ECDC: Πηγή «μεγάλης ανησυχίας» η εξέλιξη της επιδημίας σε 23 χώρες της ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο - Εξαιρείται η Ελλάδα

Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ECDC, σοβαρή ανησυχία, ανησυχητική, σταθερή,
Η εξέλιξη της επιδημίας Covid-19 σε 23 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί πλέον «μεγάλη ανησυχία», σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ECDC- που δημοσιεύεται σήμερα.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων - ECDC - έχει αναπτύξει επιδημιολογικά κριτήρια για να κατηγοριοποιήσει την επιδημιολογική κατάσταση σε χώρες ως «ανησυχητικές» ή «σοβαρές ανησυχίες» (βλ. Παράρτημα 1 ). Χώρες των οποίων η επιδημιολογική κατάσταση δεν πληροί τα κριτήρια είτε «ανησυχίας» είτε «σοβαρής ανησυχίας» χαρακτηρίζονται ως «σταθερές» καταστάσεις, παρόλο που, όπως φαίνεται στο Παράρτημα 2, χώρες αυτής της κατηγορίας ενδέχεται να εξακολουθούν να αναφέρουν υψηλή ή αυξανόμενη τιμές για τουλάχιστον μία από τις τιμές παραμέτρων που χρησιμοποιούνται ως κριτήρια.

Χώρες με επιδημιολογική κατάσταση «σοβαρής ανησυχίας»

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το ECDC, οι χώρες των οποίων τα ποσοστά ή / και οι τάσεις τις προκαλούν να χαρακτηριστούν ως σοβαρές ανησυχίες περιλαμβάνουν την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία , Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτές οι χώρες έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «σοβαρής ανησυχίας» λόγω του ότι έχουν υψηλά ή αυξανόμενα ποσοστά ειδοποίησης περίπτωσης και / ή θετική δοκιμή ≥3%, καθώς και υψηλά ποσοστά ειδοποιήσεων στις ηλικιακές ομάδες ή / και υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Η Γερμανία συμπεριλαμβάνεται επίσης σε αυτήν την ομάδα χωρών με επιδημιολογική κατάσταση «σοβαρής ανησυχίας». Η χώρα έχει επίσης αυξανόμενα ποσοστά ειδοποίησης στους ηλικιωμένους, ωστόσο λόγω τεχνικών ζητημάτων,

Παρόλο που υπήρξε μια γενική αύξηση στα επίπεδα των δοκιμών σε όλες τις χώρες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον εντοπισμό επιπρόσθετων περιπτώσεων που είναι ασυμπτωματικές ή έχουν βιώσει μια ήπια μορφή της νόσου, αυτή η αύξηση των δοκιμών δεν εξηγεί την πλήρη επιδημιολογική εικόνα στο αυτές τις χώρες. Στην πραγματικότητα, η ταυτόχρονη αύξηση της θετικότητας των τεστ που παρατηρήθηκε σε πολλές χώρες, η οποία για ορισμένες συνοδεύτηκε από αύξηση των εισαγωγών στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ, δείχνει μια κλιμακούμενη επιδημιολογική κατάσταση. Επομένως, η συνολική πιθανότητα μόλυνσης για τον πληθυσμό σε αυτές τις χώρες είναι πολύ υψηλή.

Σε πολλές από αυτές τις χώρες, τα ποσοστά κοινοποίησης σε ορισμένες υποεθνικές περιοχές είναι πολύ υψηλά και τα ποσοστά σε άλλες περιοχές αυξάνονται. Ορισμένες χώρες έχουν δει μια πρόσφατη κλιμάκωση στα ποσοστά ειδοποίησης για τις παλαιότερες ομάδες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς οι ηλικιωμένοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και η ΜΕΘ έχουν αυξηθεί και ορισμένες υποεθνικές περιοχές έχουν ήδη δείξει ότι υπάρχει σημαντική πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Η θεραπεία ατόμων με σοβαρή λοίμωξη παραμένει σε μεγάλο βαθμό υποστηρικτική. Ενώ η βελτιωμένη φροντίδα και η καλύτερη ανίχνευση λοιμώξεων μεταξύ των νεότερων ανθρώπων μπορεί εν μέρει να εξηγήσουν τη χαμηλότερη θνησιμότητα από ό, τι νωρίτερα το έτος, οι χώρες ήδη βιώνουν ή μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση των ποσοστών θανάτου εάν η μετάδοση συνεχίσει να αυξάνεται.

Όλες οι χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ και το ΗΒ έχουν εφαρμόσει διάφορες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, αλλά αυτές δεν ήταν πλήρως επιτυχείς στον έλεγχο της μετάδοσης και η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώνεται τώρα γρήγορα. Η εφαρμογή αυστηρότερων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, οι οποίες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές στον έλεγχο της επιδημίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ / ΕΟΧ και στο ΗΒ κατά την άνοιξη του 2020, φαίνεται να είναι η μόνη διαθέσιμη στρατηγική που μπορεί να έχει μέτρια (σε αντίθεση με την υψηλή) επίδραση στην ασθένεια για άτομα και παροχή υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια γενική εκτίμηση του γενικού πληθυσμού να διατρέχει υψηλό κίνδυνο . Για ευάλωτα άτομα , με πολύ υψηλή πιθανότητα μόλυνσης και πολύ υψηλό αντίκτυπο ασθένειας, ο συνολικός κίνδυνος σε αυτές τις χώρες εκτιμάται ότι είναιπολύ ψηλά .

Χώρες με επιδημιολογική κατάσταση «ανησυχητική»

Με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία στο ECDC, προς το παρόν δεν υπάρχουν χώρες που να χαρακτηρίζονται ως επιδημιολογικές καταστάσεις «ανησυχητικές».

Χώρες με «σταθερή» επιδημιολογική κατάσταση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει το ECDC, μόνο έξι χώρες έχουν σταθερή επιδημιολογική κατάσταση (δεν πληροί τα κριτήρια για μια επιδημιολογική κατάσταση «ανησυχίας» ή «σοβαρής ανησυχίας»): Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Λιχτενστάιν και Νορβηγία . Η πιθανότητα μόλυνσης για τον πληθυσμό σε αυτές τις χώρες είναι γενικά χαμηλή, αλλά ο αντίκτυπος της μόλυνσης εξακολουθεί να ποικίλλει ανάλογα με τα άτομα που επηρεάζονται. Για τον γενικό πληθυσμό , ο αντίκτυπος εκτιμάται ως χαμηλός και ως εκ τούτου υπάρχει μικρός συνολικός κίνδυνος COVID-19 σε αυτές τις χώρες. Ωστόσο, για ευάλωτα άτομα , συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και ατόμων με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, ο αντίκτυπος εκτιμάται ως πολύ υψηλός, με αποτέλεσμα μια μέτριασυνολικός κίνδυνος.

Μεταξύ αυτών των έξι χωρών, υπάρχει ακόμη συνεχής μετάδοση και η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται στενά. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν πλήρη και έγκαιρα δεδομένα σχετικά με τις περιπτώσεις COVID-19, τα ποσοστά δοκιμών και τη θετική δοκιμή και θα πρέπει να συλλέγουν δεδομένα σχετικά με βασικούς δείκτες υγειονομικής περίθαλψης, όπως οι εισαγωγές ICU.
πηγή: ESDC

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου