O στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO

Σύνοδος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τηλεδιάσκεψη,
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, χθες στην 183η Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Α/ΓΕΕΔ).

Η σύνοδος της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ (European Union Military Committee, EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session - MC/CS) πραγματοποιήθηκε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβασή του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αναφέρθηκε στην επιχείρηση της ΕΕ «Ειρήνη», στην προσπάθεια εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της Τουρκίας, στην παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της γείτονος στο Αιγαίο και στην Κύπρο και στις δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν:


- Οι εξελίξεις στις τρέχουσες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.

- Η συνεργασία της Συμμαχίας με χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής (Middle East North Africa – MENA).

- Η επιχειρησιακή σχεδίαση της Συμμαχίας.

- Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Ο στρατηγός Κ. Φλώρος στην τοποθέτησή του, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους ομόλογούς του για τις απώλειές τους λόγω της πανδημίας καθώς και στον Καναδό και στον Κροάτη Αρχηγό ΓΕΕΔ για τα πρόσφατα ατυχήματα των ΕΔ των χωρών τους. Με τις παρεμβάσεις του ανέδειξε την προσφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ με την ανάληψη της διοίκησης του εφεδρικού Τάγματος της KFOR, την αστυνόμευση του Εναερίου Χώρου της Αλβανίας, της Βορείου Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου στο πλαίσιο του Air Policing, καθώς και την έκτακτη κάλυψη του επιχειρησιακού κενού στην Standing NATO Mine Countermeasures Group 2 (SNMCMG 2), με τη διάθεση ναρκοθηρευτικού πλοίου.

Όσον αφορά την πανδημία COVID-19, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επεσήμανε την επιτυχία με την οποία η χώρα μας την αντιμετώπισε -λαμβάνοντας έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα- περιορίζοντας τις συνέπειες στον πληθυσμό στο ελάχιστο δυνατό, με τη συμβολή στην εθνική προσπάθεια και των ελληνικών ΕΔ, οι οποίες επίσης κατέγραψαν εντυπωσιακά μικρούς αριθμούς κρουσμάτων σε σχέση με τη δύναμή τους, αλλά και τη συνδρομή τους στην κοινή αντιμετώπιση της κρίσης COVID-19, στο πλαίσιο της Συμμαχίας.

Τέλος, επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία της δράσης της Συμμαχίας στο Αιγαίο με την επιχείρηση «AEGEAN ACTIVITY» σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στα προσφέροντα δυνάμεις κράτη – μέλη και ειδικά στη Γερμανία και προέτρεψε τους ομολόγους του για μεγαλύτερη συνεισφορά.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος:


- Εξέφρασε την ικανοποίησή του, όσον αφορά την έναρξη της επιχείρησης «IRINI», δηλώνοντας ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή με προσωπικό, μέσα και εγκαταστάσεις, και ζήτησε την υποστήριξη του συνόλου των κρατών-μελών, δεδομένης της ζωτικής σημασίας της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου για την ΕΕ.

- Πρόβαλε την ανησυχία του για την πρόσφατη κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο Αιγαίο, συνεπεία της εργαλειοποίησης του φαινομένου εκ μέρους της Τουρκίας, που είχε ως σκοπό την άσκηση πίεσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ευχαριστώντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και όλα τα κράτη-μέλη της, που υποστήριξαν την Ελλάδα τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

- Επισήμανε την καθημερινή παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας τον γενικότερο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος και τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει κάτι τέτοιο. Αναφέρθηκε δε, στην πρόσφατη επικοινωνία του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ επί του θέματος καθώς και στην ανάγκη αλλαγής στάσης εκ μέρους της Τουρκίας, έναντι της οποίας η Ελλάδα πάντοτε τηρεί ετοιμότητα κατάλληλων αντιδράσεων.

- Επανέλαβε την πλήρη και διαρκή υποστήριξη της Ελλάδος στην Κύπρο, της οποίας τα κυριαρχικά δικαιώματα συστηματικά παραβιάζονται από την Τουρκία.

- Εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες και δράσεις της EΕ, που έχουν σκοπό τη συλλογική και συντονισμένη αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Τέλος αναφέρθηκε αφενός στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας από τις ελληνικές ΕΔ, οι οποίες διατήρησαν άθικτη την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα και ικανότητα, αφετέρου στη συνδρομή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου