Κύπρος: Το μήνυμα του ΠτΔ, Νίκου Αναστασιάδη, για την ημέρα ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας

Κύπρος, Νίκος Αναστασιάδης, 16η Αυγούστου, 61η επέτειος ανεξερησίας,

Νίκος Αναστασιάδης για 61η επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας: «Ημέρα γιορτής και αναφοράς η 16η Αυγούστου.»

Ημέρα γιορτής και αναφοράς για τον κυπριακό λαό χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, την 16η Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία ανακηρύχτηκε το 1960 η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει πως αυτή είναι «ημέρα γιορτής και αναφοράς για τον κυπριακό λαό που στέκει στον χρόνο ενωμένος.»


Σημειώνεται ότι η αποχώρηση των Βρετανών και η δημιουργία ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους επισφραγίστηκαν, στις 16 Αυγούστου 1960. Τρία χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουλίου 1963, το τότε υπουργικό συμβούλιο, αποτελούμενο από επτά Ελληνοκυπρίους και τρείς Τουρκοκυπρίους υπουργούς, ομόφωνα αποφάσισε τον ορισμό της 1ης Οκτωβρίου ως Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- 1960

Τις πρωϊνές ώρες της 16ης Αυγούστου 1960 η Κύπρος έπαψε να αποτελεί βρετανική αποικία και έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία. Στις 16 Αυγούστου ο τελευταίος Βρετανός κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ, σε επίσημη τελετή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παρέδωσε την εξουσία στον πρώτο Πρόεδρο της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ και στον πρώτο της Αντιπρόεδρο Φαζίλ Κουτσιούκ. Την ίδια μέρα έγινε στο Κυβερνείο η υποστολή της αγγλικής σημαίας και η έπαρση της κυπριακής. Αργότερα, ορίστηκε ως μέρα εορτασμού της κυπριακής ανεξαρτησίας η 1η Οκτωβρίου.

Η ανεξαρτησία που δόθηκε στην Κύπρο ήταν το αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών. Στα χρόνια 1955-59 διεξάγεται ο ένοπλος αγώνας της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) με στόχο την απελευθέρωση από τους Άγγλους και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αποτέλεσμα του αγώνα ήταν οι Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το Φεβρουάριο του 1959.

Η νεοσύστατη Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα που πήγαζαν από τις αδυναμίες του συντάγματος. Το σύνταγμα αυτό εμπεριέχει διαιρετικά στοιχεία που αποτέλεσαν εξαρχής εμπόδιο στην ομαλή πορεία και εξέλιξη του κράτους και ήταν η αιτία για τις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους το 1963. Οι συγκρούσεις αυτές ονομάστηκαν διακοινοτικές ταραχές.

Το 1967 καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στην Ελλάδα η Χούντα. Το 1968, με την υποστήριξη της ελληνικής χούντας και με σύνθημα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, εμφανίζονται παράνομες οργανώσεις, οι οποίες επιτίθενται εναντίον της κυβέρνησης του Μακάριου. Αποκορύφωμα ήταν η ίδρυση και η βίαιη δράση της ΕΟΚΑ Β΄. Η συνομωσία κατέληξε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974. Το πραξικόπημα έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία στις 20 Ιουλίου 1974 να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει το 37% του κυπριακού εδάφους, εκδιώκοντας βίαια από τα σπίτια και τις περιουσίες του το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού

Οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και απελευθέρωση του τόπου μας, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου