Μεταφέρεται η PITSOS στην Τουρκία – Αντιδράσεις εργαζομένων: «Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει»

εργοαστασιο ΠΙΤΣΟΣ, PITSOS, Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου. ΠΟΕΜ, Σωματείο Εργαζομένων ΠΙΤΣΟΣ,
ΤΕΛΟΣ εποχής για το ιστορικό εργοστάσιο της ελληνικής "ΠΙΤΣΟΣ" που ιδρύθηκε το 1865, είναι από τα παλαιότερα της χώρας, και είχε μετονομαστεί σε BSH Hellas, όταν το εξαγόρασε η γερμανική Bosch-Siemens Hausgerate Gmb.


Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, ζητώντας τη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να μη σταματήσει η λειτουργία της PITSOS. «Υπήρχε μία υπόσχεση από τη Siemens να φτιάξει ένα εργοστάσιο με 700 θέσεις εργασίας και δεν τηρήθηκε. Μπορεί να έχει και σημειολογικό χαρακτήρα η απόφαση να μεταφερθεί το εργοστάσιό μας στην Τουρκία» δηλώνει στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Σωματείου Εργαζομένων της Pitsos, Χ. Μπούκουλας.

Η PITSOS έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Το εργοστάσιο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη είναι από το 1958, ενώ πιο πριν ήταν στη Λ. Αλεξάνδρας.

Όπως σημείωσε από τότε που εξαγοράστηκε η Pitsos από την Bosch και τη Siemens έχει μόνιμη κερδοφορία. «Κινδυνεύουμε άμεσα οι 250 εργαζόμενοι, όπως και άλλοι τόσοι άμεσα εμπλεκόμενοι προμηθευτές. Είναι κάτι που το ξέραμε από καιρό και κάνουμε συνεχείς οχλήσεις. Θέλουμε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», είπε και πρόσθεσε ότι αποτελεί ευκαιρία και πρόκληση για την κυβέρνηση για τη στήριξη της ανάπτυξης: «Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει», σημείωσε.

Mετά από 155 χρόνια μεταφέρεται εκτός Ελλάδος η BSH (PITSOS)

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, ζητώντας τη λήψη πρωτοβουλιών, ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία της BSH (PITSOS).

Ακολουθεί η επιστολή της ΠΟΕΜ στον πρωθυπουργό

«Η Εταιρεία πρώην ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Είναι θυγατρική της ΒSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch. Από 1η Ιανουαρίου 2015 η ΒSH (pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch και η τιμή εξαγοράς ανήλθε στα 3 δις. Η εταιρία μέχρι και σήμερα είναι κερδοφόρα.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020.

Οι εργαζόμενοι της Πίτσος έχουν καταγγείλει την αθέτηση της συμφωνίας για επενδύσεις καθώς και τις αποχωρήσεις Οι εργαζόμενοι κοιτάζουν το μέλλον που έρχεται και το αύριο που θα τους στείλει στην ανεργία.

Μετά από παρουσία της ΠΙΤΣΟΣ 155 ετών στην Ελλάδα, η ΠΙΤΣΟΣ θα παράγεται πλέον στην Τουρκία. Η αποχώρηση της παραγωγικής μονάδας από την Ελλάδα σημαίνει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας και μείωση εξαγωγών. Η εταιρεία BSH (PITSOS) χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης, αναφέρεται σαφώς ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας».

Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως: «Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αναφέρεται στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (PITSOS) . Η νέα επένδυση που θα εξέταζε να πραγματοποιήσει η Siemens στην Ελλάδα ήταν μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση και αφορούσε την μετεγκατάσταση του εργοστασίου της BSH ( PITSOS) από την περιοχή του Ρέντη στην περιοχή της Ελευσίνας. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με το Ελληνικό Δημόσιο παραμένει δίχως υλοποίηση, ενώ με τη «βούλα» των κυβερνήσεων η SIEMENS επέστρεψε στους διαγωνισμούς για δημόσια έργα.

Η ΠΙΤΣΟΣ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γνωρίζοντας τις προσπάθειες σας για επενδύσεις και ανάπτυξη θα θέλαμε να ζητήσουμε την άμεση συμπαράσταση σας για να αποτρέψουμε το κλείσιμο ενός ιστορικού εργοστασίου και μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Είναι στα χέρια της κυβέρνησης να παραμείνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα, να γίνει επένδυση και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη.

Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας καθώς και μία συνάντηση μαζί σας.

Ανάπτυξη με κλειστά εργοστάσια δεν υπάρχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου