Euronews: «Εφιαλτικά τα σενάρια για την ανεργία στην ΕΕ»

ανεργία, ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιδόματα ανεργίας, Ε.Ε., Euronews, Μαρία Ψαρά,
Η εκτίμηση των ευρωπαϊκών συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι εκτός από τον επίσημο αριθμό των 15 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη, 45 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε προγράμματα προσωρινής υποστήριξης εργασίας σημαίνει ότι χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας και της ΕΕ η ανεργία θα μπορούσε να φτάσει σε ένα αφόρητο νούμερο των 60 εκατομμυρίων ανέργων!!!


Δεκάδες άνθρωποι κάνουν ουρά σε συνδικαλιστικό γραφείο στις Βρυξέλλες. Υποβάλλουν τα δικαιολογητικά τους για το επίδομα ανεργίας. Από τότε που άρχισε η κρίση, οι αριθμοί των πολιτών που έλαβαν βοήθεια αυξήθηκε.

Αρκεί το επίδομα εργασίας;

«Για μένα είναι το μόνο έσοδο που μου πληρώνει το σπίτι μου. Μόνο γι αυτό μου φτάνει, για το νοίκι μου. Για το φαγητό, πρέπει να δουλέψω παραπάνω, μόνο γι αυτό»

Η Άννα Γκαρσία είναι οικιακή βοηθός. Από την αρχή της κρίσης του κορονοϊού, συχνά χρειάζεται να παίρνει το επίδομα ανεργίας.

«Δεν ξέρω πότε μπορούμε να τελειώσουμε με όλα αυτά. Είναι πολύ δύσκολο», μας λέει.

Χώρες όπως το Βέλγιο ή η Ελλάδα διαθέτουν λίγα χρήματα για να υποστηρίξουν προσωρινά κοινωνικά μέτρα. Το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλει στη χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμων εργασιακών διευκολύνσεων στα κράτη μέλη. Αυτό το εργαλείο συλλέγει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, χρησιμοποιώντας τις εγγυήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπόρεσε να πληρώσει τα χρήματα, τουλάχιστον σε ορισμένα κράτη μέλη, επειδή τα κράτη μέλη υπέβαλαν τις αιτήσεις τους για να λάβουν χρήματα από το SURE. 81 δισεκατομμύρια, όπως γνωρίζουμε, κινητοποιούνται μέχρι στιγμής. Υπάρχουν ακόμη περίπου 19 δισεκατομμύρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ίσως για την παράταση των μέτρων. 16 χώρες θα επωφεληθούν από αυτά τα χρήματα. Το εκτιμούμε ως πολύ θετικό αποτέλεσμα των μέτρων έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο Λούκα Βιζεντίνι, γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Οι μεγαλύτεροι ευνοούμενοι είναι μέχρι στιγμής η Ιταλία και η Ισπανία των οποίων οι οικονομίες υποφέρουν περισσότερο. Αλλά και η Πολωνία και η Ρουμανία λαμβάνουν σημαντικά ποσά.

Η εκτίμηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ότι εκτός από τον επίσημο αριθμό των 15 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη, 45 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε προγράμματα προσωρινής υποστήριξης εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς την υποστήριξη της πολιτείας και της ΕΕ η ανεργία θα μπορούσε να φτάσει σε ένα αφόρητο νούμερο των 60 εκατομμυρίων ανέργων.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι τα χρήματα που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα - αυτά τα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι επαρκή για την κάλυψη του επόμενου έτους. Επειδή τα χρήματα θα διατεθούν την άνοιξη του επόμενου έτους, υπάρχει ένα κενό, υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι, ακόμη και μετά την εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης σε εθνικό επίπεδο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επιστρέψουμε στην ίδια κατάσταση που είχαμε πριν, από την άποψη της απασχόλησης. Πιθανώς θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουμε το SURE και επίσης να σκεφτούμε κάποιο μόνιμο μέσο από αυτή την άποψη», λέει ο Βιζεντίνι.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ αντιμετωπίζουν δύσκολα θέματα σε συνομιλίες σχετικά με τα χρήματα ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού, που συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο και εκατομμύρια θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο.
Euronews / Μαρία Ψαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου