίζοντα. Το δικαστήριο πιστεύω ότι είναι δύσκολο, γιατί είναι διαμετρικά αντίθετες οι θέσεις της Ελλάδας και τη Τουρκίας στο θέμα αυτό. Και αυτό γιατί στο θέμα της προσφυγής στη Χάγη η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν προς εξέταση από το δικαστήριο η αιγιαλίτιδα, οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατικοποίηση, ενώ εμείς θέλουμε αποκλειστικά και μόνον την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτό καθιστά αδύνατη τη συνεννόηση. Δεν μπορούμε να υπογράψουμε ένα συνυποσχετικό όταν διαφέρουμε τόσο πολύ».

Ο κ. Ροζάκης τόνισε ακόμα ότι για όλους τους λόγους πρότεινε «αντ’ αυτού, να εξετάσουμε το ενδεχόμενο προσφυγής εναντίον της Λιβύης για το τουρκολιβυκό σύμφωνο, για να δείξουμε το παράνομο του πράγματος και ταυτόχρονα να τεθούν και κάποια θέματα. Η Λιβύη έχει δηλώσει ήδη την πρόθεσή της να πάει στο Δικαστήριο μαζί μας, εξάλλου έχει εμπειρία στο θέμα του δικαστηρίου γιατί είναι διάδικος σε δύο υποθέσεις, άρα έχει εμπειρία στο δικαστήριο». «Εάν πάμε στο δικαστήριο», επεσήμανε ο κ. Ροζάκης, «επιτυγχάνουμε την απόδοση της παρανομίας του συμφώνου της Τουρκίας με τη Λιβύη, και φυσικά θα περιλαμβάνει και την Τουρκία, γιατί αφού θα είναι παράνομο για τη Λιβύη θα είναι και για την Τουρκία. Αφετέρου δημιουργεί τις προϋποθέσεις να αναγνωριστεί ότι τα νησιά μας, τα κοντινά στη ζώνη αυτή, έχουν υφαλοκρηπίδα. Αυτό θα είναι μεγάλη νίκη για την Ελλάδα, γιατί εάν αποδειχθεί ότι η Κάρπαθος, η Ρόδος , η Κρήτη έχουν υφαλοκρηπίδα, αυτή θα είναι κατά παντός στρεφόμενη. Ενδεχομένως αυτή η κίνηση, στη συνέχεια, να λειτουργήσει θετικά και για την οριοθέτηση με την Αίγυπτο, γιατί εφόσον έχει φύγει η ζώνη που διεκδικείται αυτή τη στιγμή από την Τουρκία, το έδαφος είναι ανοιχτό, η θάλασσα είναι ανοιχτή για δική μας προς ανατολάς επέκταση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Ο κ. Ροζάκης τόνισε ότι «ο διάλογος είναι απολύτως απαραίτητος για την διατήρηση της ειρήνης. Τα ΜΟΕ είναι μια μορφή διαλόγου, αλλά το κύριο θα ήταν να μπορούσαν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, γιατί αυτές είναι που μπορούν να έχουν ως κατάληξη το δικαστήριο με την Τουρκία. Γιατί η Τουρκία θα παρέμβει στη υπόθεση Ελλάδας Λιβύης, αλλά άλλο είναι η παρέμβαση και άλλο η απευθείας διάδικη κατάσταση. Εάν πάμε στο δικαστήριο με την Τουρκία έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αυτο θα γίνει εάν οι διερευνητικές συνεχιστούν από κει που διακόπηκαν, και χωρίς να είμαι υπεραισιόδοξος, υπάρχει μια μικρή περίπτωση να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της αιγιαλίτιδας και των γκρίζων ζωνών, με δεδομένο ότι η αποστρατικοποίηση είναι τετελεσμένο γεγονός. Αυτό σημαίνει ότι τα εκκρεμή ζητήματα είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο και οι γκρίζες ζώνες. Εάν βρεθεί κοινή συνισταμένη στα δυο κράτη τότε μπορούμε να προχωρήσουμε για διαπραγματεύσεις επίσημες για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και μόνον και εννοείται και για την ΑΟΖ».

«Οσο υπάρχει απόσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για τα θέματα που θα παραπεμφθούν δεν είναι δυνατή η παραπομπή» είπε ο κ. Ροζάκης και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό προτείνω τη Λιβύη αντ’ αυτού. Δηλ. εάν δεν μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση με τις διερευνητικές επαφές και κατά συνέπεια αυτές δεν αποδώσουν, το μόνο όπλο που μας απομένει, είναι η παραπομπή στη Χάγη της διαφοράς για τη συμφωνίας Λιβύης Τουρκίας, μόνον για τη Λιβύη».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου