Η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κινδύνων COVID-19: Δείτε πώς

Covid-19, Κορονοϊός, Βιταμίνη D, υγεία, βιταμίνες,
Από την έναρξη της επιδημίας του Κορονοϊού, έχουν γίνει πολλές έρευνες για τη σχέση που έχει η βιταμίνη D με το COVID-19. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ατόμων με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D που έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας με το COVID-19.

  •  Έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 καθώς και να μειώσει τη σοβαρότητα της ασθένειας.

  •  Οι ειδικοί λένε ότι η Βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση παθήσεων όπως το COVID-19.

  • Ο καλύτερος τρόπος για να πάρετε Βιταμίνη D είναι μέσω ηλιοφάνειας και υγιεινών γευμάτων, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και συμπληρώματα βιταμίνης D.

Η Bιταμίνη D είναι ένας πολύ γνωστός ανοσοποιητικός ενισχυτής.


Τώρα, μια σειρά από πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες λένε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορoύν επίσης να σας προστατεύσουν από τη μόλυνση του SARS-CoV-2, του ιού που μπορεί να προκαλέσει COVID-19. Και η βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της ασθένειας εάν κάνετε θετική δοκιμή για το COVID-19.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο με επικεφαλής τον Δρ, David Meltzer, επικεφαλής της ιατρικής του πανεπιστημίου, βρήκαν μια σχέση μεταξύ της ανεπάρκειας της βιταμίνης D και του κινδύνου ανάπτυξης COVID-19.

Οι ερευνητές μελέτησαν 489 ασθενείς και παρατήρησαν ότι εκείνοι με ανεπάρκεια βιταμίνης D (ορίζεται ως λιγότερο από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο αίματος) ήταν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες (1,77 φορές υψηλότερες) να είναι θετικοί στο νέο κοροναϊό από εκείνους με φυσιολογικούς επίπεδα βιταμίνης D.

"Αυτά τα ευρήματα φαίνεται να υποστηρίζουν έναν ρόλο της κατάστασης της βιταμίνης D στον κίνδυνο COVID-19", σημείωσαν οι ερευνητές.

Ζήτησαν επίσης περαιτέρω κλινικές μελέτες σχετικά με την πιθανή σύνδεση μεταξύ της βιταμίνης και της νόσου.

Ο Meltzer είπε στην Healthline ότι κατέταξε την επαρκή βιταμίνη D στη διατροφή «κάτω από τις μάσκες και την υγιεινή» από την άποψη της πρόληψης του COVID-19, αλλά, «νομίζω ότι πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όλων.»

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά την ανεπάρκεια της βιταμίνης D», δήλωσε ο Meltzer. "Εάν παίρνετε μια λογική δόση βιταμίνης D, είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς πονάει και μπορεί να βοηθήσει πολύ."

«Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D επηρεάζεται η ευαισθησία σας στη λοίμωξη», συμφώνησε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, σε μια πρόσφατη συνέντευξη του. «Δεν με πειράζει να προτείνω, και το κάνω μόνος μου, να παίρνουμαι  συμπληρώματα βιταμίνης D.»

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι πολύ συχνή στον πληθυσμό


Περισσότερο από το 40 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ έχουν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D, το οποίο μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια, κρόκοι αυγών, μανιτάρια και τρόφιμα εμπλουτισμένα με τη βιταμίνη, όπως το γάλα.

Η βιταμίνη D απαιτεί έκθεση στο φως του ήλιου για να ενεργοποιηθεί στο σώμα, ένα μοναδικό χαρακτηριστικό των βιταμινών.

Μια πρόσφατη ανάλυση 40 ερευνητικών μελετών διαπίστωσε ότι οι καθημερινές, μακροχρόνιες δόσεις βιταμίνης D φάνηκαν να προστατεύουν από οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις. Άλλες μελέτες έχουν επίσης βρει συσχετίσεις μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και της ευαισθησίας στο COVID-19.

Συγκεκριμένα, μια αξιόπιστη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γρενάδας στην Ισπανία, διαπίστωσε ότι από 50 άτομα με COVID-19 που έλαβαν καλσιφεδιόλη (calcifediol) έναν τύπο βιταμίνης D, το ένα απαιτούσε είσοδο στη ΜΕΘ, ενώ 13 από τα 26 άτομα που δεν είχαν λάβει θεραπεία απαιτούσαν είσοδο στη ΜΕΘ.

«Η πιλοτική μας μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση υψηλής δόσης καλσιφεδιόλης ή 25-υδροξυβιταμίνης D… μείωσε σημαντικά την ανάγκη για θεραπεία ICU ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία λόγω αποδεδειγμένης COVID-19», κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Ο Δρ Luigi Gennari , αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα ιατρικής, χειρουργικής επέμβασης και νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο της Σιένα στην Ιταλία, παρουσίασε πρόσφατα στοιχεία σε μια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Οστών και Ορυκτών Ερευνών που δείχνει πιθανή σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και τον κίνδυνο σοβαρότερων λοιμώξεων COVID-19.

Οι Ιταλοί ερευνητές δήλωσαν ότι τα άτομα που εισήχθησαν στη ΜΕΘ στο Νοσοκομείο San Luca του Μιλάνου με σοβαρά συμπτώματα COVID-19 είχαν χαμηλότερα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D και υψηλότερα επίπεδα ιντερλευκίνης-6 (μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον οργανισμό που σχετίζεται με φλεγμονή) από αυτά που νοσηλεύτηκαν με ήπια συμπτώματα (εκτός ICU)

Τα άτομα που πέθαναν από το COVID-19 στο νοσοκομείο είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από αυτά που επέζησαν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πώς βοηθά η βιταμίνη D


«Η βιταμίνη D διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας και την καταπολέμηση της ασθένειας με τον λιγότερο καταστροφικό τρόπο», μετριάζοντας την ανοσολογική απόκριση χωρίς να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση, όπως η «cytokine storm» που συχνά σχετίζεται με σοβαρή ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με Ο Δρ, Manisha Singal , επικεφαλής ιατρός στο Νοσοκομείο Bridgepoint στην Ουάσιγκτον, DC.

«Κατευθύνει το ανοσοποιητικό σύστημα μακριά από εξαιρετικά φλεγμονώδεις οδούς και προς ένα μονοπάτι που είναι πιο ρυθμισμένο», δήλωσε ο Singal στην Healthline

Η Singal είπε ότι ενώ είναι καλύτερο να λαμβάνετε βιταμίνη D από φυσικές πηγές, τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να είναι αποτελεσματικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Θα πάρετε αρκετή βιταμίνη D εάν τρώτε ένα σχετικά υγιές γεύμα και έχετε λίγο φως του ήλιου», είπε.

Η Singal συνέστησε επίσης να δοκιμάζονται τα επίπεδα βιταμίνης D από γιατρό.

«Σε καιρούς όπως αυτός είναι πολύ σημαντικό από ποτέ να γνωρίζουμε τι υπάρχει στο σώμα μας», είπε. «Η βιταμίνη D μπορεί να εμποδίσει την έκθεση στο COVID-19 από το να γίνει λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε εσάς και σε άλλους ανθρώπους».
πηγή: healthtime

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου