«Ελλάδα 2.0»: Τι περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (video)

«Ελλάδα 2.0», Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμιbκό μετασχηματισμό....

Την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα υποδεχθεί σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα μεταβούν στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα από όπου θα κάνουν δηλώσεις. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστούν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και θα ακολουθήσει συζήτηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες.

Στόχος του προγράμματος είναι να κινητοποιήσει η Ελλάδα συνολικούς επενδυτικούς πόρους ύψους 57 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα έξι χρόνια, για το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία για την ανοικοδόμηση των βιομηχανιών δικτύου, τη μεταρρύθμιση των κρατικών υπηρεσιών, την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη μεταρρύθμιση των θεσμών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ως «γέφυρα στην με τη μετά-covid εποχή» με στόχο τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη που θα βασίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό μοντέλο.

Η Ελλάδα δικαιούται να λάβει συνολικά σχεδόν 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο ανάκαμψης ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν συμφωνήσει οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το προηγούμενο καλοκαίρι.

Το εθνικό σχέδιο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περιλαμβάνει έργα που υπερκαλύπτουν τους ευρωπαϊκούς στόχους με το 38% αυτών να προορίζεται σε έργα για την πράσινη μετάβαση και το 22% για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.

Την τελική αξιολόγηση και για την αναλογία των έργων θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα χρειαστούν επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέρχονται από τράπεζες και επενδυτές.

Είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο δεδομένου ότι η Ελλάδα μόλις άρχισε να ανακάμπτει από μια δεκαετία σκληρής οικονομικής κρίσης και προγραμμάτων λιτότητας, με την ύφεση που έπληξε τη χώρα πέρυσι να φτάνει το 8,2% του ΑΕΠ της ενώ παράλληλα η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ .

«Τα περισσότερα χρήματα θα έρθουν το 2023 και αργότερα. Αυτό είναι περισσότερο μια μεσοπρόθεσμη βοήθεια και όχι μια άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας ή τη μείωση της ελληνικής ανεργίας. Αλλά ταυτόχρονα μπορεί επίσης να επηρεάσει τις προσδοκίες. Διότι εάν οι επενδυτές πιστέψουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα με σύνεση, εάν πράγματι προσφέρει οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον, τότε μπορούν να αρχίσουν να επενδύουν από τώρα και επομένως η φάση ανάκαμψης θα είναι ταχύτερη και η μείωση της ανεργίας θα είναι ταχύτερη» δήλωσε στο euronews ο οικονομολόγος του Brugel Ζολτ Ντάρβας.

Ο οικονομολόγος του Bruegel πρόσθεσε ότι η εμπειρία της Ελλάδας με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσάρμογής τη βοήθησαν να καταρτίσει ένα πλήρες σχέδιο που αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ της που άλλες χώρες δεν κατάφεραν και ότι θα λάβει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά αναλογικά.

Αλλά αυτό το σχέδιο και οι μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Σίγουρα περισσότερες πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και πολλών ελληνικών εταιρειών, αλλά τελικά η ανταγωνιστικότητα είναι ένα μικροοικονομικό φαινόμενο. Επομένως, έχει να κάνει με το πόσο καλά οργανώνονται οι εταιρείες, πόσο εκπαιδευμένο είναι το εργατικό δυναμικό, εάν οι εταιρείες είναι σε θέση να αξιοποιήσουν γρήγορα νέες ευκαιρίες που προκύπτουν και αυτοί οι πιο θεμελιώδεις καθοριστικοί παράγοντες της ανταγωνιστικότητας δεν θα αλλάξουν από το νέο σχέδιο» πρόσθεσε σχετικά.

Οι πρώτες εκταμιεύσεις του 13% των κονδυλίων σε μορφή προχρηματοδότησης αναμένονται έως το τέλος του καλοκαιριού μετά την αξιολόγηση της Ευρωπαίκής Επιτροπής.

Το «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες: Τον πράσινο, τον ψηφιακό, τον κοινωνικό και αυτόν που αφορά στον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.

Διαβάστε αναλυτικά όλο το σχέδιο





Πράσινη μετάβαση

Οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- Εκτεταμένο πρόγραμμα «εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και υποδομές.

- Διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και επενδύσεις ενεργειακής αποθήκευσης που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της χώρας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

- Προώθηση στρατηγικών αστικών αναπλάσεων υψηλής αναπτυξιακής και περιβαλλοντικής αξίας.

- Μεγάλες επενδύσεις σε αντιπλημμυρικά έργα, συνοδευόμενα από αλλαγές στην χρήση των δικτύων άρδευσης και εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού.

- Νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης.

- Πρωτοβουλίες για προστασία της βιοποικιλότητας.

- Μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό της Πολιτικής Προστασίας.

- Επενδύσεις εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα και αμέσως για τις δυνατότητες χρήσης γης για τα 4/5 της χώρας.


Ψηφιακή μετάβαση

Οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια για τη διευκόλυνση της μετάβασης στη χρήση δικτύων οπτικών ινών από επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

- Ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους.

- Σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά.

- Ψηφιοποίηση καίριων 
αρχείων σε διαφόρους τομείς (υγεία, δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.α.) και ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα.

- Διασφάλιση της διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας συστημάτων και επιμέρους μητρώων και μεμονωμένων εφαρμογών μεταξύ φορέων του Δημοσίου.

- Πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (CRM).

- Επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών, κωδικοποίηση και εκσυγχρονισμό της φορολογικής νομοθεσίας, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου και χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση των φορολογικών ελέγχων, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κ.α.

- Ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων, με απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως οι νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, η εργασία από απόσταση, το ψηφιακό γραφείο κ.λπ.


Οικονομικός/ θεσμικός μετασχηματισμός

Το Σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

- Ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις (πράσινος, ψηφιακός μετασχηματισμός, καινοτομία, εξωστρέφεια).

- Σημαντικά έργα υποδομής όπως το βόρειο τμήμα του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια, μεγάλα αρδευτικά έργα μέσω ΣΔΙΤ, ο εκσυγχρονισμός επίσης μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων, νέος προαστιακός σιδηρόδρομος στη Δυτική Αττική, τα ηλεκτρονικά διόδια, οι «έξυπνες» υποδομές κ.α.

- Επενδύσεις για την ενίσχυση του πολιτισμού, όπως η δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά, ανάπτυξη πολιτιστικών και
φυσικών διαδρομών και πρόγραμμα προστασίας εμβληματικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή κ.α.

- Επενδύσεις στον τουρισμό με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και την αξιοποίηση ιαματικών πηγών, την γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες και ειδικά προγράμματα κατάρτισης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τουριστικών επιχειρήσεων.

- Προώθηση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία και την γεωργία ακριβείας, που αφορούν στην καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, την γενετική βελτίωση ζώων, καθώς και την ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών.


Κοινωνικός πυλώνας

Οι επενδύσεις του Σχεδίου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

- Μεγάλα προγράμματα με στόχο την αύξηση της απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

- Ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, ψηφιακές υποδομές σε όλες τις τάξεις και αντίστοιχο αναβαθμισμένο εξοπλισμό στα εργαστήρια και Voucher για απόκτηση τεχνολογικών εργαλείων για τους μαθητές που ανήκουν σε ευάλωτα νοικοκυριά.

- Επενδύσεις στο σύστημα υγείας, προκειμένου να παρέχει υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, όπως η ανακαίνιση των υποδομών, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, αλλά και το ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» (εθνικά προγράμματα για την σωματική άσκηση και τη διατροφή, τους εμβολιασμούς, τις προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, τον προληπτικό έλεγχο νεογνών κ.α.).

- Επενδύσεις που ενδυναμώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη και το δίκτυο κοινωνικής προστασίας, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων, ενίσχυσης της παιδικής προστασίας, προώθησης των ίσων ευκαιριών και στήριξης της διαφορετικότητας και ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το «Ελλάδα 2.0» είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους της Ε.Ε. για ταχύτερη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας προς ένα πράσινο και ψηφιακό μοντέλο ανάπτυξης, υπερακοντίζοντας τους ευρωπαϊκούς στόχους, επιτυγχάνοντας 38% και 22% μερίδιο στις αντίστοιχες δράσεις.
euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου