Ελλάδα, Κύπρος και Ιορδανία απαίτησαν από κοινού «συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού», μετά την απαράδεκτη τουρκική δήλωση για το άνοιγμα των Βαρωσίων
Οι ηγέτες των τριών χωρών, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β', καταδίκασαν στη συνάντησή τους τις προκλητικές δηλώσεις και τους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Τα Βαρώσια, το πρώην θέρετρο είναι σήμερα μια περιφραγμένη πόλη-φάντασμα από την εισβολή της Τουρκίας το 1974 που οδήγησε σε μια αντιπαράθεση που παρακολουθήθηκε από τον ΟΗΕ και χώρισε το νησί της Μεσογείου.
Σύμφωνα με κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής, οι τρεις ηγέτες δήλωσαν δεσμευμένοι για «ολοκληρωμένη και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο».
- Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «λυπηρές» τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο.
Στην εναρκτήρια ομιλία του, είπε ότι η σύνοδος κορυφής μεταξύ των τριών ηγετών «αντανακλά τη δέσμευση των χωρών μας να προωθήσουν τη σταθερότητα και την ευημερία της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή μας».
- Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τους υπόλοιπους ηγέτες «για το Κυπριακό, ειδικά μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις που καταδικάστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και από την ΕΕ».
Η ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι κράτος μέλος, καταδίκασε «τα μονομερή βήματα της Τουρκίας και τις απαράδεκτες ανακοινώσεις» και ζήτησε από την Άγκυρα να ανατρέψει μια απόφαση που απειλεί το λεπτό status quo στην περιοχή.
Ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι «η ζωή θα ξαναρχίσει στη Βαρώσια» κατά τη διάρκεια μιας αμφιλεγόμενης επίσκεψης για τα 47 χρόνια από την εισβολή που χώρισε την Κύπρο.
Η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν την επέκταση της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής με το βλέμμα στις πιο εθνικιστικές και επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν.
«Είμαστε έθνη που μοιράζονται την περοχή της Ανατολικής Μεσογείου και νομίζω ότι θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ζωτικό ρόλο και θα αναζητούμε ευρύτερη συνεργασία», δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β' κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης της Τετάρτης.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου