Ευκλείδης Τσακαλώτος: Φυσικά και στόχος μας είναι η πρώτη θέση στις εκλογές

Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΣΥΡΙΖΑ, Ομπρέλα, iEidιseis, Βασίλης Σκουρής,

«Η "Ομπρέλα" είναι η συνάντηση μελών του κόμματος που ενδιαφέρονται και μεριμνούν ώστε η 2η φορά Αριστερά να γίνει γρήγορα και σωστά», δηλώνει ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος...

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εναγωνίως εκλογές πριν γίνουν προφανή σε όλον τον κόσμο όσα έχουμε συζητήσει. Πριν οι ευθύνες του και για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την οικονομία γίνουν ακατόρθωτο να κρυφτούν από το μιντιακό τείχος που έχει χτίσει γύρω του».

Τα παραπάνω τονίζει με συνέντευξή του στο iEidiseis.gr ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ θέτει ως στόχο του κόμματός του την πρώτη θέση. «Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά χρήσιμοι», δηλώνειχαρακτηριστικά, ενώ επιτίθεται στην κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί.

«Η "Ομπρέλα" είναι η συνάντηση μελών του κόμματος που ενδιαφέρονται και μεριμνούν ώστε η 2η φορά Αριστερά να γίνει γρήγορα και σωστά», αναφέρει και προσθέτει: «Τα περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης τα λένε άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ζήσει τι σημαίνει εσωκομματική αντιπολίτευση».

«Ο Αλέξης Τσίπρας αν και νέος άνθρωπος έχει ζήσει δύο φορές στο παρελθόν την αφόρητη κατάσταση όπου η εσωκομματική αντιπολίτευση αμφισβητούσε με κάθε τρόπο, συνήθως αθέμιτο, την ηγεσία του κόμματος. Δεν παρασύρεται δηλαδή από τους καλοθελητές και το απέδειξε», τονίζει με νόημα.

Ακολουθεί η συνέντευξη Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ιστοσελίδα iEidiseis.gr και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή.

Πού οδεύει η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη της πανδημίας;

Τα βασικά προβλήματα στην Ελλάδα και την Ευρώπη πριν την κρίση του 2010 ήταν αυξανόμενα χρέη, ανισότητες, στάσιμοι μισθοί χαμηλό επίπεδο δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων. Τίποτα από όσα κάνει η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει αυτά -πολλώ δε μάλλον τις νέες προκλήσεις- ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες. Και αυτό παρότι είχε πολλές δυνατότητες (την πολιτική της ΕΚΤ, την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το μαξιλάρι που τους αφήσαμε, το ρυθμισμένο χρέος κλπ) για να κάνει πιο ενεργητικά πράγματα. Έχουμε μάθει από όλη την οικονομική ιστορία ότι όταν αντιμετωπίζεις μια μεγάλη ύφεση πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα πολύ έγκαιρα.

Εάν δεν το κάνεις, θα έχεις πρόβλημα αργότερα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις με ακόμα πιο ενεργητική πολιτική. Η Κυβέρνηση μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια επόμενη μέρα με την κοινωνία χρεωμένη, με χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές και πολύ κόσμο στην ανεργία. Μια επόμενη μέρα με τεράστιο ιδιωτικό χρέος και μια αναιμική ανάπτυξη. Αυτό ενδεχομένως θα οδηγήσει και σε έναν εκρηκτικό λόγο χρέος/ΑΕΠ.

Αρκετά από αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να έχουν αμβλυνθεί αν η κυβέρνηση επέλεγε να στηρίξει πραγματικά την κοινωνία και την οικονομία εγκαίρως. Φοβάμαι όμως ότι η φτωχοποίηση μεγάλων κομματιών της κοινωνίας είναι συνειδητή επιλογή για την Δεξιά σε περιόδους κρίσεων καθώς είναι ο μόνος τρόπος να στηρίξουν τους πραγματικούς τους συμμάχους που σίγουρα δεν είναι ο κόσμος της εργασίας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τι μέτρα θα χρειαστούν προκειμένου να περιοριστούν τα θύματα της κρίσης; Σε αυτά μπορεί να είναι και το κούρεμα του ιδιωτικού χρέους;

Μια κρίση πάντα κάποιος την πληρώνει. Το ποιος είναι πολιτική απόφαση. Στα δύο πρώτα μνημόνια οι κυβερνήσεις επέλεξαν να πληρώσουν την κρίση ο κόσμος της εργασίας και τα μεσαία στρώματα. Παρά την περί αντιθέτου προπαγάνδα εμείς το αλλάξαμε αυτό το 2015. Η ΝΔ κάνει ότι μπορεί σήμερα ώστε να την πληρώσουν ξανά οι ίδιοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, και για την μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, και για την επιδότηση στον κόσμο της εργασίας και για την προστασία των ευάλωτων. Τα μέτρα αυτά θα απέτρεπαν και την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους. Η Κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Έτσι έχει δημιουργηθεί ξανά ένα μεγάλο χρέος για το μεγαλύτερο κομμάτι του οποίου ο κόσμος δεν φέρει καμία ευθύνη. Καταλαβαίνετε ότι το να φορτωθεί όλα τα βάρη της κρίσης δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε δίκαιο. Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα προς επίλυση, αλλά η κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι σαφής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, και για την μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις, και για την επιδότηση στον κόσμο της εργασίας και για την προστασία των ευάλωτων. Τα μέτρα αυτά θα απέτρεπαν και την έκρηξη του ιδιωτικού χρέους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τι νέες παραδοχές θα πρέπει να κάνει; Μπορεί πχ να επανέλθουν οι δημοσιονομικοί στόχοι;

Το ζήτημα είναι αν η -έστω και περιορισμένη- αλλαγή πολιτικής που είδαμε από την ΕΕ κατά την διάρκεια της πανδημίας θα είναι μόνιμη ή όχι. Αν η λογική είναι «κρίση ήταν και πέρασε, ας επανέλθουμε στην σφικτή δημοσιονομική πολιτική» τότε πολύ γρήγορα η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με εξαιρετικά σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα. Αν κατανοήσει την αναγκαιότητα αλλαγής παραδείγματος τότε μπορούμε να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα της ένωσης και των λαών της. Και το τελευταίο δεν πρόκειται να γίνει από μόνο του ως δια μαγείας, δηλαδή χωρίς την παρέμβαση των κινημάτων και της αριστεράς.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με την πανδημία, αναμένεται να επιφέρει μεγάλες αναδιαρθρώσεις στην οικονομία και το ελληνικό επιχειρείν. Ποιες πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες; Και σας ανησυχεί κάτι;

Οι προτεραιότητες πρέπει να είναι η στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου ώστε να αποκτήσει βιώσιμα χαρακτηριστικά. Χρειάζονται μέτρα στήριξης των συνεργειών, και προστασίας απέναντι στον ανταγωνισμό των μεγάλων. Όλα αυτά βέβαια είναι στον αντίποδα όσων κάνει η ΝΔ. Όπως λέει ο Αντώνης Λιάκος, η ανάγνωση που κάνει η κυβέρνηση στο ταμείο ανάκαμψης εμπεριέχει μια φιλοσοφία, η οποία αποτυπώνεται στο σχέδιο Πισσαρίδη.

Ποια είναι η φιλοσοφία αυτή; Ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από τη μεγαλύτερη «ευελιξία» της εργασίας, από την εξασφάλιση αθρόας και χωρίς εμπόδια προσφοράς της, και από τη μείωση του μεριδίου της εργασίας επί των κερδών. Αυτή η ανάγνωση έχει σκληρό ταξικό πρόσημο.

Αντιλαμβάνεται την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως στρέβλωση που έχει κόστος και παγιδεύει εργατικό δυναμικό και ως εκ τούτου προτείνει την καταστροφή ενός μεγάλου μέρους των μικροπαραγωγών και την προλεταριοποίησή τους. Όσοι επιζήσουν, προκειμένου να επιβιώσουν θα γίνουν μέρος των «διεθνών αλυσίδων αξίας», δηλαδή θα αναλάβουν υπεργολαβίες σε διεθνείς αλυσίδες.

Εκτιμάτε ότι η οικονομία θα οδηγήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρόωρες κάλπες;

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εναγωνίως εκλογές πριν γίνουν προφανή σε όλον τον κόσμο όσα έχουμε συζητήσει. Πριν οι ευθύνες του και για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την οικονομία γίνουν ακατόρθωτο να κρυφτούν από το μιντιακό τείχος που έχει χτίσει γύρω του. Με σοβαρή και προγραμματική αντιπολίτευση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η πτώση της δημοφιλίας της κυβέρνησης θα είναι πολύ ταχύτερη από ότι ελπίζει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εναγωνίως εκλογές πριν γίνουν προφανή σε όλον τον κόσμο όσα έχουμε συζητήσει. Πριν οι ευθύνες του και για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας αλλά και για την οικονομία γίνουν ακατόρθωτο να κρυφτούν από το μιντιακό τείχος που έχει χτίσει γύρω του

Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές ποιος είναι για εσάς; Η πρώτη θέση;

Φυσικά. Ο στόχος της αριστεράς είναι να βελτιώσει τις ζωές του κόσμου. Αυτό μπορεί να το κάνει πολύ καλύτερα από την θέση της κυβέρνησης. Θέλουμε να κερδίσουμε για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά χρήσιμοι.

Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές για να είμαστε όσο το δυνατόν πιο κοινωνικά χρήσιμοι

Συμφωνείτε με την Προοδευτική Διακυβέρνηση; Και με ποιον αυτή θα γίνει;

Μα είναι διακεκριμένος στόχος μας. Προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει μια κυβέρνηση που θα ενισχύσει τον κόσμο της εργασίας, θα ισχυροποιήσει το κοινωνικό κράτος, θα επεκτείνει τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, θα προστατεύσει το περιβάλλον.

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διευκρινίσουμε στο άμεσο μέλλον τι ακριβώς σημαίνει το κάθε ένα από αυτά τα σημεία στο σήμερα. Σε αυτή τη προγραμματική βάση θα γίνει κάθε συμμαχία, αλλιώς θα είναι θνησιγενής. Ιδιαίτερα η συνεισφορά της αριστεράς, είναι η κατανόηση του ότι για να τα κάνεις όλα αυτά με βιώσιμο τρόπο χρειάζεσαι παρεμβάσεις στην παραγωγή.

Όπως είναι πια ξεκάθαρο, το οικονομικό μοντέλο προ 2010 δεν ήταν βιώσιμο και ούτε το μοντέλο που προωθεί η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι βιώσιμο. Ούτε βιώσιμο ούτε ηγεμονικό. Με την έννοια ότι δεν ενσωματώνει σημαντικά κομμάτια των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων και για αυτό ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτικής της.

Τελικά ως κυβέρνηση γ@@@σατε τη μεσαία τάξη;

Έχω παρουσιάσει και εγώ αλλά και πολλοί άλλοι τα στοιχεία που αποδεικνύουν πόσο χάσανε τα μεσαία στρώματα σε όρους εισοδήματος λόγω της χρεοκοπίας της χώρας και την εφαρμογή των 2 πρώτων μνημονίων. Και πως το μεγαλύτερο κομμάτι των μεσαίων στρωμάτων είδε, έστω και μικρή, βελτίωση κατά την διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης.

Δεν έχω δει καμία σοβαρή στοιχειοθετημένη ανάλυση που αμφισβητεί αυτήν την εικόνα. Θα μπορούσαμε προφανώς, αν είχαμε λιγότερους περιορισμούς κατά την διάρκεια του τρίτου μνημονίου και περισσότερο χρόνο μετά από την έξοδο, να είχαμε κάνει περισσότερα. Το πολιτικό ζήτημα όμως είναι άλλο.

Αν τα μεσαία στρώματα έχουν βιώσιμη προοπτική με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ. Και η εμπειρία από την ανάληψη της κυβέρνησής από την ΝΔ δείχνει, όπως απάντησα και παραπάνω, ότι οι πολιτικές της δεν μπορούν να ενσωματώσουν σημαντικά κομμάτια των μεσαίων στρωμάτων. Και για αυτόν τον λόγο αργά η γρήγορα η έλλειψη ηγεμονικής πρότασης από την πλευρά της ΝΔ θα οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Το ΚΙΝΑΛ πού εκτιμάτε ότι θα οδηγηθεί το επόμενο διάστημα; Αριστερά ή δεξιά;

Είναι κάτι που πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι. Και από αυτή την απόφαση θα εξαρτηθεί η ίδια η ύπαρξή του.

Τι οφείλει να πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανατρέψει το κλίμα;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να κάνει συστηματική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στη ΝΔ, να μην αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, αφού καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη δεν είναι τίποτα άλλο παρά κομματικός συγκεντρωτισμός, μεροληψία υπέρ των «φίλων», ταξική πολιτική υπέρ των πλουσίων, και των ισχυρών, «δώρα» στους ιδιώτες, κομματική κατάληψη της δημόσιας διοίκησης και κατεδάφιση κάθε διαφανούς δημόσιου θεσμού.

Νεοφιλελευθερισμός στην οικονομία, κομματισμός στο κράτος, με ακροδεξιά υπεράσπιση του κοινωνικού συντηρητισμού. Βέβαια η αποκάλυψη των πολιτικών της ΝΔ δεν είναι αρκετή, οφείλουμε καθετί που καταγγέλλουμε, ότι καταψηφίζουμε, την ίδια στιγμή να καταθέτουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση. Χρειάζεται το πρόγραμμα μας να δίνει απαντήσεις και προοπτική ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς.

Η Ομπρέλα, τελικά, τι είναι; Πολλοί επιμένουν πως είναι μια συσπείρωση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην Κουμουνδούρου είτε για να έχει όμηρο τον Τσίπρα, είτε για να τον αμφισβητήσει ευθέως…

Η Ομπρέλα είναι η συνάντηση μελών του κόμματος που ενδιαφέρονται και μεριμνούν ώστε η 2η φορά Αριστερά να γίνει γρήγορα και σωστά. Την αποτελούν άνθρωποι, γυναίκες και άνδρες, με διαφορετική κομματική διαδρομή που τους ενώνουν κοινές αξίες και κοινές διαπιστώσεις στα βασικά, αλλά απολύτως αναγκαία για ένα κόμμα της Αριστεράς.

Τα περί εσωκομματικής αντιπολίτευσης τα λένε άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν ζήσει τι σημαίνει εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο Αλέξης Τσίπρας αν και νέος άνθρωπος έχει ζήσει δύο φορές στο παρελθόν την αφόρητη κατάσταση όπου η εσωκομματική αντιπολίτευση αμφισβητούσε με κάθε τρόπο, συνήθως αθέμιτο, την ηγεσία του κόμματος. Δεν παρασύρεται δηλαδή από τους καλοθελητές και το απέδειξε.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και νέος άνθρωπος, έχει ζήσει δύο φορές στο παρελθόν την αφόρητη κατάσταση όπου η εσωκομματική αντιπολίτευση αμφισβητούσε με κάθε τρόπο, συνήθως αθέμιτο, την ηγεσία του κόμματος. Δεν παρασύρεται δηλαδή από τους καλοθελητές και το απέδειξε

Ο τρόπος που λειτουργούν οι τάσεις είναι ορθός; Για πολλούς είναι κόμμα μέσα στο κόμμα.

Οι τάσεις, τα ρεύματα ιδεών είναι πλούτος για το κόμμα μας. Όπως γνωρίζετε το ανοικτό, πλουραλιστικό κόμμα στο οποίο οι τάσεις δεν είναι απλά νόμιμες δια του καταστατικού, αλλά αναγκαίες, ήταν η απάντηση της ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στη μονολιθικότητα. Και σε αυτό δεν υπάρχει κάποιος σκεπτόμενος άνθρωπος που διαφωνεί. Άλλωστε όπως λέει και ο Αλέξης Τσίπρας «Τα δήθεν εσωκομματικά μέτωπα είναι κατασκευάσματα αυτών που πιστεύουν στα κόμματα – νεκροταφεία ιδεών. Θα ήταν αφύσικο άλλωστε, σε μια τέτοια συγκυρία στην Ελλάδα και διεθνώς, όπου η πανδημία έχει αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων, ένα πολιτικό κόμμα του δικού μας χώρου να μη συζητά, να μην επερωτά, να μη σταματά να αναζητά διαρκώς τρόπους ώστε να κάνει την πολιτική του πιο αποτελεσματική και χρήσιμη για την κοινωνία.

Όπως λέει και ο Αλέξης Τσίπρας «Τα δήθεν εσωκομματικά μέτωπα είναι κατασκευάσματα αυτών που πιστεύουν στα κόμματα – νεκροταφεία ιδεών»

Οι νέες ιδέες στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει το κόμμα σας ποιες πρέπει κατά την άποψή σας να γίνει;

Το πρόγραμμα μας θα απαντάει στο βασικό ερώτημα του κόσμου: πως θα αλλάξει η ζωή μου από την διακυβέρνηση της δεύτερης φοράς Αριστερά. Τόσο στο άμεσο, δηλαδή τι θα γίνει στην δημόσια υγεία, την παιδεία, πως θα νοιώθει δηλαδή πραγματική ασφάλεια για την ζωή και το εισόδημά του αλλά και στο πιο μακροπρόθεσμο: Πώς το παραγωγικό μοντέλο θα γίνει βιώσιμο ώστε η επόμενη γενιά να ζήσει καλύτερα, να μειώνονται σταδιακά οι ανισότητες όλων των ειδών. Πως δηλαδή ο κόσμος μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μια περίοδο σκληρής δεξιάς θα αποκτήσει ξανά ελπίδα για το μέλλον. Το άμεσο αλλά και το απώτερο.
πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου